JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Gruppgenomgång: ”De kommer bli tuffa för alla lag i gruppen att möta”

Som utlovat så kommer vi gå igenom varje grupp på båda kill och tjejsidan tillsammans med en spelare som får säga sitt.

Först ut är G-gruppen på killsidan där vi tagit hjälp av Flodas backklippa Joel Ryberg. Gruppen som består av lag från Göteborgstrakten i form av Lerum, Alingsås, Zenith, Ale, Kärra, Backadalen,  Kungälv, Vänersborg, Partille samt då Rydbergs egna lag, Floda/Älvstranden. Rydberg får chansen att sia om gruppens potentiella topp och bottenskikt.  – Jag tror att vi kommer se Lerum, Kungälv och Alingsås i toppen. Lerum har en otroligt stark trupp och de är enligt mig det bästa laget i gruppen. Även om de inte skulle spela sina bästa 02:or så har de fortfarande en stark trupp vilket kommer leda till att de kommer garanterat hamnar i topp tre. Kungälv mötte vi redan förra säsongen och vi hade det svårt mot dom. Jag tror att de kommer gå bättre iår på grund av att våran grupp inte känns så jättebra jämfört med andra grupper och Kungälv är ett bra lag. Alingsås kommer vara underskattade på grund av att de spelade i en utav de svåraste grupperna med lag som bl.a. Lerum, Hovslätt, Jönköping och Fagerhult/mullsjö. Alingsås har bra spelare på pappret och jag tror att de kommer prestera kommande säsong.

I botten kommer vi att hitta Zenith/Torslanda, Backadalen och Ale. Zenith/Torslanda har tappat sina fyra bästa spelare till Pixbo och Lerum. Detta kommer leda till att Zenith som förra säsongen var ett mittenlag i gruppen kommer istället att bli ett bottenlag. Backadalen som likt Zenith var förra säsongen ett mittenlag som i stort sett levde på två spelare, som inför nästa säsong inte ska spela i Backadalens jaslag. Den ena går till Pixbo och den andra är född 2001 och får därav inte spela jas längre. Detta kommer att göra så att Backadalen blir ett bottenlag. Ale och Kärra hade förra säsongen ett lag tillsammans där de tog med sina bästa spelare, trots detta var de ändå ett bottenlag. Jag tror inte att de kommer få två bättre lag nu när de splittrar på sig utan jag tror båda lagen kommer bli sämre, därav tror jag att vi kommer hitta Ale i botten.

Vilket lag tror du blir tuffast att möta?

– Det lag som kommer bli tuffast att möta är Lerum skulle jag säga. Med tanke på deras starka trupp så tror jag att de kommer bli väldigt tuffa att möta för alla lag i gruppen.

Gruppens poängkung tror dock inte Ryberg att vi hittar i topptippade Lerum, utan i ett jagande lag bakom.

– Jag skulle tippa på att Calle Björkdahl Carlsvärd blir poängkung i våran grupp. Han är en sniper med riktigt bra spelförståelse. Förra säsongen var han uppe och nosade i toppen av poängligan när de flesta i toppen var 01:or. Calle har även under förra säsongen producera poäng i division 1. 

Om du skulle få välja värva en spelare i ett annat lag i er grupp, vem och varför?

– Om jag hade fått värva in en spelare från ett annat lag i gruppen hade det varit Tim Sandblom som nu spelar i Lerum. Jag hade valt honom på grund av att vi spelade i Floda tillsammans i många år och det hade varit kul att spela med honom igen. Plus att han är en extremt duktig innebandyspelare som både är bra defensivt men också offensivt och kan producera många poäng.

Hur tror du er grupp står sig i kvalité jämfört med övriga grupper runtom i Sverige?

– Jag skulle säga att våran grupp är en utav de sämsta grupperna. Om inte den sämsta av dom alla. Om man kollar på de andra grupperna har de flera bra lag jämfört med våran som i stort sett bara har Lerum som är ett riktigt bra lag.

Varje spelare kommer även få chansen att tycka till om de anser att någon förändring borde göras för att förbättra JAS. Ryberg har en idé. – Om jag fick ändra något så skulle det väll vara att det vara effektiv tid hela matchen. Men samtidigt förstår jag de som vill att man ska ha kval till JAS för att de vinner med tvåsiffrigt varje match och att det inte blir kul. Men nu spelar ju inte jag i ett lag som vinner så stort varje match.

Floda/Älvstanden kunde redan förra året ha ett lag tillsammans, ett koncept vi har sett fler lag använda med blandade resultat dock. Fördelar finns självklart och Ryberg lyfter fram detta, men även en del svårigheter. – Jag tycker att kombinationslag är en väldigt bra idé eftersom de lag som inte har tillräckligt med egna spelare kan ha ett lag tillsammans med ett annat lag som inte heller har tillräckligt med egna spelare och därav får alla spelare mer utveckling i form av mer träning och mer matchspel. Speciellt utifrån min situation när vi i Floda inte hade tillräckligt med spelare för att ha ett eget lag och jag inte fick den speltid som jag tycker att jag förtjänar i division 1 laget blev JAS-laget där jag fick ta en ledande roll och jag fick även matchspel. Jag tycker att vi hittade samspelet ganska bra både på och utanför plan, men det är ju svårt att spela med spelare man aldrig har spelat med innan och det tar tid att hitta samspelet speciellt när man som vi bara hade en träning i veckan med laget. Vi har ju haft varannan träning i Floda och varannan på i Göteborg. Det är ju inte optimalt för laget att träna en gång i veckan. Och med tanke på avstånd kan det vara svårt att få in två träningar i veckan, det är ju en nackdel med kombinationslag.

Ett annat diskussionsämne som bloggen själv lyft farm är det med kval och liknande för att höja kvalitén. Floda/Älvstranden var ett lag som rent resultatmässigt hade det tufft förra året, även om siffrorna inte var alltför stora. Trots det så finns det ur lagets och individens aspekt en positiv utveckling. – När vi som nytt lag kommer in i JAS förväntade vi oss inte att vi skulle vinna alla matcher utan vi var beredda på att ta en del förluster. Sedan kommer ju det med att vi är ett kombinationslag och vi tar de gubbar vi har, det gör att kvaliteten även blir blandad i truppen. Det är klart att det är frustrerande att förlora med stora siffror men ännu mer frustrerande är när vi som nykomlingar spelar jämnt mot topplag i våran grupp ,men ändå förlorar. Och även fast kvaliteten i laget är blandad gör verkligen alla sitt bästa, och då kan vi inte göra mer. Det blev ett bra läroår och vi kommer att ta med oss mycket från förra säsongen och ta med oss till kommande säsong. Visst man tänker ju också att det hade varit kul att vara med i ett lag som kan ta sig till festen, men jag har en ledande roll nu vilket även är bra för min utveckling.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar