JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – Grupp I

Näst sista gruppen är I-gruppen, en grupp med nytt utseende där södra Göteborg möter Halland, men även Skånelag. Spännande!

HJ-grupp I

FBC Engelholm

FC/FBC Helsingborg

Lindome IBK

Lindås Rasta IBK

Munka Ljungby IBK

Sandö IBK

Träslövsläge IF

Warberg IBF

Varla IBK

Kul att vi får se en ny grupp där lag från södra Göteborg istället blandas med lite Skånelag.

Om vi börjar i Göteborg så finner vi ett Lindås som tappar en enorm 01-kull, men där 03:erna i USM-regionsspelet visade att man också är att räkna med. Inte samma offensiva spets, men i slutändan får man ge dem att de har presterat. Till det så finns nyförvärvet Tim Svan från FBC Lerum som har en hög offensiv kapacitet och borde med rätt utdelning kunna utmana som poängligavinnare. Viktiga roller kommer landa på seriens bästa målvakt, Emil Ödman och backen Anton Rosberg. Utöver det är den tredje Kalentun, lillebror Daniel född 2005 värd att hålla ett extra öga på. Slutspel för Lindås tror jag på!

Sandö har redan hunnit dra sig ur sedan indelningen kom och då står vi kvar med Lindome och Varla. Just Varla hade en fin säsong förra året där nu Adam Torkelssons offensiva kraft är ett klart avbräck. Dock var man ett fysiskt och svårspelat lag och de övriga lär få kriga för att ha chans att slå detta gäng som jag tror kan nypa en playoffplats om allt vill sig väl. Stommen är 02:er och detta är deras sista chans att leverera!

Ser vi på Lindome så blev det 15 poäng förra året och det borde kunna bli ett par till denna säsongen. Spetsen finns i spelare som Adam Ryberg och Linus Stenholdt, båda födda 2003 samt att Victor Ryberg och Carl Wedin inte ska underskattas. Adam Ryberg är en smart, hårt jobbande forward och avig forward som har förmåga att kunna näta själv och sätta upp spelare i rätt lägen. Kan det räcka till en fjärdeplats? Absolut inte omöjligt, men kanske inte sannolikt. 

Tittar vi neråt så hamnar vi först och främst i Warberg. En fjolårssäsong där man hamnade på en fjärdeplats och bland annat förlorade med 10-0 mot Lindås vilket är långt ifrån acceptabelt. Nog för att 01-kullen inte var föreningen starkaste genom tiderna och till hösten borde man bli ett snäpp vassare. Nyförvärv får man i Felix Andersson och Simon Winroth som noterades för 49 respektive 39 poäng i division 2 och som här är välkomna tillskott. Utöver det är Love Björklund en bollskicklig spelare och det finns ytterligare ett par med meriter från SDF-SM bland annat. Den där fjärdeplatsen borde kunna uppgraderas något.

Strax brevid så finner vi Träslövsläge som är nykomlingar i JAS. Man kommer komma till spel med ett 04-05 gäng som faktiskt slog ut både Warberg och Munka i USM-kvalet även om man sen hade det tuffare i regionsslutspelet. Flera av spelarna har redan fått känna på seniorspel i division 4 där man kan diskutera om klassen på den, men oavsett en god lärdom. Man lär ju ha sina bästa år framför sig, men det ska bli skoj att se vad man kan göra!

Än längre ner finner vi Engelholm som förra året tog en ynka poäng vilket säger en del. Det enda som jag kan se som talar för att man tar mer poäng denna säsongen är att man hade väldigt få 01:er i spel och har en intakt trupp i övrigt. Annars gjorde man snarlikt svaga resultat i sin HJ18 och lär bli ett bottenlag på nytt.

Frågetecken sätter vi även för Helsingborg som för ett par år sedan var en framgångsfaktor gång på gång. 21 poäng förra året innebar att man hade 11 poäng upp till en tredjeplats. Man kommer tappa en drös med 01:er som även stod för mestadels av poängen och istället lita till 03-kullen som gjort helt okej resultat i HJ18-serien. Eric Winström, Ludvig Kjellman och Simon Persson var de som representerade Skåne i januari, men jag tror ändå att det kommer dröja innan vi får se FCH på den yttersta toppen igen och att det blir ett nytt relativt tufft år.

Sist ut från Skåne är Munka Ljungby som gjort klart med en hel del spelare. Allra mest imponerar nog värvningen av Axel Göransson som var Åstorps klart bästa spelare förra året. Det är en spetsspelare i dessa sammanhang och jag ser Munka som en aspirant att kunna nå ett playoff. Förra året blev det en tredjeplats och även om det försvinner flertalet spelare födda 2001, samt att man inte kan nyttja Örkeljunga spelare likt man kunde förra året så har 03:erna gjort godkända resultat och en tredje-fjärdeplats kan jag tycka kännas rimligt utifrån gruppens perspektiv och utseende. Små marginaler lär det bli, men det tror jag på överlag i denna förväntat tighta grupp.

Gruppvinnare: Lindås IBK

Utmanare: Warberg IBF & Varla IBK

Poängligavinnare: Oskar Käll, Varla IBK

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Daniel Kalentun, Lindås IBK
  • Rasmus Lindvall, Lindome IBK
  • Alfred Göransson, Munka Ljungby IBK

Grupp A

Grupp B

Grupp C

Grupp D

Grupp E

Grupp F

Grupp G

Grupp H

Warbergs Love Björklund sa såhär om gruppen tidigare!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar