JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Gruppgenomgång: ”Titeln storebror i Jönköping ligger just nu i Hovslätts ägo”

Efter att ha startat igår så fortsätter vi idag med nästa grupp där vi kommer avverka killsidan först innan vi går över till tjejgrupperna.

Idag vänder vi blickarna mot H-gruppen som har lite nytt utseende kontra fjolårets grupp. Denna innehåller denna gången Hovslätt, Mullsjö och Jönköping, samt Pixbo, Göteborg, Landvetter, Mölndal och Vinga från Göteborgstrakten plus Fristad. Vi har tagit hjälp av Hovslätts Martin Bärbäck som gör sin sista JAS-säsong. – I toppen tror jag Pixbo, Jönköping och Hovslätt. Pixbo är en klubb som alltid presterar bra i dom flesta åldrarna, och 02-03 kullarna ser inte ut att vara ett undantag. Jönköping kommer ha en trupp med många spelskickliga 03:or, där många vann guld i SDF-SM senast. Deras spets kommer ligga i händerna på några få duktiga spelare, men jag vet även att dom har en mindre bredd med ett par enstaka 04:or som kan bidra med ung och frisk energi på planen.

Varför jag tror Hovslätt ännu en gång kommer vara högt uppe i tabellen är på grund av vår breda trupp. Vi kommer vara ett riktigt gnuggarlag, som älskar fartfylld och tuff innebandy och som motståndarna troligen kommer hata och möta. Som en liten smakfull touch har vi även några riktigt skarpa målskyttar, bland annat Melwin Knuthas som i princip kan göra mål från vilken yta som helst.

I botten har jag inte lika bra koll, så hoppas inte hatet mot mig svämmar över nu. Av egen erfarenhet så tror jag att Fristad och Mullsjö kommer vara i botten. Fristad hade det väldigt tufft i vår grupp förra året, och jag ser inte riktigt hur det skulle ändras drastiskt tills iår. Mullsjö har tappat några duktiga 02:or till oss genom Casper Härnborg och August Arvidsson, jag tror tyvärr inte dom har en tillräckligt bra trupp för att vinna så många matcher i denna grupp, säger Bärbäck till bloggen.

Vilket tror du blir gruppens tuffaste lag att möta?

– Som sagt är det många nya lag för oss att möta. Pixbo vet jag har ett bra lag med några duktiga 02:or och även 03:or så det kan bli en rolig och tuff match. Framförallt blir det kul att möta ett nytt lag som jag själv personligen aldrig mött tidigare.

Men det går det inte att sticka under stolen med att ett Jönköpings-derby alltid är ett Jönköpings-derby. Matcherna blir alltid jämna mot Jönköping och det är sällsynt med enkla vinster. Framförallt är det dessa matcher man längtar lite extra till och får extra mycket energi av att vinna. Titeln ”storebror i Jönköping” ligger just nu i Hovslätts ägo, så vårt jobb blir att  det förblir så till säsongen 21/22!

Kring frågan vem som kan aspirera på en poängkungstitel så lyfter Bärbäck fram ett par olika spelare, bland annat en från sitt egna gäng, men även en från värsta konkurrenten JIK. – Svår fråga. Allt kan hända på en säsong för enskilda individer, allt från skador till formsvackor. Men alla i denna serie vet att Hannes Nyström kommer kasta in ett och ett annat höstlöv från backpositionen, och med den stora spelförståelsen han besitter så kommer det smöras fram en del assister på Arenans golv iår. Så att svara Hannes på denna fråga är alltid ett säkert kort.

Sedan tror jag även Hampus Grundel från mitt egna lag Hovslätt kommer ösa in mål i Jas. Väldigt snabb och kvick med ett bra dragskott kommer göra honom gott i poängligan. Hört rykten om att han även slagit nytt personbästa i bänkpress i sommar, så han kanske till och med kan skjuta hårt i vinter.

Lucas Dahlström från Pixbo tror jag även kan vara en kandidat till poängkung. En lite mer okänd spelare för mig personligen, men såg han spela en hel del i Gävle på SDF-SM och om jag inte minns helt fel möttes vi även i gruppspelet. Kort och gott en riktigt vass innebandyspelare! Visade ju även redan förra året i både JAS och divison 1 att han kan göra många poäng på relativt få matcher. Ett poängsnitt på 1,5 per match får ses som mycket godkänt, en siffra man själv inte riktigt satt inne på. 

Om du skulle få välja att värva en spelare från en annan klubb i er grupp, vem och varför?

– Hade jag fått denna fråga vid årskiftet kanske jag hade haft fler svarsalternativ, då jag mött alla lagen minst en gång. Men just nu är det en väldigt bra fråga med ett ganska smalt svar från min sida. Men en kille som ofta har briljans på smålagsspelet under NIU-träningarna är Jönköpings Simon Hult. Har ett pricksäkert avslut som användes flitigt under föregående säsong i JAS. Skulle kunna bidra med lite poäng framåt men framförallt ett oerhört osjälviskt jobb för lagets bästa. Jag är dock brutalt tveksam på om en övergång från Jik till Hovslätt ens finns med som ett alternativ för honom, men framtiden kan ingen förutspå.

Att gruppen precis som den var förra året, då med lag som Lerum, Vara och Borås bland annat, är ojämn är något som Bärbäck instämmer i. – Jag tror det är lite blandat. Våra bästa lag kan slåss om platser till festen och även längre än så, men lägstanivån i serien tror jag tyvärr är lite sämre än andra serier. Tråkigt för många lag, både de sämsta och även de bästa.

Igår när Flodas Joel Ryberg fick chansen så att diskutera en förändring så valde han att prata om speltiden och att den skulle ändras till effektiv istället. Bärbäck har en annan punkt. – Upplägget med JAS-serierna har ett problem och det kan man inte blunda för. Vi har exempel på ett handfull matcher från förra säsongen där vi i Hovslätt vann med siffror som 32-0 eller 23-2 och sådana resultat var inget ovanligt i denna JAS-grupp. Inget av lagen i såna matcher tycker det är kul överhuvudtaget. Nivån mellan topp och bottenlagen är helt enkelt för stora i många fall. En lösning på detta problem kan diskuteras fram och tillbaka hur länge som helst. Men som ett fåtal kloka personer tidigare har sagt så tycker jag att säsongen borde starta med någon nån typ av kvalserie innan själva Jasgruppen, likt hur hockeyn har lagt upp det. Det kommer gynna alla lag och spelare på individnivå, då alla matcher kan blir någorlunda jämna. Detta kommer gynna både lagets utveckling, men även alla spelares individuella utveckling då man verkligen får möta ett rimligt motstånd.

För Hovslätts del så väntar en säsong utan den framgångsrika 01-kullen som under flera år har burit lag på sina axlar och som många ansett varit det som gett laget framgångar. Spelarna födda 2002-2003 har inte alls fått samma rubriker, men nu är det deras tur att försöka axla ansvaret. – Hovslätts 01-kull var den bästa i Sverige, och det visade dom genom att vinna p16 SM för två år sedan. Det är klart att den kullen tog över taktpinnen senaste åren, och presterade otroligt bra innebandy. Detta har som många säger gynnat oss som lag positivt och hjälpt oss till framgångar, och meningen med sport är väl att utnyttja sina resurser för att nå framgång? Men under förra året tyckte jag personligen att det klev fram nya och hungriga spelare från yngre åldrar som också vågade visa vägen. I många av matcherna saknades spelare från p16-SM laget som vann guld 2017, och trots det vann vi 13/15 matcher. Det visar på den bredd vi nu iår kommer att ha. Vi kommer kanske inte ha en superkedja som snittar 10 poäng tillsammans varje match som föregående säsonger. Utan iår blir fokuset för oss att gå ihop som ett kollektiv, men även att skapa nya målfarliga spelare som kan ta över taktpinnen i målprotokollet. Vi kommer ha den bredaste truppen i serien och det är jag helt övertygad om. Kan vi då också få fram dessa individer och kedjor som tillsammans kan göra många poäng, så kommer Hovslätt bli ett lag att räkna med.

Man har även en nytillsatt tränare, den tidigare spelande backen Eric Thomsson som avslutade säsongen i Mullsjö SSL, men som drabbades av en skada. Han blir nu alltså tränare och tar över efter Adam Pellnor vilket säkerligen kan innebära lite förändringar. – Ja så är det! Eric Thompsson kliver in och tar över ansvaret i Jas-laget. Alltid kul att se vad ny tränare och ledare kan göra för ett lag! Thompa, som han tilltalas vid, är en tidigare spelskicklig och offensiv back med spetskvaliteter, och detta kan nog speglas av lite på hans tränaridéer. Skulle jag gissa vill thompa se en fartfylld innebandy med mycket fokus på detaljer i offensiven. Jag tror även att han kommer lägga fokus på att gynna den bredd vi har i laget genom att snurra på så många spelare som det går när möjlighet ges till det. Men som ett svar på frågan tror jag vi inte får bevittna några större skillnader i spelet, men ingen vet helt säkert vad Thompsson har i tränarpärmen.

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar