JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – Grupp C

Vi trummar vidare och hittar nu C-gruppen, grupp som inte känns alltför olika fjolårets upplaga.

HJ-grupp C:

Arlanda IBK

Bele Barkarby IF IBF

Hässelby SK IBK

Järfälla IBK

Rotebro IS IBK

Skälby IBK Ungdom / Skälby IBK

Stenhagens KK / Hagunda IF

Vallentuna IBK

Väsby AIK

Västerås IBS Ung /Surahammar IBF

En grupp som påminner om fjolårets, men där nu Uppsala-lagen flyttas och istället får man in ett par Stockholmslag till. En av de som känns absolut jämnast, men att det samtidigt beror på att det inte finns något lag med såpass riktig enorm spets som blir såpass överlägsna heller.

Förra året var Skälby/Tillberga den överlägsna gruppettan, där nu istället Skälby är anmälda som ett eget lag. Frågan är hur tungt tappet av Anton Dahlström blir? Jag tror fortsatt att man kommer vara ett topplag och att Jonatan Berglund kommer ta ytterligare ett kliv och bli ledande. Många spelare har fått känna på spel i division 1 och 02-kullen är stommen. Underifrån fyller fler 05:er på och det är nog inte helt otänkbart att flera av dem får testa på spel i år.

Konkurrenten Västerås/Surahammar hade ett tungt år förra året (Västerås spelade ensamma då), men har samtidigt inte haft någon effekt av sitt 01-lag som för ett par år sedan tillhörde ett av Sveriges bättre. Istället är det yngre killar som tillhör lagets topp som Felix Enberg, Gabriel Engström och Kazper Vanninen som blir intressanta att se vad man kan göra nu med ett års rutin i benen. I Surahammarspelarna så finns det en viss kvalité, ett par som spelat SDF-SM med Västmanland och Isak Söderberg är en spelare som lär göra det kommande säsong. William Schlugi har rutin från division 1 och kan dessa två lag få ihop samarbetet så borde man kunna sikta på en topp fyra utan problem. 

Tittar vi istället mot Stockholm så är känslan att Bele och Väsby är de två starkaste lagen som borde tillhöra toppen. Bele har flera år igenom varit duktiga, men spetsen Kristensen/Gyllner blir såklart ett kännbart avbräck. Dock kunde man nå regionsspelet med 03-kullen i USM och det är ändå ett imponerande kvitto. Om Hjalmar Hjorth spelar fullt ut så kan han leda laget, men frågan är vem som ska sätta upp han i lägen nu när Kristensen är borta?

Väsby har kanske egentligen sitt bästa år kommande säsong då man hade med hela fem 03:er i Stadslaget, samt att man har ett par andra duktiga namn som är ännu yngre. Nu har man gjort en uttalad satsning där man t.ex. låtit dessa killar få träna med AIK under försäsongen och fjolårets ganska svaga 15 poäng borde fördubblas utan problem. Spelare som Jesper Jonsson, Anton Österlund och Emil Björkman borde man kunna få ut mycket mer av i JAS-sammanhang. Leo Ask på pluskontot med ett par andra spelare är klart positivt!

Järfälla och Rotebro var två lag som förra året hakade på Bele hela vägen in. Järfälla tappar dock mycket spelare födda 2001 och flera av 02:erna tillhörde faktiskt Ekerö som man kombinerade med där t.ex. framstående Isak Tell har valt Huddinge istället. Underifrån kommer ett gäng 03:er som haft svår att hävda sig i herrjunior divison 3A i Stockholm där ett lag som Arlanda t.ex. istället i jämförelse, vann den serien. Järfällas år ser ut att bli mycket tyngre.

Rotebro har också en drös med tunga tapp. Rönnlund, Schöning, Granath och Weiner bland annat, men man har ett gäng intressanta 03:er som nu får ta än större ansvar. Inga stadslagsspelare, men spelare som producerat och varit med när Rotebro tog en fjärdeplats i HJ divison 1, strax bakom lag som Huddinge och Bele. Att Rotebro kan nosa på en topp fyra känns inte otänkbart.

Arlanda spelade i C-gruppen förra året och hamnar nu mot lite nya lag, där man tappar fjolårets succéman Vincent Jordan med sina 29 poäng och Albin Schulat ser ut att bli alldeles för ensam. Vi finner t.ex. en kille som Hugo Nyhem som gjorde 27 poäng i HJ division 3, men endast ett i JAS. Flera spelare har snarlika siffror och det visar att glappet är för stort för att räcka till.

Vallentuna är ett ungt lag där man har en ny tränare i rutinerade Kalle Berglund som förra året var med i Väsby DJ-JAS. Man har sina bästa år framför sig och de skrala nio poängen förra året lär inte bli alltför många fler. Dock slog man Väsby i en träningsmatch vilket imponerar mycket. Mest intressant att följa en ung talang som Kim Guilotte, en duktig rightare med blick, handleder och avslut. Leo Ask till Väsby är ett tungt avbräck, en spelare som annars hade varit ledande här.

Från Uppsalatrakten finner vi Hagunda/Stenhagen, där Stenhagen förra året spelade i C-gruppen. Stenhagen som slutade på 26 poäng och faktiskt bara hade fyra poäng upp till en tredjeplats. Man hade en duktig sista utpost i Alexander Lindström och framåt är William Karlsson en spets att räkna med. Man behåller stora delar av truppen, men har få spelare med seniorrutin som kan vara ett minus. Från Hagunda finns det ett gäng 04:er att nyttja, men känslan är att det är Stenhagen som kommer driva det här gänget framåt till varje poäng.

Gruppvinnare: Skälby IBK /Skälby IBK Ungdom

Utmanare: Bele Barkarby IF IBF & Väsby AIK

Poängligavinnare: Jonathan Berglund, Skälby IBK

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Ville Lorendal, Väsby AIK
  • Kim Guilotte, Vallentuna IBK
  • Isak Söderberg, Surahammars IBF

Här har ni grupp A!

Här har ni grupp B!

Lucas Helle säger såhär om C-gruppen!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar