JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – Grupp G

Vi börjar närma oss de sista grupperna och denna gången är det dags för G-gruppen, en Göteborgsgrupp med Vänersborg som outsider.

HJ-grupp G:

Ale IBF

FBC Lerum Utveckling

FBC Partille

IBF Backadalen

IBF Älvstranden / Floda IBK

IBK Alingsås

IBK Vänersborg

IBK Kungälv

IK Zenith / Torslanda IK

Kärra IBK

En grupp där FBC Lerum ses som den solklara favoriten i de flestas ögon. Man har flera starka nyförvärv i Tim Sandblom, Adrian Söderberg och Gustav Ringhagen där även Simon Lindén anslöt under vintern. Fyra stadslagsspelare födda 2003 som ökar bredden och konkurrensen än mer. Samtidigt så valde Victor Johansson att välja bort RIG vilket säger en del om förtroendet för sin moderförening. Klubbens A-lag nådde Allsvenskan och flera JAS-spelare lär ha viktiga roller där, samt att tre av dem har skrivit dubbellicens med SSL-klubbar och att en viss rotation kommer ske lär vi få se. Utöver sin fina 02-kull har man en 04-kull på uppåtgående där ett par av dem redan förra året fanns med, t.ex. righfattade backen Hampus Flodmar. Räkna med att Lerum kommer nyttja många olika spelare. 

Om vi stannar kvar i trakten så ser vi grannen FBC Partille som nu anmält sig på nytt. Förra året hade man inget lag då klubbens 01-02:er försvann och lägg till en nästintill obefintlig 03-kull sedan tidigare. Nu är det en 04-05 stomme som ligger som grund här, där 05:erna tillhör Sverigetoppen. I 04:erna finns bollgeniet William Andersson och en av Sveriges bästa backar i sin årskull, Tobias Törn, som lär spela en förstafemma. Av 05:erna så är Oscar Hammarqvist en spännande spelare med sin storlek, räckvidd och spelsinne. Med stadens bästa 05-lag är det inte helt omöjligt att vi får se att fler spelare söker sig hit, kanske någon från Landvetter? Även om man är nykomlingar så har man i denna relativt svaga grupp chans att nå topp fyra direkt i mina ögon.

Alingsås är ett snarlikt lag som fanns med redan förra året och chockade ett par lag med sitt orädda spel. Även här är det en grund med spelare födda 04-05 där duktige Emil Assarsjö född 2003 finns att komplettera med. Båda kullarna har varit framgångsrika i diverse cuper och om två år så lär man vara ett lag för Festen, utan tvekan. Även om det kan bli tuffare här så borde sitsen vara snarlik Partilles. Gruppen är såpass svag att Alingsås borde kunna nå en topp fyra med de unga duktiga spelarna som finns. Hampus Nydenfeldt är en spelskicklig center som är duktig med boll och av 04:erna kan Simon Johansson vara värd att följa med sin speed och snabba handleder.

Zenith/Torslanda har tappat Ringhagen till Lerum, Eurén, Zell  och Skarpste till Pixbo och Adam Pettersson till Göteborg. Har man något kvar? Nej, de spelarna som försvunnit har varit ledande och utöver en klart godkänd utpost i Linus Gylling, samt poäng i typ Oscar Jenarp Johansson så kommer man inte ha något att sätt emot. Enligt IBIS är Filip Kloo från Kärra klar, vilket hade varit ett bra tillskott om truppen hade varit intakt, men nu känns det inte som att den värvningen kommer göra någon märkbar skillnad.

Kärra hade förra året ett kombinationslag med Ale, men där respektive lag nu kör ensamma istället. Kärra tappar alltså Kloo, men har sina 03:er kvar som man egentligen byggt laget på. Oliver Gander, Adam Gabrielli och 04:an Oliver Kristiansson är spelare som förväntas leverera. Kristiansson med 14 poäng redan förra året. Dock lär Kärra få det tufft och hamna längre ner i tabellen. 

Ale tappar sin poängkung Fabian Janz till Kungälv och med det egentligen sin största chans till att ta poäng i någon match. Några enstaka 02:er har man kvar, annars är det yngre spelare födda 2004 och 2005 som kommer få visa framfötterna och försöka utvecklas för poängen ser ut att bli få.

Janz gick alltså till Kungälv vilket är ett fint tillskott sett till utbudet. Kungälv som nu tappar 01:erna med Oscar Liberg, Hugo Alexandersson, Emil Boqvist och Jacob Kamperin i spetsen och istället kommer få förlita sig på yngre förmågor. Utöver Janz så finns Hannes Andersson i 02-kullen och tittar vi istället på 03:erna så är Calle Björkdahl Carlsvärd redan nu en oerhört vass juniorspelare som kan spela både center och forward, men som trivs bäst när han får mycket boll att jobba med. Med tanke på avancemanget även i USM så lär Kungälv vara ett lag som slåss om playoff.

Vi finner Backadalen som förra säsongen skrapade ihop 20 poäng, men där firma Lindberg/Mårtensson stod för 65 poäng tillsammans och nu försvinner båda dessa. Robin Ridell blir därmed lagets poängbäste spelare och inget ont om Ridell, men det är inte en spelartyp som ska vinna matcher i slutändan. Jag tror vi får se Backadalen i botten tillsammans med bland annat Zenith och Ale.

Jumbo förra året var Älvstranden/Floda vilket på något sätt kändes lite märkligt. Jag säger inte att man ska nå slutspel, men Ryberg, Tim Larsson och Robin Dahlin i Floda är alla bra nog att se till att laget borde slå just bottenlagen i gruppen och det borde man kunna göra denna säsongen. Lucas Svensson är en av distriktets duktigaste 05:er som ryktats både till Lerum, Partille och Alingsås för en USM-satsning, men ser ut att bli kvar och 11 poäng förra året kan nog nästintill dubblas.

Sist ut finner vi Vänersborg som tillhör Västergötlands distrikt och som har haft JAS-lag tidigare. Nu är det en 03-kull man vill bygga på där tre av spelarna var med i SDF-SM för Västergötland. Flera av dem har fått känna på divison 2-spel vilket självklart är nyttigt, men i övrigt så är serierna i Västergötland alltid ganska spridda i åldrar och kvalité vilket gör det svårt att utläsa hur man egentligen presterat i serierna. En fjärdeplats i juniorserien och en sjätteplats i P16-serien är inget som skrämmer. Alvin Söderblom och Lucas Sjöström kommer tillhöra nyckelspelarna i laget.

Gruppvinnare: FBC Lerum Utveckling

Utmanare: Kungälv IBK & Alingsås IBK

Poängligavinnare: Victor Johansson, FBC Lerum Utveckling

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Hampus Nydenfeldt, Alingsås IBK
  • Tobias Törn, FBC Partille
  • Lucas Svensson, Floda/Älvstranden

Grupp A

Grupp B

Grupp C

Grupp D

Grupp E

Grupp F

Joel Ryberg säger såhär om gruppen. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar