JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – Grupp A!

Efter att tjejernas grupper är klara så fortsätter vi med killarnas. Då tiden börjar bli knapp så kommer dessa se lite annorlunda ut. De första är mer detaljerade, men där de sista kommer vara i ett kortare format. Först ut är A-gruppen!

Juniorallsvenskan A HJ18

Gamla Stan IBK

Gimonäs Umeå IF /IBF

IBF Dalen /IBS Dalen

RIG Umeå IBF

Skellefteå IBK

Sundsvall FBC Ungdom

Team Thorengruppen Ungdom SK

Umeå City IBF

Öjebyns IBF

Örnsköldsvik IBK

En grupp som detta år känns tuff sett till 4-5 lag i toppen där jag tror att RIG kommer få slita rejält emellanåt, framförallt i derbyna.

Jag gör som jag brukar – jag sätter RIG som gruppvinnare för att inte göra bort mig. Kan något annat lag vinna gruppen? Möjligt. Ska något annat lag kunna vinna gruppen? Absolut inte. RIG blir av med en ganska jämn 02-kull och får istället in 05:orna där Hampus Nydenfeldt redan nu är en spelare som kommer gå rätt in. Den största ”vinsten” är nog dock att 04:orna har fått ett år till och är i mina ögon den kullen som har högst potential. Det ska dock tilläggas att man under fjolårets inledning både kryssade mot Dalen med 4-3 och slog Thorengruppen med uddamålet. Dock tror jag man som sagt är starkare i år och att man vann Newbody Cup under försäsongen visar på det. Genombrottet? Återigen, Hampus Nydenfeldt. Dom som inte vet vem han är nu kommer veta det inom kort.

Thorengruppen som började starkt förra året och som tog silvermedaljen i just Newbody cup efter en finalförlust mot RIG. Kan man störa även i år? Det tror jag absolut. Killarna som förra året tog klivet över från Umeå City ska bli fortsatt intressanta att följa och i laget finns ju även Hugo Bertilsson som slagit sig in i SSL-laget. Största avbräcket är bland annat Oskar Mikkonen, målvakten som varit U19-aktuell länge samt Erik Engman Brink som gått lite under radarn, men som i värderas högt uppe i norr. Playoff känns givet för Thorengruppen och bli inte förvånade om man skulle pressa RIG i sina fighter, där det dock kanske finns risk att man tappar poäng i någon annan istället. Håll koll på Herman Karlsson, kombinerar fart och teknik med en kraftfullhet och ett bra skott.

Vi håller oss kvar i Umeå och hittar Dalen som förra året tog 10 poäng på fem matcher. Godkänt, men man lär behöva höja sig något snäpp om man vill utmana fullt ut sett till att Sundsvall ansluter till gruppen. Man har en del nya 05:er som ska bli intressanta att titta på, bland annat Ludwig Blomberg från Öjebyn och Viktor Rosenqvist från Holmsund City. I övrigt ska 03:erna i form av Oskar Juntila och U19-aktuelle Lucas Arvidsson gå i täten för detta relativt unga lag där största kännbara avbräcket blir Elias Bäckström skulle jag säga. Topp fyra är en bra riktlinje!

Gimonäs hade klart godkända nio poäng under fjolårets inledning i ett relativt tacksam spelschema. Viktor Vihtari Brändström är nu för gammal och det finns ytterligare ett par 02:er som gjort sitt, Vincent Rosén t.ex. Viktor Rosenqvist som kunde fått en stor roll det här året är alltså klar för Dalen och istället kan ett namn som Felix Rhodin ta nästa kliv och bli nästintill en nyckelspelare.  Jag tror på en mittenplacering där främsta konkurrenterna lär bli Gamla Stan och Skellefteå.

Sundsvall flyttas i år upp till A-gruppen och spetsar till den. Även om 02:erna har tackat för sig så har Sundsvall flera duktiga unga kullar som fortsätter etablera sig. Viktor Hammarstedt, Jesper Persson och Marcus Carlsson är de tre nyckelpjäserna som försvinner, men tittar man på ett namn som Dennis Hellhoff född 2003 så fick han förtroende i division 1 redan under fjolåret och har gjort det bra under försäsongen. Tittar vi ännu yngre så finns Viktor Näsman, Mattheus Jansson och Alvin Hammarström och man lär ha flera spelare i SDF-SM för både 04:er och 05:er här framöver. Jag tror definitivt att man har lag för att komma topp tre, men lär väl främst slåss med Sundsvall och Dalen.

Skellefteå tror jag kan bli en uppstickare den här säsongen – inte så att man når ett playoff, men kanske att man kan sikta på en femteplats och ha 4-5 lag bakom sig. Sju poäng på fem matcher förra året och under försäsongen vann man bland annat Scandic Cup (där det dock bara kom till spel med fyra lag ska tilläggas). Det som imponerande mest där var att man förlorade klart mot Dalen i gruppen för att sedan ta revansch i finalen. Viktor From är den offensiva spjutspetsen, även om man har ett par 05:er som lär få en del förtroende, t.ex. Alex Holmberg, en rightad forward med fin blick och handleder.

Gamla Stan som började fjolåret med sju poäng på tre matcher mot dock relativt svagt motstånd. Nu utan Emil Wiklund och frågan är om Ville Mikkonen kan hålla fjolårets poängsnitt? Stort ansvar ligger på Anton Carli och jag tror mer på en mittenplacering tillsammans med ett lag som Skellefteå  och GUIF.

Vi har även Öjebyn som nu tappat Blomberg vilket annars kunde varit ett namn som kunde räddat någon poäng och så även Örnsköldsvik som inte hade någon lyckad säsong under fjolåret där man debuterade. Kan ett år till i benen göra skillnad? Jag tror inte det, utan det blir bottenplaceringar återigen för de här två lagen.

Gruppvinnare: RIG Umeå IBF

Utmanare: Team Thorengruppen Ungdom SK & FBC Sundsvall Ungdom

Poängligavinnare: Gabriel Kohonen, RIG Umeå IBF

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Herman Karlsson, Team Thorengruppen Ungdom SK
  • Viktor Rosenqvist, IBF Dalen
  • Hampus Nydenfeldt, RIG Umeå IBF

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar