JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – Grupp B

Vi forsätter genomgångarna med grupp B, där vi täcker in distrikt som Dalarna, Uppland, Västernorrland och Hälsingland bland annat. Glöm inte att läsa om grupp A om ni missade det!

Juniorallsvenskan B DJ18

Hagunda IF

Hudik/Björkberg IBK

IBF Borlänge

IBF Falun Utveckling

IK Sirius IBK

KAIS Mora UIF

Storvreta Ungdom IBK /Storvreta IBK

Sundsvall FBC Ungdom

Sundsvalls IBF

Vaksala SK

Här finner vi Hagunda, Sirius ovh Vaksala överflyttade till B-gruppen där bland annat Björklinge utgår. Sundsvall FBC Ungdom tillkommer och så även Hudik/Björkberg. En relativt tunn grupp överlag i mina ögon. 

Sundsvalls IBF som tog en andraplats säsongen 19/20, inledde fjolåret sämre med två raka förluster trots att undertecknad hade tippat de som utmanare. Säsongen kunde säkerligen utvecklats annorlunda, men att man borde bli ett övre mittenlag känns i mina ögon inte helt omöjligt. Annat blir det nog för Sundsvall FBC Ungdom som enligt mina undersökningar ska vara ett ungt lag med tjejer födda 05 och yngre som tidigare spelat mest i de egna pantameraseriena i distrikten. Här gör man sin första säsong och även om vi sett nykomlingar skrälla förut så kan det nog bli tufft här.

Storvreta började med fyra poäng förra året och har därefter plockat in en del spelare från Sirius. Bland dom finner vi Alice Rodenvall, Thindra Stenvall, Rebecka Ulriksson för att nämna några. Storvreta ännu starkare och konkurrenten svagare. Att Storvreta fortsätter på den inslagna vägen från fjolåret känns inte osannolikt och man borde nog kunna bli ett topplag på nytt där jag förra året tippade dom i mittenskiktet.

Tittar vi på Hagunda så har man sitt lag intakt med flertalet yngre duktiga spelare. Man gör sitt tredje året och efter debuten med 15 poäng så hamnade man i något av dödens grupp förra året. Att man inte skulle nå hela vägen i den hade känts rimligt, men nu får man chansen att visa sig på nytt. Sett till att flera av de yngre spelarna fått mer rutin så borde man kunna närma sig toppskiktet. Julia Eriksson och Vera Törnqvist har nämns tidigare, men även Tindra Levinsson är värd att hålla ett öga på. En allround spelare som har förmågan att kunna både näta och leverera avgörande passningar. Når man hela vägen fram? Nja, gränsfall, men inte omöjligt.

Vaksala gjorde en imponerande debutsäsong, men hamnade precis som Hagunda i dödens grupp. På minuskontot kan man via IBIS utläsa Tilda Wennegren, men i övrigt intakt. Återigen, uppgiften känns klart mer rimligt denna gången, men tror inte man kan få samma effekt som under debutsäsongen. Ett visst frågetecken för bräden i laget.

Sirius i sin tur tappar flertalet spelare till Storvreta och ser ut att få det tyngre. Ebba Johansson uppflyttad till SSL-truppen och det återstår att se om hon nyttjas alls här. Då man tappat flera av 05:erna så finns det inte mycket till trupp kvar och för att ta lite poäng så krävs det nog att Ebba Johansson spelar ett par matcher.

Om vi tittar på övriga lag från Dalahållet och uppåt så kan vi börja med Falun. Laget som slagit något rekord i antal spelare i U19-sammahang. Skämt åsido, men tvillingarna Hansson, Bella Forsling, Lina Källström Andersson, Madeleine Larsson och Sanna Sander har alla varit med under de två senaste samlingarna vilket egentligen borde vara tillräckligt för att vara gruppfavorit i dessa sammanhang. Riktigt så enkelt är det ju inte alltid, men bakom finns ju även t.ex. Sanna Oljemark och via gymnasiet så kommer Nowa Veteläinen Lindgren. Favoritskapet får man, oavsett om man vill eller inte.

Borlänge tog ju fyra poäng under de två första matcherna och har även fördelen av att ha tjejer som till vardags får speltid i den Allsvenska miljön. Med ett helt okej underlag och bredd så borde en övre mittenplacering vara rimligt i en grupp som känns oerhört tight överlag. En ny målvakt har anslutit i form av Emelie Jonsson. 

Vi har även KAIS Mora som också har fördelen av att få in spelare via sitt gymnasium vilket Tess Nilsson t.ex. är ett bevis på. Ett par av tjejerna spelar tillhör även den allsvenska truppen, men med tanke på KAIS förfall i A-laget så är det nog inte omöjligt att ytterligare någon matchas där. Hur blir då utfallet för JAS-laget? Efter flera fina år så är känslan att man haft det något tuffare senaste två åren. I det här troliga getingboet lär man dock kunna nypa en del poäng av varandra och det i sin tur kan bli ett spännande utfall.

Gruppvinnare: IBF Falun Ungdom

Utmanare: Storvreta IBK Ungdom & Sundsvalls IBF

Poängligavinnare: Emma Hansson, IBF Falun Utveckling

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Nowa Veteläinen Lindgren, IBF Falun Ungdom
  • Tindra Levinsson, Hagunda IF
  • Ebba Johansson, IK Sirius IBK

Grupp A

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar