JAS-bloggen
Listor

Den stora SSL-draften – runda tre

Jag har baserat konceptet utifrån en ”NHL-draft” där helt enkelt det sämst rankade laget väljer först och man fortsätter därefter uppåt.

Totalt tre rundor kommer det resultera i och jag valde att utgå från tabellens utseende den 24/2 då stora delar av lagen låg på samma antal matcher, samt att de matcherna som låg efter, inte hade förändrat tabellen något enormt. Samt att alla lag faktiskt hade en möjlig chans att klara sig kvar. Att jag inte valde att göra det efter säsongen är för att flera av de unga spelarna redan då har blivit värvade och finns därmed inte tillgängliga. Reglerna är så att samtliga spelare födda 2002 eller 2003 som tillhör en allsvensk förening eller lägre är tillgängliga för ”draften” – spelare som alltså ingår i en SSL-trupp är därmed redan låsta. Däremot har jag valt att använda spelare i ”B-lag”, t.ex. från Faluns och Växjös division 1-lag.

Fagerhult Habo IBK – Casper Nilsson, Strängnäs IBK

Kommentar: Fagerhult gör ytterligare en förstärkning på backsidan och valet landar på Casper Nilsson, som trots sin unga ålder har gjort tre säsonger i Allsvenskan. Omskolad från forward till back är alltid ett intressant koncept och Nilsson hade med nästa kliv kunnat bli intressant att följa.

IK Sirius IBK – Samuel Dahlberg Demir, IBF Falun Ungdom

Kommentar: Då det fortsatt finns lite frågetecken offensivt för spelare med utgående kontrakt som t.ex. Billy Nilsson, Isak Palmén och Christian Sandsund så väljer Sirius en offensiv pjäs till. Denna gången Dahlberg Demir som kan spel både center och vänsterforward som har kapacitet att bli ruskigt bra med lite seniorrutin i sig.

Höllvikens IBF – Adam Strand, RIG Umeå IBF

Kommentar: Efter lagets tidigare förstärkningar offensivt så blir det nu en back denna gången – Adam Strand från RIG:et har anknytningar till Skåne och blir därmed valet. En leftad back med fin blick som skulle kunna ta en plats på HB om t.ex. Uddvi lämnar.

Team Thorengruppen SK – Oskar Mikkonen, Team Thorengruppen Ungdom SK

Kommentar: Precis som Växjö valde i en tidigare runda att göra, så knyter Thorengruppen upp sin målvaktstalang här. Ställ börjar bli till åren och Stiglund är en godkänd målvakt med en viss rutin. Att få in en ung och lovande målvakt som kan växa in i rollen här är perfekt.

Jönköpings IK – Ahmad Dakallah, Salems IF

Kommentar: Ett svårt val då en back till också hade behövts – men då Rohlin och Dennis Svensson är de HF som främst finns i nuläget (jag räknar med att Hessmer lägger av igen), så hittar vi Dakallah i Salem som tagit fina kliv de senaste. En oöm forward som ibland påminner lite om Kevin Haglund kan jag tycka, men som har en fin räckvidd och målsinne.

Pixbo Wallenstam IBK – Hampus Morelius, IBF Borlänge

Kommentar: Svårt att peka på exakt vad Pixbo skulle behöva, men jag tycker fortsatt att center/forwarssidan behöver mer djup där det som sagt finns lite oklarheter kring vissa spelare. Vi hämtar därmed in Morelius norrifrån, en spelare som kanske gått lite under radarn, men som har fin potential. Snabb och farlig och har många verktyg.

FC Helsingborg – Tim Svan, Lindås Rasta IBK

Kommentar: Efter att ha förstärkt back och center så tittar vi nu på vänstersidan. Malmström har förlängt och man jagar stora namn som Danne Johnson eller Christoffer Andersson. Men där bakom finns Lindholm och Mattias Andersson, två spelare som flyttat ner och där Lindholm även har utgående vilket då blir en osäkerhet. Svan som förra året hade en något tyngre säsong efter en succéartad året innan har en hög potential i det offensiva spelet, dels i omställningar, men även som målskytt. Med rätt utveckling så kan Helsingborg få utdelning på nytt.

Linköping IBK – Gustav Bolander, FBC Lerum

Kommentar: Efter att ha förstärkt offensivt två gånger om tittar vi nu på backsidan där man har har en del utländska spelare som inte brukar bli kvar alltförlänge, samt att ett par av dem faktiskt haft svårt att leverera fullt ut. Valet landar på Gustav Bolander, en rightad back med fin inställning, bra pondus och ett bra hot bakifrån plan.

Mullsjö AIS – Vilmer Åstenstam, RIG Umeå IBF

Kommentar: Mullsjö har plockat en center och en back, där främst centerposten kändes nödvändig. Dock har man på senaste tiden använt Knuthas lite där, vilket gör att det finns en öppning på vänstersidan för att bredda lite med. Valet landar här på RIG:s Vilmer Åsenstam, en riktig poängmaskin med ett fint avslut.

Växjö IBK – Malte Eriksson, Örebro SK

Kommentar: Efter att tagit en back först och sedan en VF så tittar vi vad som kan behövas i övrigt. Manuel Maurer är klar för en återkomst och någonstans är väl André Andersson en rimlig värvning inom ett par år med. På centern finns Ludwig Persson, Hansson och en av tvillingarna Rigo, men där finns det utrymme för att på sikt ha in något. Något av en chansning, men Malte Eriksson är ett bollgeni utöver det vanliga med spetsegenskaper offensivt som kan bli oerhört attraktiva inom ett par år. Med rätt speltid i den här viktiga åldern så kan det på sikt bli vasst.

IBF Falun – Emil Ödman, Lindås Rasta IBK

Kommentar: Johan Rehn har bara ett fåtal år kvar och har tidigare sagt att han varit osäker. Emil Lilja har visat att han är redo att axla rollen som förstekeeper, men jag tror inte Malte Danielsson på sikt är den rätte andrekeeper. Att plocka in Ödman, en målvakt som har en hög högstanivå, men som behöver bli jämnare behöver inte vara fel. Ödman behöver dock ett par års av mer frekvent speltid så han kan axla rollen till sist.

FBC Kalmarsund – Wille Malm, RIG Umeå

Kommentar: Efter att ha valt en backnamn i förra rundan så tittar vi återigen offensivt och denna gången på center/forward för att kunna få ytterligare alternativ bakom den ordentliga spetsen. Kalmarsund som nyttjar en 2-2-1 uppställning relativt ofta har därmed flera positioner som behöver täckning. Denna gången landar vi i RIG:s och tidigare Ledbergs William Malm, en underskattad duktig tvåvägsspelare som hade gjort jobbet på ett gediget sätt.

Storvreta IBK – Casper Karlsson, Växjö IBK Ungdom

Kommentar: Storvreta har visat att man har spelare som nyttjas på flertalet olika positioner (Birgersson, Sundstedt, Ahrén osv) och man har en mångsidighet. Den här gången faller valet på Växjös Casper Karlsson som hade en fin höst i ett svagare Växjö. En spelare som ger allt, som du vet vad du får av och som går att nyttja i många situationer.

Bubblare: 

Melvin Johansson, RIG Umeå IBF

Philip Ehrenpreis, Salems IF

Joakim Andersson, IBF Örebro

Jesper Persson, Sundsvall FBC

Amadeus Carlström, Växjö IBK Ungdom

Viktor Hultquist, IBF Falun Ungdom

Axel Backström, Storvreta IBK Ungdom

Lucas Dahlström, Pixbo Wallenstam IBF

William Törngren, RIG Umeå IBF

Alexander Dahlberg, Huddinge IBS

Adam Torkelsson, Pixbo Wallenstam IBF

Emil Östlid, Ledberg IBF

Johannes Almholt, Malmö FBC

Elvis Holm, IBK Lund

Simon Wedberg, IBF Falun Ungdom

Martin Bärbäck, Hovslätts IK

Gustav Eurén, Pixbo Wallenstam IBF

Tim Sandblom, FBC Lerum

Runda ett har ni här!

Runda två har ni här!

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar