JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – grupp C

Vi betar av nästa grupp och hamnar nu i Uppsala/Stockholm där vi finner en av den mest intressanta gruppen och den tuffaste.

DJ-grupp C:

Bele Barkarby IF IBF

Hagunda IF

IK Sirius IBK

Täby FC

Vaksala SK

Värmdö IF

Väsby AIK

Åkersberga IBF

Älvsjö AIK

Utan tvekan den gruppen som får klassas som dödens grupp denna säsong. Om vi börjar utanför Stockholm så hittar vi ett ungt Hagunda som leds av den energiske och numera poddfenomenet, Johan Good. Förra året blev det 15 poäng i även då en relativt tuff grupp där botten/mittenskiktet var oerhört jämna och tog poäng av varandra. Denna säsong då? Jo truppen är intakt i princip, där Alicia Karlsson sadlar om till ledare. Första året gav viktig rutin och man siktar säkert högre i år. Problemet i det hela är gruppen överlag innehåller en drös med duktiga lag och jag har svårt att se exakt vart man ska ta sina poäng om man vill ha fler än fjolåret. Älvsjö och Väsby känns rimligt, kanske att man kan sno några i matcherna mot Sirius och Vaksala, samt Värmdö. Vi har ett getingbo att se fram emot! Håll koll på några av de duktiga 05:erna som t.ex. Vera Törnqvist eller Julia Eriksson.

Vi håller oss kvar i området med Sirius som förra året tog 34 poäng och därmed slutade trea bakom Västerås och Bele. Dock tappar man i princip samtliga spelare som hamnade topp tio i sin interna poängliga då dessa var födda 2002 förutom Ida Fagerström. Man har underifrån ett 04-05 lag som i sin 03-04 GUD-serie tog en fin andraplats som nu ska kliva upp i denna miljön där någon av dem fick testa JAS-spel redan förra året vid något enstaka tillfälle. Det här borde bli ett mellanår och att man är mer redo nästa år.

Sist ur från Uppsalatrakten så har vi Vaksala, som var en positiv överraskning förra året med sina 18 poäng trots tufft motstånd. Man har tappat en spelare till Sirius, men fått in två från Almunge bland annat och hela gänget är födda i princip 2004 samt någon 2005. Ett års viktig rutin och att man hamnar i samma fack som Hagunda känns givet. Ett duktigt lag, men i gruppens konkurrens faller man tyvärr bort lite.

Vi rör oss till Stockholm istället och börjar med Väsby som förra året fick ihop ett intressant lag med en hel del spelare från olika klubbar. Alva Filander, Molly Malmqvist, Felicia Nordin och Julia Dahlberg från Bele, Clara Eliasson från Töjnan och Anna Bergenvall Lundén från Åkersberga bland annat. Nu har istället dessa spelare rört sig vidare och jag har svårt att se vad man kommer få ihop för lag då ett 10-tal spelare har lämnat. Synd då det kändes spännande, men i år tror jag Väsby hamnar lägre ner än fjolåret.

Vi går vidare till en förväntad toppkonkurrent och troligtvis en gruppvinnare. Vi pratar om erkänt starka Åkersberga som förra året vann D-gruppen utan att förlora en enda match. På minuskontot har man dock flera 02.er som t.ex. Emilia Jernberg, Freja Norrman, Hanna Berglind och Mina Lyth för att nämna några, samtidigt som Alicia Berggren, Tydal och Klareus valt spel i Täby. Dock har man fått in spelare av hög klass – Alva Filander, Felicia Nordin och Julia Dahlberg från Väsby samt Fredrika Dohlwitz från Täby för att nämna några av dem och att Åkersberga är ett topplag igen är det inga tvivel om. Lägg då till att man har förmodligen Sveriges bästa 04:a i Hanna Nordstrand och Emelie Eriksson är ren och skär klass.

Ett gäng som kan bli utmanare till en topplacering är Täby som som dock förra säsongen var tio poäng från just Åkersberga. Dock hade man i princip ingen 02:a i spel (Flera av dem hade gått till Åkersberga bland annat) och utöver Dohlwitz till Åkersberga och Moa Lindau Dynefalk till RIG så är truppen intakt och då förstärkt med Alicia Berggren, Elsa Tydal och Smilla Klareus från Åkersberga. En ung 05:a i Anna Jonsson ska bli spännande att följa och Isabella Chopad Sjögren är den offensiva kuggen tillsammans med Hasanagic. 

Om vi tittar på Bele Barkarby så tog man en andraplats bakom Västerås förra året i C-gruppen trots att man inför säsongen tappade lite spelare. Wilma Sundqvist och Olivia Chercho blir avbräck offensivt samt tappet av nyttiga Lina Wall till Hässelby. Clara Eliasson från Väsby är ett stark nyförvärv som kan bli viktig på sikt, men jag tror absolut Bele gör upp bland topp fyra även denna säsongen.

Värmdö var inte representerade alls förra året och är alltså en nykomling. Man hade förra året lag i dels DJ-1:serien i Stockholm där man hamnade i mitten, samt att man vann den södra DJ-2:an. Den klart lysande stjärnan heter Linnea Lindgren som snittade över ett poäng i klubbens damlag och som vann SM-guld med Stockholm. Frågan är dock om hon spelar fullt ut och vilket ansvar som vilar på hennes axlar? Jag tror man landar på en plats mellan 3-5 där matcher mot lag som Bele, Täby, Hagunda och Vaksala kan bli oerhört viktiga.

Sista laget ut är Älvsjö som även de är nya och som förra säsongen höll till i Stockholms södra DJ-2:a där dock bara ett fåtal spelare hade åldern för JAS-spel och man får istället titta på spelare som spelat i en flickserie. Det ska dock tilläggas att Farsta F04-05 lag har flyttat över i princip samtliga spelare till Älvsjö och man får därmed möjlighet att välja på ett stort urval. Jag tror dock inte det räcker på långa vägar, men jag ser heller inte att man ska bli ett jätteuttalat strykgäng.

Gruppvinnare: Åkersberga IBF

Utmanare: Täby FC & Bele Barkarby IF IBF

Poängligavinnare: Hanna Nordstrand, Åkersberga IBF

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Vera Törnqvist, Hagunda IF
  • Clara Eliasson, Bele Barkarby IF IBF
  • Julia Dahlberg, Åkersberga IBF

Grupp A!

Grupp B!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar