JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – Grupp F

Dagens grupp att presenteras är F-gruppen när vi hamnat ner mot Värmland och Örebro rent geografiskt.

HJ-grupp F:

Billingsfors IBK

Hagfors IBS / Edebäck IBF

Hultsberg/Björkås IBF

IBF Örebro Ungdom

IBK Lockerud Mariestad

Karlstad IBF Ungdom

Kristinehamns IBF

Lillån IBK

Skoghalls IBK Utveckling

Örebro SK IBK

En grupp där mycket av intresset kommer finnas i att följa spelarrotationen i Örebro och ser hur det fallit ut. Ett getingbo lär det bli, där känslan är att det finns 5-6 lag som kan slåss om slutspel.

Örebro SK har plockat in en drös med spelare från just IBF Örebro där Malte Eriksson är den klart mest intressanta värvningen, en spelare som troligtvis hade spelat Allsvenskan med Örebro om jag får gissa. Eriksson tillsammans med righfattade Felix Särén är två riktigt starka värvningar sett hur JAS-perspektiv och det skjuter upp laget till ett förväntat topplag med en gång. Örebro som redan innan flera vassa 03:er som t.ex. Jakob Sandberg och Emil Sellberg.

Rotationen leder istället till att IBF Örebro blir väldigt tunna och det var snack ett tag om man skulle kunna komma till spel eller inte. På pluskontot finns då Anton Dahlström vilket skulle kunna bli årets värvning och även Hugo Olsson samt att Emil Saverstam och Joakim Andersson finns att tillgå för att tillgodose spetsen. I sina träningsmatcher sägs man dock nyttjat mycket folk och bredden kanske finns ändå? Oavsett vad så kan en skada på fel spelare bli ödesstigen i slutändan. Position då? Jo man är nog med i kampen om playoff i en tight tabell. 

Lillån gör något av en omstart med både en ny och ung ledarstab, samt att många yngre spelare födda 2004 lär få chansen att visa upp sig. Lukas Asplund lär få dra ett tungt lass, men laget gjorde en fin säsong i HJ17 och kom före flera av konkurrenterna här i serien. En tredjeplats känns inte alls otänkbart med rätt träff, men där det handlar om att vinna rätt matcher nu när flera lag förväntas göra upp. 

Ser vi istället mot Värmlandstrakten så känns det som vanligt ganska ovisst. Karlstad vann ju gruppen förra året, men med väldigt mycket 01:er i tongivande roller. Dock ska man inte underskattas då USM-laget lyckades ta sig hela vägen till Innebandyfesten och 04:erna som kommer upp håller fin klass dem också. Man kunde t.ex. vinna sin HJ17-serie. Räcker det för slutspel här? Absolut, chansen ska finnas!

Hagfors brukar jag ju ofta räkna bort (Vilket har straffat sig), men fjolårets 18 poäng och fjärdeplats lyckades jag sätta ganska bra. Jag tror inte man kan räkna med mycket mer denna säsongen heller. Många av lagen här har man ställs mot i regionsserien och det med ganska svaga resultat. Jag har svårt att se vem som ska få ett såpass stort genombrott och leda laget i de tuffare matcherna. Noel Michelsson? Inte omöjligt, men fjolårsplaceringen känns rimlig. Dennis Larsen och Henrik Österås, båda norska U19-landslagsmän flyttas upp till division 1-truppen och lär få ett lass på sina axlar också.

Hultsberg/Björkås är nya i JAS detta året och frågan är då vad man kommer med för lag? Man hade en del 02:er som anslöt förra säsongen från Karlstad/Skoghalls som under den gångna säsongen spelade division 3. Bland annat Samuel Olsson med meriter från Värmlandslaget, även om han kanske aldrig fick chansen fullt ut i Karlstad. Över två poäng i snitt i division 3 i ett mittenlag är ändå klart godkänt. En snarlik spelare är Adrian Jansson-Elfstrand som gjort en liknande resa. Till detta kommer man ha ett gäng 04:er som kommer från ungdomsspel vilket självklart blir en omställning, samt att duktig målvakt Magnus Svanström återvänder från Karlstad. Känslan att det blir en jämn grupp förstärks här, då Hultsberg också borde vara ett lag som kan placera sig på en av de sista slutspelsplatserna.

Från Värmland finner vi även Skoghall som inte hade någon lyckad säsong under den föregående. Enbart fem poäng, trots en del spelare med lite speltid i division 1. 03:erna lyckades ta sig vidare till regionsslutspelet i vintras och Oskar Haevaker är en duktig sistautpost. De nio poängen borde kunna bli fler, men man lär gå många tighta matcher och slita för sina poäng.

Kristinehamn däremot tog 16 poäng, men tappar sin bästa poängplockare i Viktor Rudsvik och även Max Gustafsson. Man slutade dock sist i HJ17-serien där det nu ska fyllas på spelare ifrån och även om några spelare har seniorrutin så tror jag man kommer hamna i det nedre skiktet, tillsammans med ett lag som Billingsfors bland annat. Billingsfors som tillhör Västsvenskas innebandyförbund, men som rent geografiskt oftast spelar med Värmlandslagen. Det laget som kommer spela här är troligtvis det som spelar i röd pojkserie där man visserligen gjort bra resultat mot lag som Karlstads P04 och liknande, men vi snackar ett par klasser upp direkt nu när det vaknas JAS.

Sist ut i serien är Lockerud som förra säsongen tog nio poäng och därmed kom näst sist. Inte helt otippat då 01-kullen inte var deras starkaste. 02:erna är snäppet vassare och det gäller även 03.erna där flera av dem nu kommer tillhöra A-lagstruppen i division 2. Jacob Olofsson, Axel Eklund, Kazper E Svensson och Kalle Elvin lär vara spelare som får förtroende i många matcher, men tror inte det kommer räcka denna säsongen heller.

Gruppvinnare: Örebro SK Ungdom

Utmanare: Karlstad IBF Ungdom & IBF Örebro Ungdom

Poängligavinnare: Joakim Andersson, IBF Örebro Ungdom

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Ludvig Björkgren Torebring, Örebro SK
  • Erik Lenhult, Karlstad IBF Ungdom
  • Theo Saverstam, Lillån IIBK

Grupp A

Grupp B

Grupp C

Grupp D

Grupp E

Läs vad Isac Reinholdsson säger om gruppen här!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar