JAS-bloggen
Listor

Den stora SSL-draften – runda ett

Jag har baserat konceptet utifrån en ”NHL-draft” där helt enkelt det sämst rankade laget väljer först och man fortsätter därefter uppåt.

Totalt tre rundor kommer det resultera i och jag valde att utgå från sluttabellen. Att jag inte valde att göra det efter säsongen är för att flera av de unga spelarna redan då har blivit värvade och finns därmed inte tillgängliga. Reglerna är så att samtliga spelare födda 2002 eller 2003 som tillhör en allsvensk förening eller lägre är tillgängliga för ”draften” – spelare som alltså ingår i en SSL-trupp är därmed redan låsta. Däremot har jag valt att använda spelare i ”B-lag”, t.ex. från Täbys andralag eller liknande. 

Jönköpings IK – Agnes Sälgström, IBF Borlänge

Kommentar: Jönköping har haft en tuff säsong och ont om folk. På minuskontot ser man ut att ha både Ellen Svensson och Moa Jakobsson som varit två av lagets mer drivande offensiva spelare. Valet landar på Sälgström, med U19-meriter och som redan via sin dubbellicens till Mora visat att hon är en pålitlig poänggörare även i SSL. Har räckvidd och avslut som räcker långt på den här nivån.

IBK Lund Elit – Juni Söderqvist, RIG Umeå IBF

Kommentar: Nykomlingen som hade rykt om det inte vore för den speciella läget. Har många av sina duktiga yngre spelare framåt som bidragit med en del poäng, men något tunnare i de bakre leden. Södervist är en bollskicklig back, som gärna har mycket boll och är duktig i det offensiva spelet. En av Sveriges mest lovande backar som blir det självklara valet.

Karlstad IBF – Saga Emtell, Hammarby IF IBF

Kommentar: Karlstad som haft problemet både offensivt och defensivt får här möjligheten att välja högt och valet blir Saga Emtell. Luckan som t.ex. Adina Augustsson lämnade efter sig ska inte pratas bort – en ledargestalt i lagets mittpunkt som kan ta stort ansvar åt båda håll. Emtell med en ruggigt fin potential kan på sikt ta rollen och vara en spelare man kan bygga något krig.

IBF Falun – Tilda Määttälä, IBF Åkersberga

Kommentar: Falun har under säsongen varit väldigt ojämna i sina prestationer och bakåt har man spelat på relativt lite folk. Määttälä som tidigt fick chansen på en dubbel tillbaka till Täby efter en fin start i ”Ackers” är en back (som även kan spela offensivt), med U19-meriter som visat att hon klarar av tempot och det fysiska. Med Waern signad och ett nytillskott likt detta hade det sett mycket bättre ut med en gång.

Warberg IC – Cajsa Alm, RIG Umeå IBF

Kommentar:  Warberg har t.ex. en fin vänsterkant, men på centern så riskerar man att tappa ett rutinerat namn som Camilla Halldén. Att plocka in en ung center som på sikt kan ta ett ansvar i en förstafemma känns relativt givet. Denna gången blir det Cajsa Alm, en duktig tvåvägscenter som har alla möjligheter att på sikt kunna bli en storcenter.

Nacka Wallenstam IBK – Thea Löfborg, RIG Umeå IBF

Kommentar: Laget som tagit Sverige med storm efter sina avancemang och den härliga historien om de unga spelarna som varit med på hela resan, siktar nu allt mer på att bli ett slutspelslag där man har varit och nosat. Man har haft fin träff på sina finska spelare, men där finns det en viss osäkerhet och vad passar bättre än att ta in en riktig målskytt i form av Thea Löfborg som hade kunnat växa in bakom Philippa Blom. Isåfall skulle Nacka ha Sveriges mest lovande vänstersida.

Malmö FBC – Evelina Pettersson, FBC Kalmarsund

Kommentar: Malmö som varit starkt drivna av en förstalina, men tunnare där bakom vilket syns i poängligan. De finska spelarna som kom in kanske inte har varit en fullträff hittills om man t.ex. jämför med Nackas och Sirius finska spelare. Malmö hade behövt spelare på flera fronter, men här landar valet på en duktig rightback med framtiden för sig. Petersson med fin blick och fina handleder i det offensiva spelet.

Västerås Rönnby IBK – Elin Lindberg, Västerås IBS

Kommentar: Rönnby har kanske inte träffat helt rätt den här säsongen, men har ett pågående projekt där man t.ex. nu fått in Hansson och Hjelm till den fortsatta föryngringen och det Harnesk vill göra. Här väljer man att knyta till sig Elin Lindberg på heltid, tjejen som har en dubbellicens i nuläget och som börjar bli bekväm i omgivningen och som på sikt kan stora kliv på centerpostionen med sin spelskicklighet.

Täby FC IBK – Amanda Gottebo, Skoghalls IBK

Kommentar: Täby har mycket. En stark VF-uppsättning med Croneld och Sjödin framförallt, men även Delshammar (som kan bli en permanent övergång) och Zachrisson (som ryktas till Kalmarsund för stunden). Man har spets och djup både i centerpostionen och på backsidan där det finns flertalet unga duktiga spelare. Vi tittar istället på HF-positionen när Ellen Nyman inte fått ut sin fulla kapacitet och Agnes Wiklund är duktig, men kanske lite för ensam. Vi landar in på Amanda Gottebo, Värmlandstjejen som gör sina andra säsong i SSL via en dubbellicens och som har börjat växa in i det allt mer och mer – dock visade hon redan under sin debutsäsong att hon har en offensiv kapacitet som är att räkna med.

KAIS Mora – Hilma Liebgott, FBC Kalmarsund

Kommentar: KAIS har inte längre de kulturbärarna som gav laget de enorma framgångarna för ett par år sedan. Wijk (Enbart varit med på lån), Therese Karlson, Malin Andreasson och Elin Reinstrand för att nämna några finns inte kvar och det är istället mycket yngre spelare och en hel del från egna led. Vi tittar snabbt på truppen och även om man har Terner och Ahlstrand på vänsterkanten bland annat så hade man behövt ett till komplement för att kunna boosta Moa Gustafsson ännu mer. Kan Liebgott vara rätt spelare? På sikt, absolut, en avig rightare med fina handleder och ett bra avslut som redan fått känna på SSL-tempot lite i JIK.

IK Sirius FBC – Hilma Ahnlund, RIG Umeå IBF

Kommentar: Sirius har stått för en klart positiv säsong och hängt med bra. Att man fått skador på tongivande spelare som Amanda Ljunggren och Mia Vallenius under säsongens gått är något som knappast gjort det enklare att prestera. Ser man dock till de yttersta topplagen så gör de en hel del mer mål jämfört med Sirius vilket syns på den totalt målskillnaden. Att förstärka med ett offensivt namn känns ganska klokt och vi landar i Hilma Ahnlund från RIG, en offensiv pjäs som är duktig på den sista tredjedelen.

Endre IF – Alma Karlsson, Hovslätts IK

Kommentar: Endre har flertalet tunga namn framåt och där ryktas det om än fler. Bakåt har det nu klart att Heed Arvidsson lämnar, en stabil och användbar back. För att ersätta så blir valet Alma Karlsson, en lugn och bolltrygg back som spelar med en pondus trots sin oerfarenhet. Ambitiös och kan på sikt bli extremt duktig, där hon redan nu visat framfötterna i JIK.

Pixbo Wallenstam IBK – Ida Boman, Täby FC

Kommentar: Man har i nuläget en fin uppsättning i Linnea Wall och Laura Heini, men någon gång brukar hemlängtan ta över för importerna. Vad skulle då passa bättre än att ha en ung och duktig målvakt som kan få växa in i rollen utan att ha alltför stor press – att även få jobba med Pontus Boman är ett stort plus. Nu vet jag att Boman är en i princip ännu större talang inom hockeyn, men hon har reggats för ett par matcher i år och blir därmed med i listan. 

Team Thorengruppen IBK – Lisa Bergström, Umeå Västra IF

Kommentar: Detta Thorén som tycks ha det mesta nu när även Hultgren ryktas klar framöver och att spelare som Iza Rydfjäll kan återvända och att Tilde Hållstam är tillbaka i spel. Det blir istället Lisa Bergström, som faktiskt fanns i verksamheten så sent som förra året innan hon valde Umeå Västra. En bolltrygg och skicklig back som finns med i U19-diskussionerna och som har den naturliga kopplingen.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar