JAS-bloggen
Listor

Den stora SSL-draften – runda ett

Jag har baserat konceptet utifrån en ”NHL-draft” där helt enkelt det sämst rankade laget väljer först och man fortsätter därefter uppåt.

Totalt tre rundor kommer det resultera i och jag valde att utgå från tabellens utseende den 24/2 då stora delar av lagen låg på samma antal matcher, samt att de matcherna som låg efter, inte hade förändrat tabellen något enormt. Samt att alla lag faktiskt hade en möjlig chans att klara sig kvar. Att jag inte valde att göra det efter säsongen är för att flera av de unga spelarna redan då har blivit värvade och finns därmed inte tillgängliga. Reglerna är så att samtliga spelare födda 2002 eller 2003 som tillhör en allsvensk förening eller lägre är tillgängliga för ”draften” – spelare som alltså ingår i en SSL-trupp är därmed redan låsta. Däremot har jag valt att använda spelare i ”B-lag”, t.ex. från Faluns och Växjös division 1-lag.

Runda 1

Fagerhult Habo IBK – Joel Ekström, FBC Lerum

Kommentar: Ja vad ska man säga. Det frejdiga spelande Fagerhult som har blivit en tudelare bland många, där vissa ser charmen i tuta och köra och vissa ser det som en skam mot SSL att man i deras ögon inte ger det en rimlig chans. Sak samma. Hade Fagerhult klarat sig kvar så hade man nog behövt titta över sin defensiv framförallt, men det går ändå inte blunda för en av Sveriges hetaste offensiva spelare, Joel Ekström. En given etta I det här fallet.

IK Sirius IBK – Mattias Lövenfors, RIG Umeå IBF

Kommentar: Visst, Sirius offensiv har inte levererat, men inte defensiven heller. Ett par pjäser med utgående kontrakt och att få in ett framtidsnamn som man tror fullt på är givet i det här fallet. Valet landar på Mattias Lövenfors som har verktygen för att kunna utvecklas och ta nästa kliv.

Höllvikens IBF – Filip Erheden, Warberg IC

Kommentar: Höllviken som år efter år har hankat sig kvar i det nedre skicket. Ett lag som är i behov av förstärkningar på flertalet positioner, men kanske främst på en HF. När PK9 försvann så har avsaknaden av honom varit enorm och man har gång på gång kastat om och testat olika spelare. Även om PK9 skulle komma tillbaka så är Erheden en spelare som kan spela både center och högerforward och som hade kunnat tillföra en hel del där Lukas Eldholm t.ex. kan vara en spelare som lämnar på just den positionen.

Team Thorengruppen IBK – Sebastian Theorin, RIG Umeå IBF

Kommentar: Ett svårbedömt lag då man i mina ögon har en ganska fin trupp. Centersidan med Svahn, Berglund, Öhgren och Grahn är vass och såväl en VF-position med Hjälm, Bergfors och Hernandez. Backsidan hade dock mått bra av ett lyft och jag väljer då Sebastian Theorin från RIG:et som hade kunnat växa in i en fin roll.

Jönköpings IK – Emil Jacobsson, Ledberg IBF

Kommentar: Visst, här sticken Nilsen på backen och man ser ut att stå på fyra-fem namn där, men rykten går även kring Weidman. Att stärka upp centerpositionen är därmed ett måste i mina ögon, oavsett om Weidman blir kvar eller inte. Jacobsson rankas högt och blir det givna valet här.

FC Helsingborg – Noah Johansson, FBC Lerum

Kommentar: FCH har jobbat med att förstärka inom de svenska gränserna och skippat utlandsspåret. Man är på god väg sett till fynd som Lindholm, Malmström och nu Oscar Johansson. Ser man på centern dock så spelar Fredi Peterson i nuläget andrecenter när Oliver Johansson nyttjas på backen fullt ut mer. Fredi kan även fungera som HF och skulle man ta in Noah Johansson skulle man få en större mångsidighet och fler alternativ att kunna spela på tre kedjor med ännu bättre kvalité.

Pixbo Wallenstam IBK – Ahmad Aldeeb, Strängnäs IBK

Kommentar: Pixbo har mycket, men på HF-sidan så sticker Benes och ryktena går om Stefansson. Då har man främst Weissbach kvar och därbakom blir det tunt. Jag väljer därför att lyfta in lillebror Aldeeb, en spelare som redan nu visat att han håller hög nivå i Allsvenskan. Han kan dessutom spela både center och högerforward och blir därmed än mer mångsidig i det här fallet.

Linköping IBK – Gabriel Erol, RIG Umeå IBF

Kommentar: Linköping är ett allt mer väloljat maskineri och har en enorm tyngd i sitt lag. Man kan diskutera målvaktsbackupen där man nu nyttjar en dubbellicens men underifrån finns David Henningsson och jag väljer istället att lägga fokus på VF-positionen. Utöver sin förstakedja så har man därefter fjolårets succé Olle Abrahamsson samt att man provat namn som Josef Rypar, Oskar Hagberg (även center) och Felix Forslund, men en ung talangfull pjäs som kan kliva rätt in på tre hade inte skadat sett till att flera spelare även har utgående kontrakt.

Mullsjö AIS – Viktor Hammarstedt, FBC Sundsvall Ungdom

Kommentar: Mullsjö har kanske något få backar, men har istället en fin kvalité där och jag tittar istället på centerpositionen. Sebastian Palmqvist som levererar, en Rikard Eriksson som inte blir yngre och en talangfull Gustav Johansson som haft skadeproblem – där bakom är det tunt. Att man signade Noah Johansson på en dubbel var smart, men nu nöp FCH han och så får man titta på andra alternativ där valet föll på Viktor Hammarstedt, en tvåvägscenter med styrkor i passningsspelet.

Växjö IBK – Mattis Wiberg, Växjö IBK Ungdom

Kommentar: Växjös lagbygge som känns intressantare än på länge – många unga och lovande spelare, men där det även ryktas om flertalet tunga pjäser utifrån utöver redan klara Manuel Maurer. Konstigt kan tyckas, men Växjö väljer då i mina ögon att signa upp Mattis Wiberg fullt ut. En back man redan har i sin miljö som man därmed knyter till sig fullt ut för att kunna säkra hans utveckling och potential.

IBK Dalen – Markus Berntsson, Warberg IC

Kommentar: En av årets positiva överraskningar där man i en klart offensiva 1-2-2 uppställning har fått ett övertag på flertalet av topplagen och utmanat rejält. Till det här systemet och spelsättet behövs flexibla spelare, spelare med fart och förmågan att vinna sin match i en-mot-en situationer och valet faller därmed på U19-backen Markus Berntsson som har sin störst styrka i duellspelet och kan spela på flertalet olika positioner.

IBF Falun – August Bergkvist, Insjöns IBK

Kommentar: Johan Samuelsson blir inte yngre, Casper Backby är stabil och i övrigt har man testat både Lundmark och Rokka som centrar. Vad vore mer perfekt än att få in en framtida SSL-center som finns i närområdet och redan nu finns med i klubbens verksamhet? En naturlig övergång.

FBC Kalmarsund – Jacob Almström, Visby IBK

Kommentar: Kim Nilsson håller klassen, Kevin Haglund tillhör en dimension och Zetterling har gjort ett positivt intryck. Dock har man bättre täckning både på sin vänsterkant och centersida och en allround högerforward hade inte skadat, som även har fler positioner i sin verktygslåda. Valet föll på Jacob Almström som numera återfinns i Visby efter RIG, som har utvecklat sin fysik och hade kunnat funka bra in i Kalmarsunds emellanåt raka och tydliga spelide.

Storvreta IBK – Lukas Bemström, IBF Falun Utveckling

Kommentar: Storvreta har börjat en föryngringsprocess – Ahrén, Åström, Eriksson och nu Wiggur och Enquist sänker medelåldern rejält samtidigt som spelare som Samuelsson, Stenberg, Pettersson och eventuellt Sundstedt kan ha gjort sitt. Att fortsätta föryngra backsidan är ett måste och vad passar bättre än en spelskicklig rightback som med rätt utveckling kan bli ruggigt vass. Bemström blir valet som man snor åt sig från konkurrenten Falun.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar