JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – Grupp E

Vi har nu passerat hälften av grupperna drygt och tittar på E-gruppen, som detta året innehåller lag från Västmanland, Värmland och Örebro. Lag som känner till varandra relativt väl då det inte är helt ovanligt att man har kombinerade serier på distriktsnivå och ställs mot varandra.

Juniorallsvenskan E DJ18

BKI Sunnanå /GS86 AIF

Hagfors IF Uddeholm /Edebäck IBF

IBF Örebro Utveckling

IBK Hallsta

Karlstad IBF Ungdom

Lillån IBK Ungdom

Rönnby Västerås IBK Ung /Skälby IBK

Skoghalls IBK Utveckling

Surahammars IBF

Västerås IBS

En snarlik grupp som fjolårets där Lockerud istället byts ut mot nykomlingen Hallsta. Som vi konstaterade förra året så är det kul när denna gruppen blir lite större tack vare lagen från Västmanland. Känslan är att vi har ett getingbo här där tre-fyra lag lika gärna kan bli gruppvinnare.

Västerås IBS har ett par fina säsonger bakom sig och började även fjolåret starkt. Inför förra säsongen tappade man Kajsa Johansson och nu är det istället Elin Lindberg som tar klivet över till Rönnby blir ytterligare ett tungt avbräck samt Nora Johansson, en pålitlig poänggörare. Där man på pluskontot dock har Ida Bergman som bland annat representerade Västmanland i SDF-SM samt Ebba Holmgren från Nykvarn och underlaget är fortsatt bra sett till att man har spelare dels i Allsvenskan, men även i en divison 3-serie samt en DJ18 som man kombinerat med Hallsta. Jag tror att man på nytt blir ett lag för topp fyra.

Rönnby som förra året drog sig ur gör ett nytt försök att kombinera med Skälby. Med Elin Lindberg på pluskontot (som dock är tänkt främst för A-laget), så är frågan om man har bredden denna gången samt då Nora Johansson. Då man även kombinerat med Skälby i en DJ-serie samt har ett intressant lag underifrån födda 06 så borde det inte vara något problem och sett till Rönnbys status på damsidan så känns ett JAS-lag givet. Resultat då? Jag tror inte Kajsa Johansson eller Lindberg kommer nyttjas fullt och att det i sin tur gör att man hamnar i det nedre mittenskiktet. 

VI finner ett Surahammar som nu börjar få in vanan och gör sitt tredje år i JAS om jag inte har fel. Inför fjolåret fick man in ett gäng spelare från Hallsta och hade trots allt en del 04:er med SDF-SM rutin som dock inte slog väl ut ändå. Jag nämnde förra året Emelie Ekelund som bara spelade en match och hon behöver nog ha ett par matcher till registrerade för att Surahammar ska kunna nypa fler poäng.

Sist från området är just då Hallsta, där det i de övriga tre lagen finns flera spelare från just denna förening. Jag har dock inte fått några indikationer på att man lyckats få tillbaka dem och ryktet säger även att det kan bli att man kombinerar med Köping. Det ser isåfall ut som att både Hallsta och Köping har varsitt 05-lag där man t.ex. förlorat just mot Rönnby F06 och Surahammar så tror jag att det blir tufft att hävda sig här första året.

Om vi går till Örebro så finner vi två lag – Lillån och Örebro. Två lag som hade det tufft under inledningen av fjolåret och som jag tror kommer hamna i en liknande sits igen och finnas på den undre halvan. En nyckel för Lillån är att Hedda Grafver nyttjas mer än fjolåret – en av spelarna med mest offensiv spets som bara noterades för en match under fjolåret. Man har även lite nyförvärv i form av Cajsa Hermansson och Julia Eriksson från Ekeby. Två 05:er där främst backen Hermansson ska vara värd att hålla lite extra koll på under säsongen. En tjej som kommer från en ganska anonym tillvaro, men som kan ta kliv direkt. Josefine Knutsson kommer även fortsätta på dubbellicens från Allsvenska Kumla för att kunna spela JAS. Jag tror man kan nypa ett par poäng, men om man kan ha två-tre lag under sig borde man vara nöjd.

Örebro är i en snarlik sits och får hoppas mycket på sina unga tjejer där flera 05:er kom fram förra året och fick värdefull speltid. Även om jag tror att det finns potential i dessa så har jag svårt att se hur man ska kunna rå på lag som Västerås eller Hagfors och jag tror även här att ambitionen borde vara att försöka ha något lag eller två under sig.

Vi avslutar gruppen med Värmland. Förra året dömde jag ut Karlstad på förhand och sa att man inte skulle ha något med toppen att göra. Efter fem spelade matcher hade man sju poäng, så helt fel hade jag inte, men samtidigt gjorde man det klart godkänt. Nu har man dels värvat Amanda Gottebo till A-laget som trots allt får spela här om hon vill, men än viktigare kan värvningen av Saga Thorén bli från GS. En 04:a med flera fina bakom år sig och som till skillnad från Gottebo lär spela i princip varje match här. Däremot ska man ha tappat Vilma Andersson till Skoghall som är bördig från Stockholm som lär bli kännbart. Känslan är trots allt att Karlstad kan slåss om en topp fyra i ett getingbo, där Gottebos eventuella medverkan kan göra att man aspirerar på playoff.

Vi går över till rivalen Skoghall som jag trodde kunde bli Värmlands främsta lag i fjol. Man fick dock en tuffare start med enbart en seger på tre matcher där man dock slog just Karlstad. Här är det ju just tappet av Gottebo som blir det kännbara, men återigen trycker jag på att man har flera spelare med rutin från SDF-SM samt allsvensk rutin och man lär också vilja vara med och peta på topp fyran.

Sist ut är Hagfors/Edebäck som började fjolårets säsong fint. Man fick bra träff på nyförvärven Sofie Andersson och Alma Ahl och dessa lär visa sin vikt ännu mer i år. Även här finns det flera spelare med den allsvenska rutin och som lär få bära ännu större roller framöver. Hur långt räcker det? Jag tror faktiskt att man kan ta upp kampen om förstaplatsen till slut, speciellt efter fin resultat i Novab JAS-cup.

GS/Sunnanå hade en tuffare inledning på fjolåret och tappet av Saga Thorén lär inte göra det lättare. Nellie Arnefur är en pålitlig poänggörare, men jag tror att vi kommer finna laget längre ner med lag som Örebro, Lillån och Surahammar.

Gruppvinnare: Hagfors/Edebäck

Utmanare: Karlstad IBF Ungdom & Västerås IBS

Poängligavinnare: Cornelia Arnesson, Karlstad IBF Ungdom

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Saga Thorén, Karlstad IBF Ungdom
  • Alma Ahl, Hagfors IF Uddeholm/Edebäck
  • Ebba Löwdahl, IBF Örebro Utveckling

Grupp A

Grupp B

Grupp C

Grupp D

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar