JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – Grupp E

Vi fortsätter med genomgångarna på killsidan där det är bloggen som säger sitt. Näst på tur är E-gruppen!

HJ-grupp E:

FBI Tullinge

Ledberg IBF

Linköping IBK Ungdom

Nykvarns IF

IBK Onyx IBS

Salems IF

Strängnäs IBK

Telge SIBK

Torshälla IBK

Åby IBK Ungdom

Snarlikt fjolårets, men där vi istället får se ett förstärkt Strängnäs som ersättare Huddinge samt att Farsta försvinner och Onyx tillkommer.

Kampen mellan Ledberg och Linköping är alltid lika spännande. Ledberg tappar spelare år efter år till RIG, Falun och nu även ett gäng killar till just Linköping. Det rör sig om Arvid Äse till RIG, samt Caesar Karlsson, Jack Lindersson, Felix Sunell och Sebastian Batshon till Linköping. På pluskontot finns dock Emil Östlid och man lär kunna mönstra en förstafemma med Jacobsson, Mäkinen, Östlid, Falebrant och Jacob Karlsson om man vill samt en stark sista utpost i Viktor Johansson vilket kan räcka långt. Underifrån kommer alltid intressanta spelare, t.ex. Gustav Ydreborg plus ett par till. 

Ser vi istället på Linköping så blir dom klart intressanta igen, speciellt då med nyförvärven. Sista chansen för 02:erna med Bäckman-Forkner och Serrander (ingen Östlid då) att göra något bra där även Jacob Ammenberg född 2003 är en intressant back, stor och fysisk. Man borde självklart sikta på slutspel, men jag tror att en tredjeplats är det som känns rimligt. Nyförvärven bidrar med en del bredd, men även en viss spets. 

Salem hade en fjärdeplats när serierna bröts, men det hade krävts mycket för att nå en topp tre i sista omgången. Avbräcken här känns dock väldigt tunga då spelare som Adam Piehl, Sebastian Offnegårdh, Axell Hansell och Rasmus Ekberg är nu för gamla och en av Sveriges bästa 04:er, Oscar Magnusson, lämnar för RIG. På pluskontot finns Philip Ehreinpreis från Lidingö vilket är en av de bättre spelarna som fanns på marknaden att hämta in. Till klubbens A-lag är Ahmad Dakhallah invärvad på dubbellicens från Telge, en spelare som hade varit guld värd om övergången hade blivit permanent. Utöver Ehreinpreis så lär Högback, Hedstål och Antonsson få viktiga roller. Ett topplag borde man kunna bli med det gänget man har att tillgå.

Vänder vi blickarna mot Strängnäs så började man en process redan förra året med en hel del nya spelare. Nu har processen fortsatt och ett starkt nyförvärv är Edward Ceder som hämtas från Nykvarn, samt Jacob Hellfors från Torshälla. Tim Löfgrens 53 poäng kommer saknas, men lillebror Aldeeb kommer kunna axla rollen som fixstjärna utmärkt och backas upp bra av flera spelare. Blandade resultat på försäsongen hittills dock. 

Nykvarns IF har efter ett par fina säsonger haft det tuffare och än tuffare blir det nog. Förra året tappade man en mängd duktiga 03:er och under säsong då Viktor Seth och William Jansson. Nu även Edward Ceder och frågan är hur ensam Kevin Mattsson blir? Självklart så finns det namn som är intressanta för framtiden, men frågan är hur deras utvecklingsmiljö blir nu? Jag tror inte man kommer rå på topp fyra, utan ett mittenlag.

Åby var bara två poäng efter Nykvarn förra året, men nyttjade väldigt mycket 01:er i spel. Det i sin tur gör att man kommer troligtvis ha en del 04:er i spel, som kompletterar de 02:erna som finns kvar. Två poäng bakom Nykvarn känns inte helt otänkbart, men samtidigt lär Nykvarn vara länge ifrån toppen.

Tullinge och Telge var två lag i botten och så även Torshälla som var bottenlag i C-gruppen. Tullinge hade svårt att prestera i sina underliggande serier också där spelare födda 2003 och 2004 spelat. En bottenplats känns troligt igen och detsamma gäller nog för Torshälla som får säga adjö till flertalet 01:er och istället använda sig av en 04-kull tillsammans med de få 02-03:erna som finns kvar.

Telge tappade en del spelare till Salem inför förra säsongen vilket självklart blev kännbart i resultatväg. Ahmad Dakhallah blev ofta alldeles för ensam och frågan är hur länge han blir kvar för JAS:en i Telge om resultaten börjar gå lite halvknackigt? Med tanke på dubbellicensen till Salem och tidigare lagkamrater där så känns det inte helt otänkbart. Dröm för Salem isåfall, mardröm för Telge som redan på förhand kommer få det oerhört tufft.

Onyx fanns inte med i fjolårets JAS, men gör nu ett försök på nytt. Ett 04-lag ligger som grund tillsammans med ett gäng 02:er som under säsongen spelat division 2 i klubbens andralag. Alexander Ljungman är ett namn att ha lite extra koll på, där Onyx annars lär få det tufft och troligtvis placera sig i nedre skiktet. 

Gruppvinnare: Salems IF

Utmanare: Ledberg IBF & Strängnäs IBK

Poängligavinnare: Ahmad Aldeeb, Strängnäs IBK

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Gustav Ydreborg, Ledberg IBF
  • William Jansson, Strängnäs IBK
  • Adam Ögren, Nykvarns IF

Grupp A

Grupp B

Grupp C

Grupp D

Läs vad Emil Östlid säger om gruppen här!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar