JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – grupp D

Vi går vidare med D-gruppen, en blandad grupp från många olika distrikt, men där kvalitén är lägre jämfört med t.ex. C-gruppen.

DJ-grupp D

Endre IF

FBI Tullinge

Huddinge IBS

IBF Linköping

Linköping IBK Ungdom

Nykvarns IBF Ung / Telge SIBK

Salems IF

Sköndals IK

Trosa Edanö IBK

Jämfört med C-gruppen så har vi här på pappret en klart svagare grupp där många lag får göra omtag och flera är nya denna säsong.

Om vi håller oss kvar i Stockholm så har vi Huddinge som nu även fått in spelarna från Huddinge IK i sin verksamhet. En drös med spelare vilket man visade under JAS-Elit när man kunde mönstra tre lag trots att flera var på stadslagssamlingar och vissa inte ens var med. Däremot är frågan om spetsen finns? För att kunna nå en topp tre-fyra i den här gruppen så borde man absolut ha det i Barbus, Hedin, Olsson-Åhman och Wallstedt bland annat som redan förra året hade en hel del speltid. Avbräcken är självklart väldigt tunga, speciellt när en spelare som Emma Ekenlinde lämnade för RIG som man annars hade haft stor nytta av. Det ju spetsen som är det stora frågetecknet här, vem ska kliva fram när det ska avgöras?

Salem är en ny bekantskap här med ett gäng som spelat i Stockholms flickserier, senaste året i den röda medelsvår södra där man hade det tungt rent resultatmässigt. Det är ett ungt lag med spelar födda 2003-2007 i princip och utifrån ett par nyförvärv som Wilma Karlström från Telge och Fanny Holmsten från Tumba. Den blandade åldern gör att man rent tabellmässigt inte borde ha något med toppen att göra denna säsongen utan snarare i det nedre skiktet.

Tullinge tog en femteplats förra året i D-gruppen och hade t.ex. sju poäng upp till Huddinge. Man tappar en del 02:er men har kvar bland annat offensivt duktiga Josefin Ekerhov och Victoria Wallenhov med ett SM-guld på meritlistan. Tova Ramberg är ny kapten i både JAS samt A-laget och hade förmodligen haft en plats i stadslaget även hon förra säsongen om inte en skada hade dykt upp. Ser man till övriga serier så har man gått stark i både den södra och norra DJ-2;an i Stockholm och en topp tre känns klart rimligt och med rätt träff även chans på förstaplatsen i min bok. 

Sköndal var ett ungt lag som kom in förra året och tog 12 poäng. Ett väldigt ungt lag utan avbräck där ett spelare utifrån anslutit, spelare i samma ålder som nuvarande trupp. Man har dock gruppens bästa anfallsvapen i tvillingarna Klara och Vera Roos som redan förra säsongen gjorde 29 respektive 37 poäng trots att de är födda 2005 och spelade i ett svagt lag. Denna säsongen lär det bli fler och frågan är då om inte Sköndals poängskörd kan åka i takt med det. Värd att nämna är även Ida Ivarsson, en intensiv back med fina handleder och blick. Topp fyra?

Om vi tittar mot Sörmland så hittar vi kombinationslaget Nykvarn/Telge där Nykvarn förra året var bottenlag i den här gruppen. Dock verkar man fått fart på det ordentligt nu när man vann JAS-elitcup där dock kvalitén på startfältet kan diskuteras. Linda Grundberg lämnar för RIG, men i övrigt är det en 04-stomme som nu gör sitt tredje år i JAS och verkligen borde växt in i det. Telge har ett par nyförvärv till sin Allsvenska trupp i form av Ella Nilsson och Alice Lott bland annat som blir viktiga om de används även här. Jag tror definitivt att man slåss om en topp tre sett till gruppens utseende.

Vi finner även Trosa Edanö där som förra året tog 19 klart godkända poäng tillsammans med Gnesta då där just Telges nyförvärv kommer ifrån. Utöver dessa så tappar man en hel del 02:er bland annat skottvillige Jennifer Ekman som ofta gör en del poäng. Kvar finns en del 03:er som representerade Södermanland i SM och underifrån finns det ett 05-gäng bland annat att fylla på med. Placering? Nedre mitten skulle jag tro.

Tittar vi mot Östergötland så finner vi denna säsongen ett Linköping Ungdom i spel. Jag skulle tippa på att det är klubbens 05-lag som matchas där man även fått in ett par spelare från Solfjäderstaden. Där ska rapporterna säga att Lovisa Bagge och Stina Tillgren är de som ligger närmast till spel. Det borde bli ett se och lära år då man i sina lokala serier inte har dominerat på något sätt.

Vi har även IBF Linköping med som förra året hade ett kombinationslag med Hjulsbro, ett lag som för ett par år sedan hade en fin 00-kull bland annat om jag inte missminner mig. Förra året hade man enorma resor i F-gruppen som man nu slipper denna gången. Man hade ett ganska tufft år och det var Hjulsbros 04:er som stod för mycket av det offensiva spelet. Nu tvingas man fylla på med en del yngre spelare och jag tror på nytt det blir en tuff säsong. Ida Strand och Emelie Samuelsson var två som testades i klubbens A-lag och som lär få tunga lass.

Endre tog enbart ett poäng förra året och det lär bli liknade siffror i år. Gotland som distrikt på ungdomssidan har inget stort utbud och det syns även här i dessa sammanhang.

Gruppvinnare: FBI Tullinge

Utmanare: Huddinge IBS och Nykvarn/Telge

Poängligavinnare: Vera Roos, Sköndals IK

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Ida Ivarsson, Sköndals IK
  • Kellie Tonnert, FBI Tullinge
  • Stina Höög, Nykvarn

Grupp A

Grupp B

Grupp C

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar