JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – Grupp D

Vi riktar nu in oss på D-gruppen, en ren Stockholmsgrupp där toppfighten känns både jämn och väldigt intressant.

HJ-grupp D:

AIK IBF

Djurgårdens IF IBS

Farsta IBK

Huddinge IBS

Tungelsta IF / Västerhaninge

Tyresö Trollbäcken IBK

Täby FC

Värmdö IF

Åkersberga IBF

Älvsjö AIK

Den rena Stockholmsgruppen som känns något spetsiga med flera uttalade topplag, men kanske även en grupp som ser ut att bli mycket mer ojämn.

Huddinge har satsat ordentligt och plockat in flertalet duktiga spelare som spelade med Stockholm i SDF-SM. Inte minst imponerar värvningen av Christian Holmlund från Ingarö/Värmdö som kommer bli väldigt viktig, Holmlund som noterades för division 1-spel under förra säsongen. Nyförvärven tillsammans med redan förra säsongen var starka och att man byter från den tuffare F-gruppen gör att man blir en given favorit här. Det tyngsta tappet i övrigt är Oliver Forslind som var född 2001.

Värmdö är alltså fjolårets Ingarö, där nu verksamheten flyttas över helt. På minuskontot finns självklart Liam Åström, Max Svensson, Hugo Svensson, Adrian Sylvan samt då Christian Holmlund och snipern Calle Brorsson, två 03:er som hade haft väldigt stora roller den här säsongen. Lägg där till att man under säsong tappade Fredrik Hjelm samt Lucas Wärn och det blir inte riktigt lika skräckinjagande. Visst, Emil Mattsson är fantastiskt duktig på sin centerposition, Viktor Berg kan göra grejer med bollen och Filip Lundmark, Melvin Terzi Bergman och Axel Bäckström håller samtliga bra JAS-klass, men räcker det för att rå på Huddinge? Någon större hjälp av de yngre killarna som fanns i Värmdö redan lär man inte få då det laget slutade näst sist i HJ division 3. Spetsen kan räcka, men bredden?

Tyresö tappar en stor pjäs och ledare i form av Oskar Magnusson, men har ändå en del att jobba med tack vare fjolårets värvningar av 02:erna från Vendelsö där nu alltså även Wärn anslöt under säsongen. Utöver Magnusson är det flera 01:er som bidrog med bredd som försvinner och Tyresös trupp känns inte riktigt lika bred. Man kommer få hoppas att spelare som spelade HJ-division 3 förra säsongen kan ta några kliv och se till att försöka fylla de hålen som skapats, men en topp fyra med Wiss, Noel, Wärn och Lagemyr borde kunna vara rimligt.

Både AIK och Djurgården hade tuffa säsonger förra året och det enda som talar för AIK är att man i princip har snarlik trupp då nästintill samtliga spelare var födda 2002 eller främst 2003. Ett års rutin kan vara viktig, men fjolårets tre poäng lär inte bli många fler och man blir förmodligen jumbo.

Djurgården känns snäppet vassare och var t.ex. mer framgångsrika i USM där Ingarö blev den tuffa nöten. Man har flertalet 03:er där Justus Welander är en av de mer framstående. Nio poäng förra säsongen, men jag har svårt att se vart man sak nypa sina treor någonstans, utöver AIK och Tungelsta/Västerhaninge. Kanske någon mot Älvsjö, Ackers eller Täby, men inte mycket mer än så.

Ser vi till just de tre ovan nämnda lagen så tog Täby 23 poäng förra året, men kommer inte ha något med toppen här att göra, utan mer ett mittenlag skulle jag tro. Den där riktiga spetsen finns inte och man har en kull med 04:er på tillväxt som lär få mer förtroende. Man hade det tufft i HJ Division 1 (där flera lag ändå mönstrar bra spelare ska tilläggas), men finare resultat i serierna under.

Älvsjö spelade förra året med Lidingö med ett gott resultat, ett samarbete vi inte får se denna säsongen. Otur för Älvsjö att majoriteten av toppspelarna tillhörde just Lidingö och fjolårets framgångar ser inte ut att upprepas. Man hade det tufft i USM-kvalet med sina yngre 03-04:er och så även i sin HJ-serie där det faktiskt blev en sistaplats i division 2-serien. För att få ihop lag kommer man tvingas att spela mycket orutinerade spelare och det lär bli ett tungt år.

Åkersberga tappar en del 01:er, men har division 1-rutin i Albin Engström och Simon Johannesson. Engström som även kommer spela med Täby på dubbellicens i Allsvenskan.17 poäng i fjol lär vara ett mål att försöka upprepa och borde kunna ta laget till att konkurrera om en fjärdeplats eller liknande vilket känns tänkbart.

Farsta fortsätter att leta formen efter sina framgångar för snart fem år sedan och kan det vara denna säsongen? Förra året hamnade man i en tuff grupp och här borde det finnas mer rimliga motstånd att plocka poäng av. Ludvig Stegius lämnar för RIG och frågan är om man får nyttja Ludvig Johansson denna säsongen? Ett välkommet tillskott isåfall på backplats. Man har två stadslagsspelare i Max Danilda och Daniel Fritz och har en 04-kull som gjort fina cupresultat och som nu troligen ska växas in mer ordentligt. William Forsman Eklund var ett positivt inslag förra året som gick under bloggens radar. Känns som att man kan hamna i ett snarlikt spann med Åkersberga och Täby bland annat, men kanske det laget av de tre som ska kunna hota uppåt.

 

Tungelsta/Västerhaninge blev lite komiskt nog tippade i toppen av ”Magget” efter en lite härligt ironisk intervju av Elvis Lytteågård, men kommer finnas i det nedre skiktet vilket även ”Magget” förstått nu. Lillebror Wiss kommer inte kunna rå på varken brorsans lag eller något annat i toppen och man får vara tacksam för de få poängen man spelar in. Till sin fördel har man att truppen är i stort sett intakt sen fjolåret vilket ger viktig rutin.

Gruppvinnare: Huddinge IBS

Utmanare: Värmdö IF & Tyresö Trollbäcken IBK

Poängligavinnare: Viktor Berg, Värmdö IF

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • William Forsman Eklund, Farsta IBK
  • David Johansson, Täby FC
  • Eliaz Eriksson, Huddinge IBS

Grupp A

Grupp B

Grupp C

Här har ni Lyttegårds extremt sköna intervju!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar