JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – grupp E

E-gruppen är näst på tur, en rolig grupp denna säsongen sett till att utformningen på den är något annorlunda mot tidigare.

DJ-grupp E:

BKI Sunnanå / GS-86

Hagfors IF Uddeholm / Edebäck IBF

IBF Örebro Utveckling

IBK Lockerud Mariestad

Karlstad IBF Ungdom

Lillån IBK

Rönnby Västerås IBK U / Skälby IBK

Skoghalls IBK Utveckling

Surahammars IBF

Västerås IBS

Kul att den här gruppen är lite större då den allt som oftast brukar innehålla enbart 6-7 lag med Värmland/Örebro samt Lockerud. Nu får vi även in tre lag från Västmanland vilket gör det extra intressant!

Om vi börjar i just Västmanland så finner vi Västerås IBS som förra året vann C-gruppen efter att ha levererat styrkebesked på styrkebesked. Sett till att man då hade en relativt tuff grupp förra året så borde man även denna säsongen vara topptippade. Felicia Forngren och Melinda Jansson försvinner på grund av ålder och Kajsa Johansson har lämnat för Rönnby vilket blir tungt då hon gjorde 32 poäng förra året samt målvakt Nellie Vedin. På pluskontot finns istället Ebba Tidstål och Ella Bäckström från Rönnby.

Om vi istället ser till Rönnby så har man alltså denna gången ett kombinationslag med Skälby. Kajsa Johansson och Nellie Vedin från Västerås är klassvärvningar och frågan är om man kan rycka upp sig efter fjolårets svaga säsong? Tidstål och Bäckström lämnar för Västerås som vi nämnde ett par rader ovan och vi har ett gäng spelare som blir ett år för gamla. Elin Stillman finns kvar, men frågan är vad Skälby bidrar med? Såvitt jag kan se har ett gäng 03:er från just Rönnby lämnat för Skälby och alternativet att kunna ha kvar dem i JAS blir då via ett kombinationslag. Jag tror att det blir tufft även iår!

Sist ut är Surahammar som fått in mycket nya spelare från Hallsta och flertalet spelare födda 2004 som spelade SDF-SM med Västmanland som underåriga. Även om förra året endast innebar 12 poäng så gjorde man debut i JAS och tillsammans med nyförvärven för året så borde man kunna komma upp i desto fler. Dock lämnade resultaten i JAS-Elit lite att önska så att man ska nå hela vägen fram denna säsongen känns inte rimligt. Nästa år borde vara deras! Ha lite koll på på målsprutan Emelie Eklund.

Om vi tittar mot Örebro så har vi just IBF Örebro som nu finns med denna gången igen. Man sa själv i en intervju efter JAS-elit att man vill ”se och lära” i år och känna att man har ett spel som räcker till. Rimliga målsättningar och jag tror att man kommer hamna i den nedre regionen i år.

Tittar vi istället på konkurrenten Lillån som har ett par bra år bakom sig så tappar man en hel del 02:er, däribland Julia Engström, men samtidigt har man flertalet 03:er som representerade Örebro i SM senast. Man har även 04-05 under som dock bara spelat i en flickserie de flesta av dem och frågan är hur en sån omställning kan bli? Tuff, men inte omöjlig.

Vi tittar istället åt Värmland där vi först har GS86 som nu i flera år varit ett topplag och oftast på festen. Då man tappar många 02:er så har man valt att kombinera med Sunnanå och frågan är hur det slår ut? Vi pratar en total ombyggnad då GS använde få yngre spelare förra året utöver Thea Rignell i princip. Spelare födda 2004 kommer få chansen, men spelare som enbart spelat i flickserier förut. Sunnanå däremot har ett gäng som dels representerat Värmland i SDF-SM och Sofie Westin född 2005 var poängbäst förra året när man spelade JAS med Fagerås. Jag tror det blir mer åt en mittenplacering denna gången.

Skoghall tog 11 poäng förra året, en summa som borde vara mycket högre i år och kanske till och med att man kan vara Värmlands bästa lag. Man hade 5-6 spelare med i Värmlandslaget och gör Amanda Gottebo någon match eller två så kommer det vara guld värt. Flera av spelarna har även spelat division 2, en viktig aspekt kontra att enbart ha spelat flickserier. Ett kollektivt starkt Skoghall eventuellt spetsat av Gottebo borde bli starka i år! Problemet är att flera av dessa spelare även kan  ”tvingas” till spel i klubbens A-lag då truppen där är ganska tunn. Det kan göra att man urholkas något här, även om vi hopps att man går för fullt.

Därefter har vi Hagfors/Edebäck som förra året drog sig ur vilket var en besvikelse och istället hamnade man i en flickserie där man inte alls övertygande. Då pratar vi om spelarna födda 2004 och yngre, men Karolina Munk och Ida Sundberg spelade t.ex. i division 1 istället. Från Kristinehamn ansluter Sofie Andersson och Alma Ahl som är två spetsspelare som kan höja laget ytterligare ett snäpp. Hur långt räcker det? Man borde kunna ta upp kampen om Värmlands bästa lag med Skoghall!

Därefter har vi Karlstad som denna säsongen inte spelar med Skattkärr. Det gör bland annat att man inte har tillgång till duktige backen Clara Dagobert, även om Cornelia Arnesson tagit klivet över till Karlstad vilket även gäller Ellen Johansson. Ett par 02:er försvinner också och frågetecken för Johanna Söderqvist som ser ut att bli kvar i Skattkärr. Karlstad kommer denna säsongen inte nosa på någon topp tre som det er ut för stunden.

Sist ur är Lockerud som haft ett par tuffa säsonger bakom sig och frågan är om man kan hamna på rätt bana nu? 18 poäng förra säsongen och det ska då tilläggas att man använde väldigt få 02:er och har mycket av sin kvalité i 03:er som Wilma Jedselius, Sara Juhlin och Maja Ståhl. Jag tror definitivt att man kan nosa på en topp fyra med rätt träff, där man lär konkurrera med lag som Hagfors, Lillån, Surahammar bland annat. Man har även fått in Ellen Lundin från Halna född 2005 som är en stor talang och som nämnts tidigare när vi listade talanger födda i den åldern.

Gruppvinnare: Västerås IBS

Utmanare: Skoghalls IBK Ungdom & IBK Lockerud Mariestad

Poängligavinnare: Elin Lindberg, Västerås IBS

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Ida Engbom, Västerås IBS
  • Ellen Lundin, IBK Lockerud Mariestad
  • Sofie Andersson, Hagfors IF Uddeholm

Grupp A

Grupp B

Grupp C

Grupp D

//Rasmus

 

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar