JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – grupp G

G-gruppen, näst sista ut som är en ren Göteborgsgrupp där samtliga lag från staden är innefattade och vi har förmodligen ett par lag som mycket väl kan aspirera på en plats på Innebandyfesten.

Juniorallsvenskan G DJ18

FBC Lerum

FBC Partille

IBF Älvstranden /IBF Backadalen

IK Zenith /Öckerö IBK

Landvetter IBK

Lindome IBK

Lindås Rasta IBK

Pixbo Wallenstam IBF

Varla IBK

Onsala IBK

För första gången på ett par år så får vi en ordentlig Göteborgsgrupp. Tidigare så har lag som Partille och Lerum ofta spelat mot lagen från Jönköping och Lindås som exempel ibland spelat mot sydligare lag. Nu får vi istället alla i en grupp vilket bäddar för en intressant utgång.

Om vi tittar mot det förväntade toppskiktet så tror jag att kampen om förstaplatsen kommer stå emellan Pixbo och Landvetter. Landvetter som senaste åren tagit kliv efter kliv och trots att man tappat spelare till RIG och nu även Falun i form av Nowa Veteläinen Lindgren så hittar man andra vägar. Flera nya spelare har valt att söka sig till laget, nu senast Pixbos Ebba Wangerås vilket får ses som en bomb i dessa sammanhang. Sedan tidigare har man bland annat fått in Amanda och Matilda Carlsson och Maria Kern för att nämna några. Sett till att man lyckas få ut maximalt av sina spelare ofta så tror jag att man till och med kan bräcka Pixbo om förstaplatsen.

Ett Pixbo där man förmodligen inte lär gå med fullt lag i alla matcher. Axina Pettersson är framöver tillbaka från skada, men jag har svårt att se att hon och Frida Hellström lär spela samtliga matcher. Med dessa två får de en helt annat tryck i förstakedjan och när det väl är skarpt läge så kommer vi märka av deras betydelse. Spelare som Alice Dahlberg och Maja Fogelhamre som inte har samma typ av roller i A-laget kan dock matchas annorlunda och lär få ett speciellt möte mot sitt gamla lag Lindås. Som sagt – förstaplatsen lär man göra upp med Landvetter om och min känsla är att just det dubbelmötet mot varandra blir avgörande i slutändan då jag har svårt att se att man kommer tappa överdrivet mycket poäng i övrigt.

Ett lag som visade framfötterna förra helgen är Lindås. Lindås som förra året hade ett kombinationslag med Lindome, men har nu en hel del nya spelare utifrån som har både breddat och spetsat truppen. Man vann alltså Novab JAS-cup där man bland annat slog Hagfors två gånger om, Västerås IBS, Lockerud Mariestad och Onsala. Nelly Cerina är ett av nyförvärven som under ett par år varit ett av de mest spännande namnen i Göteborg och det blir spännande att se hur hennes utveckling kan fortsätta i den nya miljön. Jag tror inte Lindås till sist kan störa Landvetter eller Pixbo, men kan absolut aspirera på tredjeplatsen.

Förra året var jag inne på att Varla kunde bli en obehaglig överraskning. Nu hann man bara spela två matcher där man vann en. Sett till att gruppen blir något tuffare i år så tror jag att man får sikta in sig på en mittenplats och kanske främst slåss med lag som Lerum och eventuellt Partille typ. Man har många spelare i klubbens A-trupp och det borde kunna göra sitt i dessa sammanhang.

Förra året hade jag Lerum som en potentiell utmanare till Landvetter. Starten av serien var blandad även om man lämnade ett styrkebesked med att slå Hovslätt klart. Nu har man tappat Edda Gudnadottir till Pixbo, men där Ida Hawerman kommer representera Lerum i JAS via en dubbellicens då hon på seniornivå ska spela i IBK Göteborg om jag förstått allt rätt. På nyförvärvssidan får man Tilde Engquist från Partille, men det är i slutändan inget som kommer räcka för att störa toppduon. Mer att man kanske kan slåss om plats 3-5 ungefär.

Tittar vi då på Partille går man miste om Engquist som dock haft det ganska tungt senaste två åren och där även Saga Maja Andersson kommer representera Storvreta på seniornivå. Tanken är dock att hon ska spela kvar JAS med Partille, men resorna och spelschemat gör säkerligen att hon kommer missa ett par och man kommer i heller inte kunna rå på de starkaste lagen i toppen.

Älvstranden som tappat flera spelare till Lindås kommer istället kombinera med Backadalen nu för att få ihop lag. Älvstranden som gjorde sin första säsong förra året hade säkerligen varit mer intressanta att följa i år, men kvar finns en spelare som Freja Wikström. Backadalen som drog sig ur både JAS samt den lokala serien med sitt F04/05 lag som inte bådar särskilt gott. Antal spelare är få och det är samtidigt spelare som mest spelat flickserier – jag räknar med att det är Älvstrandens tjejer som lär vara ledande när man lär få slåss i botten.

Vi har även Lindome i gruppen som efter ett par fina år haft det betydligt mycket tyngre. Säsongen 19/20 tog man 16 poäng och förra året kombinerade man med Lindås. Man har ett F04 lag nu som ligger som grund där dock Tuva Börås lämnat för Lindås. Kvar finns bland annat en duktig tjej som Johanna Lagerquist, men som lär bli för ensam för att kunna hamna högre upp än nedre mitten.

Gruppvinnare: Landvetter IBK

Utmanare: Pixbo Wallenstam IBF & Lindås IBK

Poängligavinnare: Ester Lind, Landvetter IBK

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Eline Van Uum, Landvetter IBK
  • Freja Wikström, IBF Älvstranden
  • Nelly Cerina, Lindås IBK

Grupp A

Grupp B

Grupp C

Grupp D

Grupp E

Grupp F

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar