JAS-bloggen
Intervjuer

Optimistiskt Linköping inför USM: ”Haft som målsättning att vara topp tre i Sverige”

I helgen så ska USM-klasserna avgöras nere i Växjö, där 16 lag i respektive klass tillslut ska bli två segrare som kan stå som värdiga guldmedaljörer.

Ett av lagen på killsidan som tagit sig dit är Linköping IBK Ungdom. – Ska bli sjukt kul med USM, vårt lag har haft som målsättning i flera år att vara topp tre  i Sverige och nu är det verkligen upp till bevis! Det har varit en del olika saker som hänt i laget, men nu känns det som vi har landat i något bra och kan fokusera på en eventuell guldstrid, säger Linus Lindebäck till bloggen.

Linköping som i det första steget tog två segrar, en ganska bekväm sådan mot Onyx, men en tuffare mot Berg där det lossnade i period två. – Vi visste på förhand att matchen mot Berg skulle vara den tuffaste, men samtidigt vet vi om vilket lag som är bäst i stan och jag tycker det märktes efter första perioden. Andra matchen mot onyx var som en dans på rosor om jag ska vara ärlig..

I regionsspelet så hade man en fyrlagsgrupp mot Nykvarn, CL98 samt Kalmarsund. Tillslut blev det en andraplats i gruppen, efter två segrar och en förlust. – Regionspelet var sjukt kul, första matchen mot Nykvarn, vi visste om att Nykvarn hade ett yngre lag med sig. Detta kunde vi utnyttja rätt rejält då jag tycker vi vann alla 1 mot 1 situationer i matchen, första blev en relativt enkel första match. Vi visste på förhand att CL98 skulle vara det tuffaste motståndet, vi blev tyvärr lite för bekväma i två perioder och bjöd in CL98 i matchen. Tillslut blev det jämnt ändå, en uddamålsförlust om jag inte minns fel. Cl98 är inget lag som skrämde upp oss efter den förlusten, tycker bara att vi underpresterade rätt rejält! Sista matchen mot Kalmarsund var en klassisk vinna eller försvinna match, som jag tycker vi hade kontroll på. Regionspelet var kort och gott en läropeng inför festen.

Vad har ni fokuserat på efter regionsslutspelet? – Efter regionspelet kunde man se våra svagheter ganska tydligt, vi var alldeles för otränade för att orka ett USM. Många i laget spelar i olika lag till vardags, vissa spelar H2, några spelar H1, några spelar JAS och några spelar HJ. Detta gjorde så vi behövde få in nåt extra pass i veckan med vårt ”USM-lag”. Under dessa träningar hade vi fokus på matchspel och även kondition. Detta har gjort så vi har kunnat spela ihop några starka linor samt special teams och framförallt byggt en kondition som ska hålla i USM.

Linköping kommer i sin grupp ställas mot Partille, Borlänge samt Värmdö. Tre lag från olika distrikt med andra ord. – Jag vill inte gå in på för mycket kring vår scouting på motståndet, men det känns som vi har bra koll på vad vi möter. Jag tror även att det har varit svårt för våra motståndare att scouta oss, då vi har extremt många ess i rockärmen. Vi har mött alla lag förutom Partille, men som tur var filmas ju allt! Jag ser framför mig en tuff och jämn grupp där alla lag har chans att gå vidare. Jag hoppas på mycket publik och hårda tag på plan, jag tror det kommer vara till våran fördel.

Just upplägget i USM-klassen har ju senaste två åren bytt skepnad, där det tidigare upplägget med fyra lag på plats i direkta semifinaler, numera istället avgörs i gruppspel och slutspel likt JAS-klassen. Ett upplägg som ställer större krav på lagen och hantera mer matcher på kort tid. – Som jag nämnde tidigare har vi ett väldigt vältränat lag, så just upplägget kring många matcher passar oss. Vi kommer även med ett fullt lag så vi har chans att vila spelare om det skulle behövas. En stor del av laget har erfarenhet från SDF-SM i Umeå, där upplägget var minst lika tufft. Vi är ett lag som alltid går långt i cuper t.ex final i Gothia osv, så själva upplägget passar oss perfekt! Vi spelare är även väldigt ansvarsfulla när det gäller återhämtning så det är inte ovanligt att yogapass förekommer.

Vilka styrkor har ert lag som du ser att ni kan nyttja? – Vi är ett sjukt starkt lag som är sammanbitet. Vi har en extremt spets och stor bredd. En stor del av laget spelade SDF-SM, vi har även två tränare från vårt Östgötalag med till USM i Växjö. Detta kommer vi självklart utnyttja, då vi anser att vårt upplägg i Umeå kommer fungera minst lika bra i Växjö. Vi kommer utnyttja våran beredd för att kunna vila ”spetsen” inför viktiga matcher. Det är viktigt att komma ihåg att alla i laget har lika stor betydelse.

Vilka ser du som favoriter till guldet?

– Jag skulle säga att Bergs IK har stor chans till guld! Nej just det, de är ju inte med… Alla lag som åker till USM har som målsättning att vinna, av tidigare erfarenheter vet vi att Växjö är bra, men även Pixbo brukar bjuda upp till dans. Om vi möter Pixbo kan vi förhoppningvis bevisa att vårt ungdomslag är bättre än SSL lag i alla fall.

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar