JAS-bloggen
Listor

Den stora SSL-draften – runda två

Jag har baserat konceptet utifrån en ”NHL-draft” där helt enkelt det sämst rankade laget väljer först och man fortsätter därefter uppåt.

Totalt tre rundor kommer det resultera i och jag valde att utgå från tabellens utseende den 24/2 då stora delar av lagen låg på samma antal matcher, samt att de matcherna som låg efter, inte hade förändrat tabellen något enormt. Samt att alla lag faktiskt hade en möjlig chans att klara sig kvar. Att jag inte valde att göra det efter säsongen är för att flera av de unga spelarna redan då har blivit värvade och finns därmed inte tillgängliga. Reglerna är så att samtliga spelare födda 2002 eller 2003 som tillhör en allsvensk förening eller lägre är tillgängliga för ”draften” – spelare som alltså ingår i en SSL-trupp är därmed redan låsta. Däremot har jag valt att använda spelare i ”B-lag”, t.ex. från Faluns och Växjös division 1-lag.

Fagerhult Habo IBK – Axel Falebrant, Ledberg IBF

Kommentar: Efter att ha förstärk forwardsidan med det starkaste som fanns, så får Fagerhult istället titta i de bakre leden. Valet faller på Axel Falebrant, född 2003, är ett mycket intressant namn som har potential att bli ruggigt vass. En liten outsider, men oerhört spännande.

IK Sirius IBK – Emil Wiklund, Gamla Stan IBK

Kommentar: Det finns fortsatt tveksamheter i Sirius offensiv och flertalet osäkra kort med utgående kontrakt, men så även defensivt. Ett par spelare utan kontrakt, några nuvarande nödlösningar med spelare på andra positioner och så vidare. Efter att ha förstärkt med Lövenfors i den första rundan så tittar vi istället på högersidan där Alvinder tidigt aviserat att han ska sluta. Utöver Broby så är det relativt tunt och redan nu SSL-meriterade Emil Wiklund blir ett offensivt tillskott.

Höllvikens IBF – Alfred Sandström, RIG Umeå IBF

Kommentar: Visst har man släppt in mycket boll, men det finns ändå godkänd kvalité i Nivestam, Hansson, Larsson, Uddvi och även där bakom. Istället tittar vi på ett alternativ som kan försöka täppa luckan bakom JW på vänsterkanten, nämligen Alfred Sandström, en renodlad offensiv spelare.

Team Thorengruppen IBK – Jesper Lagemyr, Tyresö Trollbäcken IBK

Kommentar: En mångsidig spelare som tagit klivit och bemästrar olika postioner. Thorengruppen som i första rundan tog en back, tar här en spelare som kan spela både back och forward och har med sin intensitet och energiska spel förmågan att göra nytta direkt.

Jönköpings IK – Charlie Engström, IBF Falun Ungdom

Kommentar: Jacobsson in i runda ett, men JIK har fler hål än så att täcka. Backsidan har redan den här säsongen varit relativt tunn och med Nilsens troliga avsked så blir det än tyngre. Omskolningen på Glimberg har varit lyckad, men mer behövs. Då man redan har en mängd rightbackar så finner vi istället ett leftat alternativ i Charlie Engström som fått sporadiska chanser i Falun, men inte fullt ut.

Pixbo Wallenstam IBK – Marcus Carlsson, FBC Sundsvall Ungdom

Kommentar: Med Aldeeb in så ser center/högersidan något vassare ut, men bakåt finns det en mängd backar med utgående kontrakt och vi finner därmed ett framtidsnamn i Marcus Carlsson som kan bli ett tillskott på längre sikt.

FC Helsingborg – Ludvig Johansson, Farsta IBK

Kommentar: Efter ett mer offensivt val i den första rundan så tittar man nu i de bakre leden. Flera av toppnamnen är tingade, men Johansson har varit med i AIK:s allsvenska trupp via en dubbellicens i ett par år och har potential att växa ut.

Linköping IBK – Anton Dahlström, IBF Örebro

Kommentar: Trots en viss osäkerhet kring målvaktsbackupen så avstår man från valet för att inte grusa Henningssons chanser. Backsidan har trots allt en relativt bra täckning och även om det alltid råder en osäkerhet kring importerna så finns det sparkapital i Hallin t.ex. Anton Dahlström är en forward som även kan spela center och erbjuder lite extra bredd bakom de mer ”givna” alternativen som Jendrisak, Seth, Martin Karlsson, Palmén och Viktor Palm bland annat.

Mullsjö AIS – Emil Saverstam, IBF Örebro

Kommentar: I förra rundan var det en center, nu blir det istället en back. Mullsjö har i princip enbart sex backar i sin trupp, där Hedlund haft en del skadeproblem till och från och Gidske t.ex. blir inte yngre. Att kunna ha en yngre back bakom att snurra in och ge förtroende till är klockrent – valet faller på Örebros Emil Saverstam som börjat få allt mer och mer förtroende och som har en fin högstanivå.

Växjö IBK – Hjalmar Hjorth, Bele Barkarby IF IBF

Kommentar: Växjö säkrade upp Wiberg i första rundan och tittar nu istället på ett offensivare alternativ. Man har bra täckning på både centern och sin HF då t.ex. lillebror Ahlroth även kan spela center – vi tittar därför istället på ett alternativ på vänstersidan bakom Bolin, Rigogiannis och Folkesson Algman. Valet faller på målskytten Hjorth som kanske inte fått fullt förtroende i Bele i år, men som har offensiva egenskaper i sig som inte ska underskattas.

IBK Dalen – Rasmus Mäkinen, Ledberg IBF

Kommentar: Dalen som har utgående på flera tunga pjäser, som t.ex. Rasmus Andersson, Christoffer Andersson, Kronberg och Linus Holmgren, men som är hoppfulla om att behålla dem. Tittar man på Dalens lag så har man många spelare som kan bemästra flertalet positioner och lyckas man förlänga med de utgående spelarna så ser det intressant ut. I och med att risken finns att CA lämnar så väljer Dalen här att fylla på med en vänsterforward bakom isåfall Degeryd och Åkerlund. Valet landar på Rasmus Mäkinen som gjort lite av raketkarriär och med sin oömma och raka spelstil så passar han perfekt in i den här modellen.

IBF Falun – David Carrington, CL98 IC

Kommentar: En center i förra omgången och en mördande konkurrens på sin VF-sida, där man förvissorligen nyttjat Galante och Malte Lundmark i samma femma. Mycket talar nu för att Fahlström kan tvingas lägga av och även en spelare som Patrik Rokka, som bland annat spela en del VB, har ryktats bort. Dock väljer man istället att fylla på sin högersida bakom Aldeeb, Ruud och även Landgren till viss del det senaste, med något av ett wildcarld. Carrington som visat sig framgångsrik redan nu i seniorsammanhang och har en härlig spelstil. Räckvidd, fysisk och har lite unika egenskaper som hade kunnat tillföra något i detta Falun.

FBC Kalmarsund – Marcus Burman, FBC Lerum

Kommentar: Marcus Johansson och Simon Nilsson har meddelat att det är sista säsongen. Man lär troligtvis jaga in ett tungt namn som ersättare i förstakedjan bredvid Nyander och Kim Nilsson och därefter har man Jesper Lindström, Källerteg, Oliver Samuelsson samt ett utgående avtal på William Almlöf som nog kan lämna. Bakåt så har Nilsson ersatts med Burki i princip, men det finns egentligen bara sex namn i nuläget, där man dock testat både Jakobsson och Alvarmo lite lätt. Burman är dock en back som fick chansen på Bosön, som spelat sporadiskt i Allsvenskan och som har defensiva egenskaper, samt en inställning som kan räcka långt i dessa sammanhang. Ett par års mer rutin och det kan sluta i något bra.

Storvreta IBK – Ludwig Bäckman Forkner, Linköping IBK Ungdom

Kommentar: En back I förra rundan för att stärka upp där och man har som sagt påbörjat en föryngring redan i många led. Dock finns det flertalet frågetecken offensivt på ett par spelare med utgående kontrakt och Ludwig Bäckman Forkner har gjort en fin säsong i ett trögt Onyx och visat att han håller klassen. Han har även förmågan att kunna hantera flertalet olika positioner offensivt och hade kunnat fylla sin roll bra.

Missade ni runda ett har ni den här!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar