JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – Grupp C

Vi fortsätter och näst på tur är C-gruppen som innehåller lag från Värmland och Örebro främst. Gruppen i sig som oftast brukar placeras mer som "F-grupp" eller dylikt, men har nu hamnat tidigare.

Juniorallsvenskan C HJ18

Hagfors IBS /Edebäck IBF

IBF Örebro Utveckling /IBK Köping

IBK Lockerud Mariestad /Ungdom

Karlskoga IBF

Karlstad IBF Ungdom

Lillån IBK /Ungdom

Skoghalls IBK Utveckling

Västerås IBS Ungdom /Surahammar IBF

Örebro SK Ungdomsklubb

Gruppen som redan tjuvstartat när Lillån och ÖSK möttes i onsdags, drygt en vecka före alla andra grupper går igång. Sett till fjolåret så är flera av de förmodade bottenlagen borta och det återstår att se vilka lag som istället får axla de positionerna.

Just Lillån ses som en av årets favoriter i gruppen och vinst blev det till sist i premiären även om man var illa ute. På kontot har man senaste året spelare som Jakob Sandberg, Emil Sellberg och Ludvig Björkegren Torebring, tre spelare från ÖSK som går direkt in på två femmor i princip. Ryktet säger även att Malte Eriksson kan vara på gång och då har man definitivt lag för att vinna gruppen. Intressant att se vilket förtroende deras 05:er får som i år kan vara ett lag att ta sig långt även i USM, kanske till och med till Festen? Playoff är givet iallafall, annars blir det en fiaskostämpel.

Utmanas lär man göras av bland annat Karlstad som har fina kullar i båda 03 och 04. Främst kanske en spelare som William Cervall, men även Isac Hauge på backplats, Erik Lenhult och ett par till. Förra året blev det dock ”bara” sju poäng på fem matcher och förluster mot både Lockerud, Skoghall och kryss mot Kristinehamn lär absolut inte hålla den här säsongen. En playoffplats tror jag dock på i slutändan!

Om vi håller oss kvar i Karlstad så har vi Skoghall, konkurrenten som förra året hade ledningen i gruppen efter fem spelade matcher där det ska tilläggas att flera matcher vann man med uddamålet. Nu tappar man både Jakob Mill och Erik Hjalmarsson för att nämna två och jag tror att efter årets säsong kommer man få titta längre ner i tabellen efter Skoghall. Oscar Haevker i målet är en viktig utpost!

Vi finner Hagfors/Edebäck som kör sitt numera sedvanliga kombinationslag som förra året inte gav någon vidare utdelning från start. Hagfors får ju allt som oftast in flera spelare utifrån via sitt gymnasium, ibland en del norrmän bland annat. Ett stort ansvar lär ligga på Noel Michelsson bland annat, men ett annat starkt nyförvärv är tränaren Niclas Andersson, som efter ett par år i Skoghall återvänder till Hagfors där han tidigare gjort fina resultat. I slutändan räcker det nog inte för playoff, men kanske något starkare siffror än fjolåret.

Karlskoga som förra året kombinerade med Kristinehamn väljer nu att anmäla eget lag. Förra året blev det sju poäng och frågan är hur laget kan prestera nu när man inte kombinerar? Hampus Helj får ett stort offensivt ansvar där jag tror att Karlskoga i övrigt kommer få det relativt tufft. Man spelade nyss JAS-elit cup och hade där t.ex. raka förluster.

Om vi återvänder till Örebro så har vi Örebro/Köping som drabbas tufft inför den här säsongen. En drös med 02:or som är för gamla, t.ex. Joakim Andersson, Emil Saverstam, Vilgot Hedenberg samt Anton Dahlström som även återvände till Skälby. Även Hugo Olsson som kom som ett nyförvärv har gått tillbaka till Torshälla och det lär bli en hel del yngre spelare i spel som inte lär ha något alls med toppen att göra, utan snarare ett bottenlag.

Tittar vi på ÖSK så har man alltså tappat flera starka pjäser till Lillån, men kunde trots det i premiären stå emot bra. Mycket ansvar ligger på Felix Särén och Hugo Nilsson och eventuellt Malte Eriksson då om han inte lämnar. Värvningen av Måns Goullu i målet från Karlstad är en stark sådan, en potentiell matchvinnare i flera av matcherna. Även om debuten lovade gott så tror jag dock att Lillån har mycket mer att visa än vad man gjorde då och att ÖSK fortsatt kommer få en del tuffa matcher. Placering då? Skulle tippa på nedre mitten.

Vi har ett kombinationslag i Västerås/Surahammar som känns lite intressant då Västerås bland annat kan nyttja Axel Jinnestrand som precis skrev på en dubbellicens till Örebro i Allsvenskan. Lägg där till Felix Enberg och Kazper Vanninen från egna led där Enberg allt som oftast brukar ha ett galet poängsnitt, en rightad forward som inte lär gå mållös en enda match under säsongen i princip. Även om fjolårets säsong började lite knackigt med sex poäng på fem matcher så tror jag att man kan hota om playoff denna säsongen även om man lär jagas av lag som Skoghall och Hagfors skulle jag tro.

Sista laget ut är Lockerud Mariestad som har ett par tuffa år bakom sig. Sist man levererade godkända resultat var med 00-kullen och åren där innan. Nu har både 01 samt 02-kullen varit svaga och frågan är om 03:orna kan lyckas bättre? Tveksamt. Nu har man många JAS-spelare som tillhör A-lagstruppen och får matcher i bra tempo, men det beror också på den tunna A-truppen som råder. Spelare som John Ershede, Gustav Jonsson, Kazper Svensson, Fabian Skålerud och Martin Frisk lär ha minuter i A-laget, men är samtidigt i mina ögon inte spelare som kommer bära Lockerud till något playoff. Det ska bli mer intressant att se om man nyttjar Noel Ericsson, en 05:a med bra fysik, duktig i offensiv tredjedel både i passningsspelet, men har även förmågan att kunna göra det på egne hand. Jag tror snarare på nedre mitten med lag som Örebro SK t.ex.

Gruppvinnare: Lillån IBK

Utmanare: Karlstad IBF Ungdom & Västerås IBS Ungdom/Surahammars IBF

Poängligavinnare: Felix Enberg, Västerås IBS Ungdom

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Casper Johannes, Lillån IBK
  • Noel Ericsson, IBK Lockerud Mariestad
  • Isac Hauge, Karlstad IBF Ungdom

Grupp A

Grupp B

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar