JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – Grupp B

Vi rullar vidare med B-gruppen efter att vi under gårdagen gav er den nordligaste gruppen. Här har vi kommit neråt i landet och finner en intressant grupp.

HJ-grupp B:

Gävle GIK

Hudik/Björkberg IBK

Håsta IBK

IBF Borlänge

IBF Falun Utveckling

IK Sirius FBC

KAIS Mora UIF

Sandvikens AIK

Storvreta IBK

Sundsvall FBC Ungdom

Om förra årets B-grupp kändes intressant sett till Faluns enorma utveckling så känns den än mer intressant i år nu när Uppsala-lagen ansluter.

Falun satt förra året på en magisk trupp och även om några av landets bästa juniorer nu försvinner, så finns det där bakom ytterligare ett gäng som är på den nivån att de på nytt ska vinna gruppen. Man har haft lyckad framgång på 02:erna som anslutit, men framförallt på 03:erna som gick till den uteblivna Festen i våras i USM-klassen. Jag har sämre koll på 04-gänget, men spetsen i övriga ska räcka. Jag räknar med att Melker Hemmingberg och Charlie Engström är de enda som eventuellt kan missa någon match och få testa SSL och då ska man klara sig ändå.

Sundsvall är på pappret den starkaste utmanaren sett till att man har samma trupp som man hade under bronset i Växjö och det finns även flera 04-05:er som kanske kan få chansen. Ett tag var det lite surr om att Hammarstedt skulle flytta på sig, men med hans närvaro så blir man ett lag med spets direkt.

Sirius tror jag på förhand blir det laget som kommer utmana om topp tre platser, då man var det laget som även pressade Falun hårdast i regionsspelet i USM. Nog för att man nu kommer tappa Sakarias Ulriksson, men det är främst 03-kullen med Isak Forsberg, Emil Eriksson och Max Jajke som ska vara ledande. Lägg där till ett par intressanta 04:er, en intressant tränare och det hela ser relativt bra ut. Lokalkonkurrenten Storvreta tror jag kan få det tuffare, men borde kunna vara med på topp fem. Tappen av Emil Persson Fondelius och Gabriel Kolonnen är offensivt kraft, men spelare som Isak och Filip Peterson ska inte underskattas att även de försvinner. Bakåt har man dock en av Sveriges bästa 02-målvakter (om inte den bästa) och framåt kan Melvin Alm och Johanns Rönnmark bilda en giftig duo som kan sänka många lag. En mycket intressant 05-back i Emil Mattsson som alla borde kika lite extra på!

Gävle får till sist släppa sin 01-kull som man aldrig fick någon riktig träff på fullt ut trots mycket talang. Nu är det istället 03-04 man får lita på och väl där har redan några namn flyttats upp till A-laget. Med tanke på åldern i laget så borde nästa säsong kunna vara den man peakar ordentligt, men en mittenplacering känns inte alltid otänkbart där det dock finns flera lag som är i snarlik position. Sandviken är ett sådant lag där Hugo Jonsson dock tackar för sig. I övrigt har man kvar spets i William Johansson och Albin Norin, samt framtidsnamn i Kalle Hagsjö och Olle Ström som trots sina unga åldrar gör sitt tredje år i JAS och nästintill är rutinerade snart. Förra året var man två poäng upp till tredjeplatsen och frågan är om den bedriften kan återupprepas?

Då var det just KAIS Mora som tog tredjeplatsen. En plats jag inte tror man klarar i år, då man tappar fyra av sina fem bästa poängplockare och man gjorde dessutom inga superresultat i HJ-GUD där flera av spelarna som nu ska kliva fram, spelade. Det går även titta på P16-serien där man hade sitt 04-lag, ett lag som slutade sist och blev besegrade av lag som Falun och Sandviken bland annat.

Borlänge tog 14 poäng förra året trots att man har ett par killar som känns namnstarka, framförallt Hampus Morelius som var en av de som tillsammans med Insjöns August Bergkvist, som ledde det Dalarna som var nära att slå ut Stockholm. De 14 poängen borde kunna öka något i år, men jag ett playoff ser jag inte hur man ska kunna nå. Detsamma gäller lagen norrifrån, Håsta och Hudik/Björkberg. Håsta var bottenlag redan förra året och även om man har ett par 02:er med rutin som topplag i divison 2, så räcker det inte till. De som inte fick chansen i divison 2 har istället spelat P16 och även om man tog en tredjeplats där bakom Sundsvall och Sirius så är det ett klart steg upp att leverera i JAS.

Hudik blir nykomlingar detta året och kommer mönstra ett blandat gäng, där flera av dem har spelat SDF-SM med Hälsingland. Det är spelare som under den gångna säsongen spelat Herrjunior GUD och division 2 med väldigt svaga resultat dock vilket gör att omställningen borde bli relativt stor.

Gruppvinnare: IBF Falun Utveckling

Utmanare: Sundsvall FBC Ungdom & IK Sirius FBC

Poängligavinnare: Viktor Hammarstedt, Sundsvall FBC Ungdom

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Olle Ström, Sandvikens AIK
  • Adrian Olsson, Gävle GIK
  • Emil Mattsson, Storvreta IBK

Grupp A har ni här!

Läs vad Emil Eriksson säger om gruppen här!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar