JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – Grupp J

Sista gruppen ut på killsidan är J-gruppen, en grupp som detta året kombineras med spelare från Skåne och Småland.

HJ-grupp J

Bjärreds IBK

CL98IC

FBC Kalmarsund / Ungdom

Gransholms IF / Hovshaga AIF

IBK Genarp

IBK Höllviken

IBK Lund

Malmö FBC

Växjö IBK Utveckling

En väldigt rolig grupp och framförallt en av de tuffare grupperna på förhand skulle jag säga där jag inte finner något ”strykgäng” på rak arm. Jag ser egentligen att samtliga lag i princip har potential att kunna nå minst en fjärdeplats med lite tur i rätt lägen. Ett rent lotteri i slutändan och det kan vara ”Dödens grupp” hel enkelt. 

Om vi börjar utanför Skånes gränser så finner vi Växjö som borde vara ett solklart Festen-lag med tanke på att man tog ett silver i USM-klassen med 02:erna för lite mer än ett år sedan. Då hade man varken tillgång till Amadeus Carlström, Hugo Miss eller Erik Bersbo där främst Carlström är en fin offensiv förstärkning vilket han bevisat redan i år. En första eller andraplats känns som det enda rimliga för det här gänget denna säsongen. Man kommer troligtsvis ge lite nya 04:er chansen, bland annat Emil Nyh t.ex. Problemet kan vara att många av spelarna med ledande roller här, även har samma sits i division 1 och frågan är hur ordinarie lag man väljer att spela? 

Vi ser värsta rivalen Hovshaga som nu istället kombinerar med Gransholm. Hovshaga som haft sin starkaste kull bland 01:erna med Noah Alex i spetsen och kommer via samarbetet kunna nyttja fler spelare. Främst är det Edwin Jonsson, Martin Håkansson, Theodor Wiberg och Adam Axelsson som kommer stå för Hovshagas spets och från Gransholm finner vi bland annat Leo Widstrand, en duktig back som kan bli nyttig samt poängspelaren Viktor Karlsson. Gransholm som bara var fyra poäng efter Hovshaga förra året och jag tror det här samarbetet kan slå väl ut. Problemet dock är att det finns såpass många andra lag i snarlik sits att man därmed kan missa playoff. Man gjorde en stark JAS-elit, men där hade man ganska mycket medgång. Vad händer om man får en tuff start och tvingas jobba i motvind? Återstår att se!

CL98 lyckades i våras störa Växjö i det första mötet i förkvalet vilket självklart imponerade. Försvinner gör Melker Sandebäck, men det finns många duktiga 03-04 att fortsätta utveckla. David Carrington är en spjutspets med teknik och räckvidd och Lukas Nordén en rightad målskytt som blir intressant att följa. Unge Hobbe Janefrid lämnar för Sanda och Jönköping och hade annars varit ytterligare ett intressant namn att följa! Jag tror man kan gå förbi sin konkurrent Kalmarsund, men räcker det till playoff? Möjligt, men man lär slåss med lag som Malmö och Lund bland annat!

Kalmarsund slutade fyra poäng före CL förra året och att man fortsätter vara oerhört jämna är ingen överraskning. Även om man i truppen nyttjade ganska få spelare förra året så kan man denna säsongen ge mer tid och förtroende till spelare som Hannes Slöjdare, Otto Rylander och Melvin Folke som är födda 2004-2005 och är namn för framtiden. Oliver Samuelsson och Simon Boklund bidrar med viktig rutin från division 1 (Samuelsson har debuterat i SSL med) och under 02-USM så nådde man faktiskt regionsspelet. Vart hamnar man i år då? Svårt att säga, men strax utanför playoff skulle jag tippa.

Tittar vi mot Skåne så finner vi Höllviken som vann L-gruppen efter en svajigare start och som ska vara det laget som ska kunna utmana i toppen hårdast enligt undertecknad. Wiggo Hansson, Theo Nysten och Axel Lindkvist är offensiva toppspelare i den här miljön och fjolårets fina resultat borde man kunna rida vidare på. Det gick tyngre i JAS-elit, men jag tror att man kan växla upp under säsongen.

Tuffaste utmanaren från sitt distrikt ser ut att kunna bli Malmö, som denna gången inte kombinerar med Lomma. Sett till fjolårets trupp så kommer Oskar Skog, Oskar Andersson och Edvin Dageson vara tre pjäser som inte kommer till spel som är kännbara. Kvar finns spelare som Johannes Almholt, Felix Lindblad, Ludwig Wu och Tage Jönsson där Almholt haft en hel del speltid i division 1. Det som talar emot lite är att spelare som fyller på från HJ18-serien, där man kommer behöva använda ett par för att kunna få en större trupp, inte har lyckats leverera i sin serie där t.ex. lag som Lund och Bjärred placerat sig långt före.

Ser vi då till Lund så kunde man under den gångna säsongen så tog man 21 poäng där jag faktiskt inför säsongen tippade dem högre. Man åkte även ur USM-kvalet i första rundan till förmån för CL98 där man ändå har några duktiga spelare i kullarna 2003, 2004 och 2005. I 03-kullen finns Jack Lawesson och Abel Benkö och bland 05:erna finner vi Lukas Hedenfalk och Karl-Gustav Askanius Blauert. Till detta finns självklart Elvis Holm och Tevin Lindqvist att tillgå och jag tycker återigen att det på pappret ser väldigt bra ut. Man gick t.ex. obesegrade i HJ18-serien och tog 17 raka segrar. Starkt! Jag tror definitivt att man tillsammans med Malmö kan störa de övriga två-tre topplagen ordentligt.

Bjärred har en drös med tapp av spelare och kvar från fjolårssäsongen finns egentligen bara David Lennartsson, Fredric Åkesson, Jonathan Svensson och William Fogwall som spelade mycket. Man har ett 03-gäng som vann P03 svår som väntas få större utrymme och frågan är hur den omställningen blir? Hedin, Nordlund, Tjörnstam och Fogwall den äldre kommer lämna tomrum efter sig och jag tror inte man kan rå på playoff till sist ändå.

Ett ungt Genarp tog 20 poäng förra året och tog sig vidare till regionsslutspelet för andra året i rad. Mycket starkt! Nisse Åkesson lämnar dock för RIG, men ruggig spets i Nordbäck och Berndtsson och fjolårets rutin borde ha gjort sitt. Kanske ett visst frågetecken för bredden till sist? Som jag nämnde ovan så skulle även Genarp med rätt träff kunna vara ett lag som nosar på topp fyra utan tvivel. Tight!

Gruppvinnare: Växjö IBK Utveckling

Utmanare: IBK Höllviken & Hovshaga/Gransholm

Poängligavinnare: Johannes Almholt, Malmö FBC

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Karl-Gustav Askanius Blauert, IBK Lund
  • Hannes Slöjdare, FBC Kalmarsund Ungdom
  • William Hedin, Bjärreds IBK

Grupp A

Grupp B

Grupp C

Grupp D

Grupp E

Grupp F

Grupp G

Grupp H

Grupp I 

Felix Lindblad sa såhär om gruppen tidigare i augusti. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar