JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – Grupp B

Grupperna kommer nu avverkas i snabb takt och grupp B är den som innehåller lag från blanda annat Dalarna, Gästrikland och Uppland. Här får ni förutsättningarna inför det som kommer!

Juniorallsvenskan B HJ18

Gävle GIK

Hagunda IF

Håsta IBK /Hudik-Björkberg

IBF Borlänge

IBF Falun Utveckling

IK Sirius FBC

KAIS Mora UIF

LI 20 IBF /IBF Gagnef

Sandvikens AIK /Hofors IBK

Storvreta IBK

Här har man flyttat Sundsvall och jag säger därmed direkt att toppfighten kommer stå emellan Falun och Sirius. Båda lagen har spelare i SSL-trupper och det ska bli intressant att se hur man nyttjar dem överlag.

Tar vi Falun så hade man en svagare 04-kull, men något mer intressantare 05.er som tillkommer. Bland annat Lukas Rosenklint, Liam Aruvald och Leo Rundqvist. Det kvarstår dock att 03:erna är de som tillför spetsen även om man tappat Samuel Dahlberg Demir som flyttade hem. På pluskontot finns istället August Bergkvist som nu kan spela JAS med Falun (om jag fattat allt rätt) och det återstår att se hur han och Hemmingberg isåfall nyttjas. Till det finner vi även Wedberg, Bemström, Sjögren, Sagmander Kjell, Millard, Hultqvist och Blomkvist. Flera har fått testa på lite spel med A-laget och att man ständigt får träna där kommer göra mycket under säsongens gång på utvecklingen.

Utmanas lär man göra av Sirius främst. Om Falun har ett par som involveras i A-lagsspel så har Sirius definitivt det. Emil Eriksson, Emil Thorwid, Isak Forsberg och Max Jajke tillhör A-lagstruppen och under försäsongen har Wadell, Rosenvald, Neumann och Sörensson testats där också. Nu tror jag inte att de sistnämnda kommer ha någon speltid där även om Sörensson född 05 ska bli oerhört intressant att följa på. Mest troligt är att man främst kommer sakna Eriksson, Thorwid och Forsberg, men även utan dessa har man ett lag som borde kunna slå de flesta lagen oavsett.

Ett lag som inte borde underskattas är Gävle som förra året tog 10 poäng på fem matcher. Adrian Olsson var nu med på Bosön senast med U19 och där finns även ett år yngre Arvid Hansson som är lika spännande han. Jag tror inte man kommer störa de två topplagen fullt ut, men att man kan slåss om en tredjeplats med t.ex. Storvreta tror jag definitivt är möjligt.

Om vi tar just Storvreta så började man fjolåret fint och på minuskontot finns främst Emil Lindblom, Axel Bäckström, Melvin Alm samt sina två importer. Nu har man dock anställt en tjeckisk tränare och med det två har man två nya tjeckiska spelare samt en lettisk kille. Jag är väldigt dåligt insatt i deras potential utan tittar hellre på Emil Mattsson, en back född 2005 som testats i A-laget under försäsongen och bli inte förvånad om han får debutera någon gång under säsongen vid lämpligt läge. Även sista chansen för Johannes Rönnmark som gärna vill visa upp sig från sin bästa sida för att fortsätta vara aktuella för U19-landslaget och så även backen Filip Carlström med sin rightfattning. Jag tror definitivt man når playoff i år och lär säkerligen kunna utmana även i derbymatcherna.

KAIS Mora hade en tuff inledning förra året och jag tror inte man kommer gå särskilt mycket starkare. Dock har man spets i Alvin Karlgren och Noah Flury är en intressant schweizare födda 2004 som spelade en hel del i U19-VM. Man lär kunna nypa lite poäng mot lag som Håsta/Hudik, Borlänge osv, men inte tillräckligt i slutändan.

Borlänge då som har Hampus Morelius som den klart lysande stjärnan, en spelare som inte lär ha saknat erbjudande inför den här säsongen. Dock blir han relativt ensam och fjolårets två kryss på fyra matcher är något som inte skrämmer, även om ett av dem mycket starkt kom mot Falun. Hamnar man på en femteplats eller ovanför borde man vara klart nöjda.

Sandvikens väljer att kombinera med Hofors det här året där man tappat William Johansson bland annat som i princip alltid bjöd på 2-3 poäng oavsett match. Konstigt nog lyckades man slå Falun under fjolåret för att istället förlora mot Gävle. Det skvallrar om en fin nivå, men samtidigt att den inte är tillräckligt jämn för att nå resultat. Det övre mittenskiktet känns rimligt och man kan säkert nypa poäng av både Storvreta och Gävle, men kanske landa på en fjärdeplats eller snarlikt till sist med rätt utdelning. Olle Ström född 2005 börjar nästintill bli en rutinerad pjäs med sitt fjärde JAS-år och det ska bli skoj att se vad han kan göra under en full säsong.

LI 20 IBF/Gagnef fanns inte med förra året och då Insjön tidigare var en del av detta gäng så har man nu alltså tappat August Bergkvist. Jag skulle säga en klar bottenplacering och att man där lär få sällskap av Håsta/Hudik där Håstas svaga svart med ett poäng på fyra matcher förra året säger det mesta och där Hudik inte ens kom till spel – nu väljer man att kombinera istället för att kunna ha en fullstor trupp att mönstra.

Gruppvinnare: IBF Falun Utveckling

Utmanare: IK Sirius FBC &  Storvreta IBK

Poängligavinnare: Adrian Olsson, Gävle GIK

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Rasmus Sörensson, IK Sirius FBC
  • Olle Nohrstedt, Gävle GIK
  • Milian Hansen Ahlström, Storvreta IBK

Grupp A

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar