JAS-bloggen
Listor

Den stora SSL-draften – runda två

Jag har baserat konceptet utifrån en ”NHL-draft” där helt enkelt det sämst rankade laget väljer först och man fortsätter därefter uppåt.

Totalt tre rundor kommer det resultera i och jag valde att utgå från sluttabellen. Att jag inte valde att göra det efter säsongen är för att flera av de unga spelarna redan då har blivit värvade och finns därmed inte tillgängliga. Reglerna är så att samtliga spelare födda 2002 eller 2003 som tillhör en allsvensk förening eller lägre är tillgängliga för ”draften” – spelare som alltså ingår i en SSL-trupp är därmed redan låsta. Däremot har jag valt att använda spelare i ”B-lag”, t.ex. från Täbys andralag eller liknande. 

Jönköpings IK – Elsa Hag, Hovslätts IK

Kommentar: Visst, en back kanske är mest aktuellt, men då den lokala kopplingen finns så blir Elsa Hag valet. En tjej som varit med i verksamheten förut, en forward med fina egenskaper i en mot en spelet, stark i närkamperna och tung offensivt.

IBK Lund Elit – Hanna Modigh, RIG Umeå IBF

Kommentar: För att inte grusa den offensiva kapaciteten som finns i Karlsson, Heander, Berg, Ålund, plus ett par mer rutinerade namn, så plockar Lund på nytt en back. Ytterligare en RIG-tjej i form av Hanna Modigh som andas pondus och är kaptensmaterial. Fin blick för spelet, fyller gärna på och duktig i duellspelet.

Karlstad IBF – Ida Torbjörner, Hammarby IF IBF

Kommentar: Efter valet av en centerpjäs sist, så blir det nu en back. Vi vänder blickarna mot Stockholm och hittar där Ida Torbjörner i Hammarby som redan är inne på sin andra säsong i Allsvenskan. Via sin fysik klarar hon sig fint i seniorsammanhang och har även en fin bolltrygghet i sig.

IBF Falun – Thea Lindén, RIG Umeå IBF

Kommentar: Nog för att det ryktas om starka nyförvärv på offensiva platser, men här fyller man på med ytterligare en lovande pjäs. Thea Lindén gör sin andra säsong på RIG och har med sin fart och teknik blivit en svårstoppad spelare. Har förmågan att hitta nätet, men även sätta medspelare i bättre lägen och är en framtida landslagsspelare med rätt utveckling.

Warberg IC – Estelle Lohmander, Munka Ljungby IBK

Kommentar: Här förutsätter vi att Amanda Hill slutar som det ryktas om. Hanna Svensson blir den givna valet som förstekeeper och även om det finns ett par yngre förmågor, så tittar vi här neråt i landet för att fånga upp Estelle Lohmander nere i Munka Ljungby. En rörlig och snabb målvakt som sprider trygghet och som bland annat gjorde succé i SDF-SM.

Nacka Wallenstam IBK – Alicia Berggren, Täby FC

Kommentar: Som det tidigare nämndes så finns det en osäkerhet kring importerna och det finns även spelare som gjort starka insatser som uppvaktas av andra lag. Efter förra valet i form av Thea Löfborg så tittar vi nu istället på en back. Valet landar på Alicia Berggren, som bytte Ackers mot Täby, men som säkerligen hade spelat Allsvenskan annars. En fysiskt stark back som även har ett vasst skott att nyttja i offensiven.

Malmö FBC – Julia Granberg, Kågedalens AIF

Kommentar: Efter att ha förstärkt med en back, så tittar vi nu framåt för att skapa lite mer bredd bakom förstafemman. Denna gången tittar vi långt upp i landet för att hitta något av en outsider, men som har potential. Granberg har under flera år levererat på seniornivå och valde inför säsongen en ny klubb. En spelare med en fin teknik som skapar henne mycket lägen, ett öga för målet och svår att komma åt för motståndarnas backar.

Västerås Rönnby IBK – Stina Johansson, RIG Umeå IBF

Kommentar: I förra rundan säkrade man upp Elin Lindberg, men nu ska backsidan breddas istället och efter att ha signat Hansson&Hjelm från RIG så fortsätter vi på det spåret. Stina Johansson med rötter i Värmland, hamnar istället i Rönnby och i Harnesk projekt. En stabil back med fin blick som känns mogen i sitt spel och lär utveckla det än mer under sitt sista år på RIG.

Täby FC IBK – Maja Lindsjö, RIG Umeå IBF

Kommentar: Täby som har Durling i målet som den solklara ettan har stått det mesta och även om Svenningsson fått några få matcher i kassen så tittar man här på ett yngre och ännu mer lovande alternativ. Då Boman norpades av Pixbo så får man istället vända blickarna norrut och valet blir Maja Lindsjö från RIG. En placeringssäker målvakt med fin spelupppfattning och ändå ganska offensiv. Perfekt bakom Durling.

KAIS Mora – Saga-Maja Andersson, Partille IBS

Kommentar: KAIS som valde en vänsterforward i första rundan, tittar nu istället i de bakre leden för att öka bredden där. Vi vänder blickarna neråt i landet till Partille och hittar där Saga-Maja Andersson som redan provat på spel i allsvenskan två gånger via dubbellicenser till Lindås och Storvreta. En trygg och bollskicklig back med förmågan att göra sin forwards och har en fin utvecklingspotential.

IK Sirius FBC – Malin Lindgren, RIG Umeå IBF

Kommentar: Vi spetsar Sirius offensiv ytterligare och denna gången med Malin Lindgren som är ett uppvaktat namn. En målskytt som är duktig på att hitta rätt ytor och skapa sig själv lägen. Tacksam för medspelarna att spela med när hon söker sig till just de ytorna.

Endre IF – Emelie Eriksson, Åkersberga IBF

Kommentar: Efter att ha nyttjat sitt val till en back, så tittar nu istället Endre uppåt. Visst, det råder en ruggig konkurrens, men Wallgren är klar ut och osäkerhet finns det kring t.ex. Jakobsson och Ruttiman. Emelie Eriksson i Åkersberga är en oerhört användbar forward som har en arbetskapacitet samt snabbhet som är guld värd. Duktig i vändningar och är farlig på sista tredjedelen.

Pixbo Wallenstam IBK – Tuva Wessman, Bergs IK

Kommentar: Framåt finns det en mängd alternativ och sparkapital när spelare som Klara Loneberg och Axina Pettersson återvänder efter skador. Efter Moa Andersson förlängde så är det heller ingen panik bakåt, men är det någonstans så känns det mer aktuellt där med tanke på att offensivt så knackar Dahlberg, Fogelhamre och Eliasson bland annat. Vi väljer här ett spännande wildcard i form av Tuva Wessman från Berg – en tjej med två SDF-SM i bagaget som nu fått chansen i Allsvenskan via en dubbellicens. En bolltrygg back med fin blick som har en oerhörd utvecklingspotential.

Team Thorengruppen IBK – Gry Norstedt, Västra Mälardalen IB

Kommentar: Ja vad behöver man? Vi väger in i beräkningarna att tvillingarna Kauppi någon gång säkert vill hemåt, att Delgado Johansson har ett förflutet i Uppsalatrakterna och att frågetecken kan uppkomma. Ett rightfattat alternativ i form av en målskytt deluxe som har levererat på seniornivå de senaste åren hittar vi i Gry Norstedt i Västra Mälardalen. Ett par år på tillväxt så kan det kanske bli en potentiell ersättare i framtiden.

Runda ett har ni här!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar