JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – Grupp H

Sista gruppen ut i damernas JAS är H-gruppen som innefattar lagen i södra Sverige och därmed knyter ihop genomgångarna på damsidan för den här säsongen.

Juniorallsvenskan H DJ18

CL98IC/Kalmarsund

FBC Engelholm

FC Helsingborg

IBK Lund /IBK Lund Elit

IK Stanstad

Malmö FBC

Träslövsläge IF

Växjö IBK Utveckling

Warberg IBF

Åstorp/Kvidinge IBS

Sist ut är den här mer klassiska ”skånegruppen” som numera har sällskap av lag från både Småland och Halland och därmed innehåller tio lag jämfört med fjolårets åtta. 

Om vi börjar med att avverka Halland så har vi alltså först storlaget Warberg som sett till sina förutsättningar alltid borde vara ett lag för topp fyra. På pluskontot finns det tre tjejer från Skillingaryds IBK bland annat. Förra året började man med fyra poäng och känslan är att topp fyra borde vara en rimlig målsättning.

Tittar vi på konkurrenten Träslövsläge så får man nu stå på egna ben efter att ha nyttjat Tvååker förra året. Man blir därmed av med Maja Skoglund t.ex. som stod årets två förra matcher och som bland annat varit med i SDF-SM för Halland. Man gör sin tredje säsong i JAS (om man ens räknar fjolåret) och frågan är hur mycket rutin man fått? Ej tillräckligt skulle jag säga och känslan är att man blir ett lag för nedre mittenskiktet.

Om vi tittar mot Småland så har vi först och främst ett intressant Växjö som nu gör sitt fjärde år om jag inte är snett på det. Jag var inne på att man under förra säsongen skulle aspirera på en topp tre och man inledde med två raka segrar. Jag tror att man kommer återupprepa det och vara ett lag i toppen igen. En duktig ung tjej som Hannah Möller ska bli oerhört intressant att följa och se vad hon kan leverera under en förhoppningsvis hel säsong. Fortsatt ett litet frågetecken varför inte fler spelare fått chansen i den Allsvenska truppen – kan tycka att det borde komma under säsongen nu som väntar.

Vi har ett ungt CL98 som gjorde debut under fjolåret. Man började med att sno poäng i derbyt från Kalmarsund och sedan slå Engelholm. Redan då var jag inne på att många lag nog kommer få svårt att slå CL och att det finns en stor utvecklingspotential i det unga laget. Det är nu även klart att laget kommer kombineras med Kalmarsund som inte har tillräckligt med spelare själva och där finns det en hel del tjejer att nyttja som kommer bli guld värda i dessa sammanhang. Så länge man får ihop laget så borde man också kunna sikta på en topp fyra. Elsa Borgengren, CL98IC är en offensiv spets att hålla koll på!

Om vi istället tittar mot Skåne så har vi först och främst Lund som numera alltid ses som en favorit. På pluskontot har dom dels Wilma Titusson samt Isa Mattsson från FCH vilket får se som två mycket intressanta nyförvärv. Deras ”dilemma” är väl att toppspelarna inte lär spela fullt under gruppspelet, åtminstone inte Heander och Eriksson. Däremot kan nog Berg och Ålund nyttjas mer och bli klart viktiga faktorer i det här fallet. Oavsett vad, en toppkandidat är man och när man mönstrar fullt lag är man även ett lag för Innebandyfesten i mina ögon. Håll koll på lillasyster Ålund, född 2007 (!), men testades under fjolåret och sägs vara en ny talang på väg fram.

Tittar vi då istället på FCH så har man ju under några år här tappat ett par pjäser till just Lund och ser man till IBIS så är inte Ebba Ekberg reggad än. Skulle inte hon komma till spel är det ytterligare ett avbräck och jag tror att Helsingborg mer får titta på mittenplaceringarna det här året.

Jag var inne på det förra året att FBC Engelholm skulle hamna längre ner i tabellen efter en fin säsong året därinnan. Nu hann man visserligen bara spela två matcher, men det blev trots det två förluster. Nu är det dock så att laget i princip är ett 05-lag med ett par andra influenser och ett år av träning kan ge stor utväxling – men jag tror fortsatt att man hamnar i nedre mittenskiktet och får sikta på att ha 2-3 lag bakom sig som ambition.

Ett av dem kan vara Malmö FBC t.ex där jag förra året pekade på att man kom med ett ganska orutinerat lag, en tunn trupp och hade haft det tufft året innan. Ett av nyförvärven är Ebba Lambrin från Höllviken, en duktig 04-center som är en av fyra tjejer som kommer representera klubben i SDF-SM. Hur långt det räcker? Jag tror att man kommer fightas med ett par Skånekollegor i de nedre regionerna och kan man hålla tre lag bakom sig så borde man vara klart nöjda.

Vi hittar IK Stanstad som för ett par år sedan hade en bra 99-00 kull som nu är med igen efter ett års uppehåll. Säsongen 19/20 var en tuff sådan för laget där man placerade sig i botten och till stora delar är det ett 05-lag med några äldre spelare. Tittar man i deras mer lokala serien är det klart godkända resultat där man t.ex. hade ett lag som Malmö FBC 04:a bakom sig vid ett par tillfällen. I år då? Nej, man kommer inte räcka till mot de tuffare lagen.

Sista laget ut är Åstorp Kvidinge som i år inte har ett kombinationslag. Som jag var inne på förra året är det ett relativt ungt lag där duktiga Julia Udd är ett undantag. Linnea Pfeiffer är bidraget till Skånelaget, men jag tror att vi kommer hitta Åstorp på samma positioner som flera av sina andra kollegor från Skåne i det här fallet.

Gruppvinnare: IBK Lund Elit

Utmanare: Växjö IBK Utveckling & Warberg IBF

Poängligavinnare: Hannah Möller, Växjö IBK Utveckling

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Hannah Möller, Växjö IBK Utveckling
  • Maria Ålund, IBK Lund Utveckling
  • Elsa Borgengren, CL98 IC

Grupp A

Grupp B

Grupp C

Grupp D

Grupp E

Grupp F

Grupp G

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar