JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – Grupp A

Vi är lite mer än en månad från uppstarten av JAS där vi iår även står för en åldersändring på damsidan vilket känns oerhört spännande! Vi börjar här med att gå igenom grupp A, den klassiska "Norrlandsgruppen" där ni får lite bättre koll inför starten.

Juniorallsvenskan A DJ18

Gamla Stan IBK

Gullänget-Kroksta IBK

IBF Dalen

Luleå SK

RIG Umeå IBF

Umeå City IBF

Umeå Västra IBK

Umeå Västra IF

Öjebyn IBF

Örnsköldsvik IBF

Örnsköldsvik IBK

Snarlik fjolårets grupp vilket inte är ovanligt – oftast handlar det mer om de ”mindre” lagen kommer till spel eller inte. Lag som RIG, Dalen, Örnsköldsvik samt något lag från Luleåtrakten är oftast ständigt återkommande. Här har vi t.ex. två lag från Umeå Västra där IF är laget som kommer ha de äldre spelarna och IBK istället de yngre med tjejer födda 05/06. IF har presenterat två nyförvärv från Umeå City av bra kvalité och blir nog ett lag i toppen igen där man borde slåss om platserna med lag som Dalen och Örnsköldsvik kanske främst. 

I och med den ändrade åldern så kan RIG nu även mönstra sina sistaårselever i den här turneringen – gör man det? Nja, känslan är väl mer att årskurs 1 och 2 kommer få majoriteten av sin speltid här för att sedan kunna spetsa till det ju tuffare och längre det kommer. Skulle Thea Löfborg och Thea Lindén möta ett Luleå t.ex. så hade det nog varit en upplevelse som inte hade varit rolig för någon i slutändan. Given favorit som vanligt.

Örnsköldsvik som förra året fick fin uppslutning från Jäbo främst och blev därmed ett topplag direkt (som man även var tidigare ska tilläggas). Nu kommer däremot Livia Svartvadet och Moa Kareståhl fortsätta på RIG istället vilket självklart är tunga avbräck. Kvar finns bland annat Wilma Selin och Nova Ekedal som ska vara ledande i det här laget. Det ska tilläggas att Örnsköldsvik ställer upp med två lag och enligt rapporter så ska IBK vara det gänget som är mer ”satsande” med NIU-elever och dylikt och där det andra ska vara för de som kanske inte har snarlika ambitioner.

Umeå City hängde på helt okej i mittenskiktet under fjolåret, men i och med tappen till Västra så blir det genast tuffare. En mittenplats känns återigen rimligt att sikta på och flera av tjejerna spelar även i division 1.

Dalen som var ”nya” i JAS förra året kunde plocka fem raka segrar under inledningen. Även om man inte mötte RIG eller Örnsköldsvik t.ex. så kunde man slå Umeå Västra och man är säkerligen sugen på att försöka sno åt sig en topp-tre placering vilket känns klart rimligt, både sett till trupp, men även ambition och föreningens status. 

Luleå inkom med ett ungt lag förra året och fick bland annat känna på det när man mötte RIG. De fem matcherna gav förhoppningsvis lite inblick i vad som krävs och en viss utvecklingspotential borde finnas på det unga laget. Förra året slog man Gullänget Kroksta och ambitionen borde vara att kunna nypa poäng av ett par lag till i de nedre regionerna.

Ett sånt lag är t.ex. Öjebyn som tappar Meja Josbrant till RIG. Förra året i samarbete med Kågedalen, denna gången med ett eget lag. Sett till fjolåret så hade Öjebyn de yngre spelarna och Kågedalen ett par 03:er som man nu alltså inte har tillgång till. Precis som Luleå så borde det finnas en utvecklingspotential som återstår att se vad man kan få ut av.

Gullänget Kroksta har varit med i flera år och har i laget haft ett gäng 05:er som kom från Moälven. Flera av dessa går nu vidare istället till Örnsköldsvik, tex lillasyster Ekedal, Stina Nilsson och Isa Söderlind. Spelare som annars hade kunnat växa in och ta en större roll kommande säsong vilket är klara avbräck.

Gruppvinnare: RIG Umeå IBF

Utmanare: Örnsköldsvik IBK & IBF Dalen

Poängligavinnare: Ebba Törngren, RIG Umeå IBF

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Klara Roos, RIG Umeå IBF
  • Julia Holmgren, Umeå Västra IF
  • Vega Ekdal, Örnsköldsvik IBK

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar