JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – Grupp H

En grupp som påminner lite om fjolårets, men då fanns Vara, Lerum och Alingsås med, nu istället Göteborg, Pixbo och Landvetter bland annat. VI börjar närma oss de sista grupperna med två kvar efter denna!

HJ-grupp H

FBC Vinga

Fristads GoIF

Hovslätts IK

IBK Göteborg

Jönköpings IK Ungdom

Landvetter IBK

Mullsjö AIS

Mölndals IBF

Pixbo Wallenstam IBF

Vi ser på nytt en grupp där lag från Göteborg placeras ihop med lag från Borås och Jönköping. Förra året var det Lerum och Alingsås, nu Pixbo, Landvetter, Mölndal och Göteborg.

Jönköping la beslag på tredjeplatsen förra året, men kunde blivit omsprungna av Fagerhult/Mullsjö i sista omgången om dessa slagit Hovslätt. 01-kullen tappade man ju till Östra inför säsongen och det var en av klubbens svagaste på länge faktiskt. Den viktigaste kuggen, fysiske Joel Ronnemo hade man faktiskt kvar i truppen. Man hade en oerhört fin utveckling på Hannes Nyström som  blev ledande och till hösten har han och Simon Hult flyttats upp till SSL. Nyström tror jag kan ta en ordinarie tröja direkt och jag hoppas inte JAS blir lidande på grund av det. 03-kullen är bra överlag och tillsammans med Rasmus Lugn bland annat så blir man starka iår med. Intressanta 04:er ansluter via Sanda i form av Elliot Kronstrand, Hobbe Janefrid och Ludvig Dahlin.

Hovslätt får efter många års framgång ta farväl av sin 01-kull. Frågan är vem som kommer saknas mest? Oavsett vad så har man på 02-sidan förstärkt med Härnborg/Arvidsson från Mullsjö, Hultberg från Nässjö och Axelsson från Östra. Det spetsiga Hovslätt är borta och vi kommer istället få se en annan bredd. På backsidan finns Martin Bärbäck och Max Johansson kvar och offensivt kan Melwin Knuthas och Grundel nyttjas som ett par. Kanske tillsammans med Arvidsson? Nye tränaren Thomsson har ett intressant jobb framför sig och behöver nog någonstans hitta hur han vill formera två starkare femmor för att kunna ta sig långt. Det är inte helt omöjligt att Fagerhults Simon Sandqvist ansluter om han inte får plats i SSL-truppen, en spelare som avslutade JAS-en i Hovslätt förra året. Slutspel känns oavsett vad absolut rimligt på nytt!

Från trakterna finner vi även Mullsjö som denna gången inte är anmälda med Fagerhult. Samarbetet har aldrig fallit väl ut riktigt och även om man rent resultatmässigt var närmare den här gången så kändes det inte helt klockrent ändå. Efter tappet av 02:erna till Hovslätt så är det 03:erna man får hoppas på. Väl där finns Fabian Sammemyr på centern, en tvåvägsspelare med fina handleder och spelsinne, en typisk playmaker samt rightfattade Filip Forsberg som har potential att växa ut till en riktigt bra back. Utöver det så finns det ett par spelare till och frågan är om någon tar klivet över från Fagerhult som denna gången inte har lag. Elias Järn kanske? Spännande att se om vi får se unge Isac Holmer, född 2005, debutera. Tror att vi kommer hitta Mullsjö i det nedre mittenskiktet till sist.

Från Borås så har vi Fristad som förra säsongen slutade på blygsamma nio poäng. Sett till att man har flest 03:er dock och även har sin spets där så borde nästkommande två åren bli mer intressanta. Rasmus Larsson, Simon Larsson och nyförvärvet Albin Grönlund blir tre viktiga pjäser och trepoängare borde man kunna ta mot lag som Mölndal, Vinga, Landvetter och Mullsjö. Kan man skrälla någonstans mer? Med rätt träff skulle man kanske kunna nypa en fjärdeplats före ett lag som IBK Göteborg tex. 

Ser vi till Göteborgsområdet så hittar vi Pixbo först och främst som har fortsatt sin process att förbättra och föryngra. Förra året startade man med Green/rosenklint och Dahlström/Linders. Nu även Eurén, Skarpste, Torkelsson, Tran, Lindberg och Zell. Räcker det? Ja, jag tror att man är bra nog att slåss om förstaplatsen med Jönköping. Ett litet frågetecken för backsidan kanske, men nu när man även fick in Tran så borde man kunna mönstra honom, Rosenklint, Lundqvist samt någon mer. Fffensivt blir man starka på två kedjor. Eurén kan vara ett riktigt fynd och Ville Lindberg är en underskattad spelare som flera år presterat rakt igenom i ett mediokert lag. Man gav även chansen till många 04:er under säsongen som var och jag hoppas man fortsätter våga göra det, tex Theodor Stenberg.

Landvetter överraskade ordentligt förra säsongen och var nära nypa en playoff plats innan man förlorade mot Backadalen i sista omgången. 01:erna som återvände levererade och ett nyförvärv som Ludvig Nordgren leverade poäng i en större utsträckning än vad han gjort tidigare. Nu försvinner ju dessa och kvar står man egentligen med ett gäng 05:er, samt ett par andra enstaka namn. Anton Delavaux är en ruggigt intressant center att följa. Liten till storleken, men en ruggig koll på bollen, en förmåga att aldrig stressa upp sig och får allt att se väldigt naturligt ut. Son till Pixbolegendaren Magnus Augustsson ska tilläggas! Tyvärr tror jag Landvetter blir lite av en slagpåse och kommer hittas längre ner tillsammans med Mölndal och Vinga. Man är helt enkelt för unga och räcker inte till även om kvalitén på sikt finns hos flera spelare.

Göteborg är också ett lag som förra säsongen var med hela vägen in i kampen om playoff. Nu splittras projektet något när Sandblom/Söderberg hamnar i Lerum och Lindén gjorde samma övergång tidigare i vintras samt att Tran valde Pixbo. På pluskontot finns Simon Jangblad och Adam Pettersson, spelare som inte kommer ge Göteborg några segrar i slutändan utan egentligen mer alternativ. Anton Svanberg finns kvar och kommer stå för mycket av finessen offensivt.  Miki During ser ut att bli kapten igen och har en spelstil och karaktär som känns rätt för det.  När är John Larsson tillbaka tro? Det är ett starkt nyförvärv i sig när han är redo. Jag tror man kan ta den där fjärdeplatsen bakom Jönköping, Pixbo och Hovslätt där man främst kanske slåss med Fristad skulle jag tro.

Mölndal var svaga förra året med ett inspelat poäng på 14 matcher och jag tror inte det blir någon förändring i år. I befintlig trupp så finns det ingen som kan förändra något och jag har svårt att se att man har en uppsjö av nyförvärv heller. Mest sannolikt är att man ger en del tid till sina 05-er som ska få känna på det. Mölndal blir ett lag för botten igen!

Sist ut är Vinga som denna säsong spelar ensamma utan att kombinera med Frölunda. Det gör att man inte får tillgång till de få spelarna som gjorde poäng och att man kommer få svårt att hävda sig. Det blir mycket yngre spelare födda 2003 och 2004 som får chansen och jag har svårt att se att man kan ta poäng av något annat lag än Mölndal i slutändan likt förra året.

Gruppvinnare: Pixbo Wallenstam IBF

Utmanare: Jönköpings IK & Hovslätts IK

Poängligavinnare: Adam Torkelsson, Pixbo Wallenstam IBF

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Isac Holmer, Mullsjö AIS
  • Anton Delavaux, Landvetter IBK
  • Miki During, IBK Göteborg

Grupp A

Grupp B

Grupp C

Grupp D

Grupp E

Grupp F

Grupp G

Såhär sa Martin Bärbäck om gruppen tidigare!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar