JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – grupp A

Efter att ha avverkat samtliga HJ-grupper så tittar vi nu över på DJ istället där vi börjar med A-gruppen längst upp i landet.

DJ-grupp A:

Gimonäs Umeå IF

Gullänget-Kroksta IBS

IBF Dalen / IBS Dalen

Luleå SK

RIG Umeå IBF

Umeå City IBF

Umeå Västra IF / IBK

Öjebyns IBF

Örnsköldsvik IBF

Sett till fjolårets så tappar vi Gamla Stan/Kågedalen och Jäbo/Moälven, men får in både Gullänget, Dalen och Luleå SK.

Om vi börjar i toppen så är RIG den solklara favoriten. Äldsta kullen är spelare födda 2002 på RIG som alltså inte kommer finnas tillgängliga här. Dock behöver 04:erna kompletteras med ett par spelare födda 2003, en oerhört stark kull så oavsett om det är Löfborg, Alm, Söderqvist eller Ahnlund som går in och spelar så är det en ruggig kvalité. Vassare än fjolåret? I närheten utan tvekan! Vann DJ-invitational och kommer gå långt i år med (vilket dom självklart ska).

Utmanas gör dem av Örnsköldsvik, som redan förra året var uppe och störde. Nu har man ny tränare i form av Peter Selin där även flera spelare från Jäbo/Moälven tagit klivet över och blir intressanta att följa. Jäbo/Moälven som förra säsongen var en av de mer positiva överraskningarna med ett ungt gäng och det ska bli skoj att se vad dessa tjejer kan göra i en bättre omgivning. Kan dom ta RIG? Dom kan säkerligen precis som förra året sno en poäng, men över en hel säsong blir det nog tuffare.

En annan utmanare kan vara Umeå Västra som var nya förra året. Man tappar ett par spelare födda 2002, men har en hel del nya spelare födda 2004 från bland annat GUIF och Umeå City, samt Julia Holmgren från Holmsund och Nellie Gustafsson från Vindeln. Även om man förra året var ett par poäng bakom topp två så är man det laget som på förhand ska kunna skugga toppen och ha säkra poäng mot flera av lagen i botten. Trea känns absolut rimligt! Det finns även en öppning om jag fattat det rätt, där man erbjudit Thorengruppens spelare att kunna spela JAS och DJ18 med Västra där isåfall en spelare som Agnes Plogner hade kunnat vara ett alternativ. Klassförvärv isåfall!

Dalen kommer tillbaka till JAS efter året innan ha tappat många till just Umeå Västra. Nu kommer stoppen bestå av ett gäng spelare födda 2004 som spelat i Västerbottens egna utvecklingsserier för det mesta. Emmy Vesterlund och Saga Ragnvaldsson är två offensiva spelare som ska gå i täten för det här gänget.

Nästa Umeålag är Umeå City som tog 14 poäng förra året och känslan är att det borde kunna bli ett par till. Såvitt jag vet behåller man i stora drag samma lag från fjolåret minus sin förstemålvakt Emilia Andersson som gått till Västra. Sett till att det finns ett gäng nya ganska oprövade lag så tror jag City kan ha flera av dem bakom sig och bli ett mittenlag. Ayla Öystilä och Clara Nilsson Persbo är två viktiga kuggar.

Sista laget från Umeå och det femte totalt är Gimonäs som skrapade ihop blygsamma fem poäng förra året. Nu tappar man flera av sina 04:er till Umeå Västra, men har flera 03:er kvar. Sett till de lokala serierna så spelar man ganska långt ner i rankingen med blandade resultat och jag tror det på nytt blir ett tufft år.

Öjebyn tog endast fyra poäng förra året, men hade ett väldigt ungt lag som i princip enbart var 05:er. Rutinen är ack så viktig, men samtidigt finns det flera bra lag och jag tror även att denna säsongen kan bli tuff där man lär få ytterligare ett ”se och lära” år innan man kanske nästa eller säsongen därefter kan bli än mer intressanta att följa.

Luleå spelade förra året i en lokal DJ18/Flickor röd bland annat som enbart innehöll tre lag dock och i serie 2 hade man två gäng som mötte varandra. Det verkar finnas en hel del spelare att välja på och en del av dem med viss rutin från division 1. Dock är det serier där man bland annat förlorat mot just Öjebyn och jag tror man kommer få se sig själva i botten.

Gullänget Kroksta har varit med i JAS-sammanhang tidigare, säsongen 18/19 om jag inte har helt fel. Denna gången blir det med ett ungt lag, spelare födda 2004-2006 i största allmänhet, men det finns ett par stycken 03:er som spelat i damlaget som kan spetsa till det hela. Bland annat Emelie Asplund som även representerat Västernorrland i SDF-SM. Placering? Skulle tro nedre botten fyran tillsammans med Luleå, Öjebyn och Gimonäs.

Gruppvinnare: RIG Umeå IBF

Utmanare: Örnsköldsvik IBF & Umeå Västra IF /IBK

Poängligavinnare: Hilma Ahnlund, RIG Umeå IBF

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Livia Svartvadet, Örnsköldsvik IBF
  • Ebba Törngren, RIG Umeå IBF
  • Hilda Skyttberg, IBF Dalen

Läs vad RIG:s Cajsa Alm säger om gruppen här!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar