JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – grupp F

Vi börjar nu gå mot slutet av DJ-JASgrupperna och denna gången är det F-gruppen med Göteborg/Västergötland/Jönköping som område. En grupp med ett tight toppskikt.

DJ-grupp F:

FBC Lerum

FBC Partille

Fristads GoIF

Fröjereds IF

Hovslätts IK / IBK

IBF Backadalen

Jönköpings IK Ungdom

Landvetter IBK

Kungälv IBK

Här har vi en bekant grupp där gruppen nu får sällskap av Backadalen och Kungälv och blir något större.

Om vi börjar utanför Göteborg så har vi Hovslätt, ett starkt lag senaste åren som nu roterat lite på tränarsidan också med Malcholm Schäfer som ny huvudansvarig. Man har haft en fin 00-kull samt 02-kull, men frågan är om man verkligen är riktigt lika starka nu? Alma Karlsson håller hög klass samt Pantzar i målet, men det finns avbräck i Hag, Almqvist, Rudstam med flera. Till de få 03:erna man har så kommer man få lite på 04-05 kullen som kommer underifrån, men som inte känns lika stark i nuläget. Man kommer säkert finnas med i mittenskiktet, men frågan är om det verkligen blir högre än så? Tveksamt.

Vi finner även Jönköping där som gjorde entre förra året och var en liten besvikelse. Vi hoppas tt man kan bjuda upp mer denna säsongen och att det första året har gjort dem gott. Endast sex poäng blev det, kan man dubbla det kanske? Laget är dock ungt och har några år framför sig, inte minst med Markström och Flodin. Kanske kampen om Jönköping kan bli tightare och en rolig motivationsfaktor?

Innan vi kommer till Göteborg så har vi även Fristad som slutade som jumbo förra året i F-gruppen med enbart tre poäng. Nu har man tappat Emmy Rydh till Landvetter och Lovisa Carlberg är för gamla. Vad blir det av det tro? Man hade även ett lag i en F15-serie i Västergötland och det blir dessa på tur att fylla på. Där har det gått upp och ner och jag har svårt att se vad som inte talar för att man på nytt hamnar i botten och får försöka få viktig rutin och ta lärdom från säsongen.

Tittar vi mot Göteborg så har vi FBC Lerum som förra året var duktiga och som även under DJ-invitational gjorde bra resultat och fick mycket beröm. Laura Ekman kommer saknas i målet och Minni Björsander har valt Landvetter, men det finns mycket 03-kvar i Brydolf, Hawerman, Falck bland annat där ett par av dem även lyfts till A-laget. Jag tror definitivt att ska något lag utmana Landvetter så är det Lerum!

Om vi då tittar på Landvetter så har duon Zetterstedt/Selén lämnat för RIG, men man visade trots det under DJ-invitational att man är att räkna med utan dessa. Man har fyllt på med en hel del spelare och även om det kanske inte är spets i exakt samma klass, så är det bra kvalité som breddar truppen. Flera av dem från Boråshållet bland annat med SDF-SM meriter samt en duktig Moa Wahlström från Lindome. Man ska i min bok aspirera på förstaplatsen och vara en favorit där man senaste säsongerna har satsat hårt och är nu i rätt fas.

Partille har under flera år haft en 03-kull på gång under ledning av klubbens eldsjäl Ulf Andersson bland annat. Däribland finns hans egen dotter Saga Andersson som är ett stort löfte och som testade spel i Allsvenskan bland annat förra året på en dubbellicens och sista säsongen har även Sofia Tjäder och nu Nellie Lökkeberg anslutit vilket är JAS-spelare av bra standard där tjäder redan förra året visade en otrolig näsa för målet. Detta är gänget sista chans, men tappet av Lina Standar i målet är tungt och frågan är hur mycket man tappar där? Försäsongen har visat goda resultat och man borde kunna nå en topp fyra och konkurrera med lag som Fröjered och Lerum kanske framförallt i min bok.

Därefter har vi Backadalen som förra året kombinerade med Zenith och hamnade sist i G-gruppen. Jag har svårt att se vad som talar för att laget inte ska hamna i botten i år igen – Lisa Tilly är lagets bästa spelare, men utöver det så har ett par 03:er valt spel i Älvstranden istället och någon i Zenith. Nu får man förlita sig på en 04-05 kull som t.ex hamnade sist i serie C i Västsvenskas seriesystemet, vilket alltså motsvarar ”tredjedivision”. Nej, det blir nog botten i år igen.

Vi har även Kungälv som förra året tog 13 poäng i G-gruppen och därmed hade en femteplats. Man har fortfarande många spelare i rätt ålder från fjolåret och om man t.ex. jämför med Backadalen så spelade Kungälv i A-divisionen, alltså den tuffaste där man dock slutade sist. Att man hamnar på snarlika poäng känns inte omöjligt och poängen kommer nog mot lag som Jönköping, Backadalen, Fristad och kanske att man kan nypa något mot lag som Hovslätt eller Partille med rätt träff.

Sista laget ut är Fröjered som verkligen gjorde succé förra året och som kanske inte är konstigt sett till att man varit ett Allsvenskt lag under flera år, fostrat ett par spelare till SSL och haft många spelare i distriktslag och liknande. Filippa Löfborg är ett offensivt tungt avbräck likväl som Clara Svahn, Ida Larsson var en nyttig spelartyp och Ida Ödéhn en JAS-målvakt av hög klass. Dock är det 03-kullen som är stommen, flera som spelade SDF-SM med Västergötland och de flesta av dem spelar även seniorinnebandy i antingen Allsvenskan eller division 1 vilket absolut inte ska underskattas. Dock använde man väldigt få spelare förra året och hur blir det med bredden? Vad fyller man på med? Det finns 05:er och känslan är att ett par av dessa absolut kommer få chansen.

Gruppvinnare: Landvetter IBK

Utmanare: FBC Lerum & Fröjereds IF

Poängligavinnare: Sofia Tjäder, Partille IBS

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Nelly Flodin, Jönköpings IK Ungdom
  • Hannah Kragner, Hovslätts IK
  • Sofia Tjäder, Partille IBS

Grupp A

Grupp B

Grupp C

Grupp D

Grupp E

Landvetters Emma Nilsson säger såhär om gruppen!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar