JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – grupp C och D!

Efter att ha avverkat de första två grupperna fortsätter vi neråt och kommer till Uppsala, Västerås och Stockholmstrakterna istället.

Grupp C:

Arlanda IBK

IK Sirius FBC

Rasbo IK

Skälby IBK Ungdom/Tillberga IK

Stenhagens KK

Storvreta IBK

Strängnäs IBK

Torshälla IBK

Västerås IBS Ungdom

På nytt så hamnar Uppsalalagen i ny miljö. Förra året så mötte man flera Stockholmslag i de nordligare regionerna, men nu ställs man istället mot lagen mer från väst.

Frågan är om det är i år som Storvreta ska få ordentlig träff efter att hela Sirius 02-kull i princip valde spel i Storvreta. Den stommen, med många som var med i Upplands distriktslag, borde göra att man denna säsongen har goda chanser att både nå playoff och även ta sig ännu längre. Emil Persson Fondelius blir en av de viktiga 01-erna med en viss rutin där annars Emil Lindblom i målet kan agera matchvinnare ett par gånger om, om det behövs. I år kommer vi säkerligen även få se Gabriel Kohonen ta mer plats och få fler chanser.

Sirius då? Man tappar många ”nyttiga” spelare som Sääker, Loklint, Neumann och Solander. Spelare som stått för poäng, men även nyttig energi och ett uppoffrande spel. Filip Eriksson är ju självklart en superstjärna, men kanske matchas mer sparsamt och kan samtidigt inte göra allt själv. Adam Lindquist, Emil Eriksson och Isak Forsberg är tre 03:er som kommer få mer givande roller och Gustav Högberg ser ut att behöva axla den ledande rollen i de bakre leden. Orrleöv och Rubenmann är två fysiskt tunga och svårstoppade spelare som lär stå för en del poäng med.

Skälby/Tillberga återupprepar samarbetet och har ju egentligen sina två bästa säsonger nu framför sig. Mycket av spetsen finns i 02:erna, men även en klar gedigen kompetens i ett par av 01:erna där man dock nu tappar Anton Persson till Örebro. Jonathan Berglund, född 05, hyperintressant! Förra säsongen sattes man egentligen mest på prov mot två lag, AIK samt Bele Barkarby ( till viss del Ekerö), I år blir man en gruppfavorit med en helt annan rutin i ryggen.

Stenhagen gjorde ju fina resultat i USM för 01:erna med en stark målvakt i Alexander Lindström(som provat Allsvenskan via dubbellicens), plus ett par spelare till med meriter från Upplandslaget. Även om det i sig var en klart stark bedrift, så tog man under fjolårssäsongen enbart åtta poäng och man borde inte ha något med toppstriden att göra här heller.

Strängnäs och Torshälla blev ju två bottenlag i den tuffa F-gruppen, men hamnar nu i en grupp som känns lite mer rimlig. Strängnäs har ändå ett par spelar som känt på Allsvenskan i form av Tobias Olinder och Casper Nilsson, samt fler unga killar som lyfts upp nu t.ex. Ahmad Aldeeb (bror till en viss Omar). Man har även ett par nyförvärv från just Torshälla där Saku Turunen kanske är den som sticker ut lite extra. Fjolårets sju poäng borde kunna fördubblas utan problem.

Gruppvinnare: Skälby IBK Ungdom/Tillberga IK

Utmanare: Storvreta IBK & IK Sirius FBC

Poängligavinnare: Anton Dahlström, Skälby IBK Ungdom/Tillberga IK

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Gabriel Kohonen, Storvreta IBK
  • Ahmad Aldeeb, Strängnäs IBK
  • Jonathan Berglund, Skälby IBK Ungdom/Tillberga IK

Grupp D:

AIK IBF

Bele Barkarby IF IBF

Hässelby SK IBK

Danderyds SK

Grimsta AIK

IK Frej Täby IBK

Järfälla IBK

Rotebro IS IBK

Täby FC

Vallentuna IBK

En ren Stockholmsgrupp där flera lag känner till varandra och där det ser ut att bli en solklar vinnare – Bele Barkarby. Man har fyra år i rad (tror jag att det är), gått vidare till playoff, men hade oturen att möta RIG ett par gånger vilket satt stopp. Isak Bengtson är det tuffaste tappet på grund av åldern, men spetsen finns fortsatt i Kristensen & Hjorth. Det finns flera andra namn som sitter på bra rutin och hög JAS-kvalité som kommer se till att laget bara ska vinna den här gruppen. William Aronsson tappar man till Salem dock och Teo Schöning till Rotebro, två ändå stabila JAS-pjäser som kommer lämna en viss saknad efter sig.

AIK storsatsade förra året, lyckades inte hela vägen och med tanke på att i princip samtliga spelare var födda 2000 så är det ett helt nytt lag på planen. AIK har sedan haft sitt ”andralag” i herrjunior division 2 norra i Stockholm, där ett par av spelarna har rätt ålder att spela. Man har även en 03-kull som man lär satsa på och ge förtroende inför kommande säsonger. Ludvig Johansson till Farsta är ett tungt tapp, samt Max Svensson till Ingarö.

Grimsta AIK är en ny bekantskap i de här sammanhangen och har under flera år haft en 03-kull på tillväxt som nu tar chansen här. Förra säsongen så slutade man etta i herrjunior divison 3A med ett imponerande offensivt spel. Det ska tilläggas att detta dock är en serie där t.ex. både Täby och Rotebro spelar sina ”C” lag för att jämföra lite. Emil Björkman, Philip Karén och Jesper Jonsson är ett par intressanta namn. Laget har coachats av AIK-legendaren Henrik Lorendahl, frågan är om han fortsätter?

Täby är ju en storklubb på ungdomssidan, men har under flera år levt på ett par bra årgångar. Man har få 01:er som har mycket speltid i dessa sammanhang, som istället spelat i de olika herrjuniorserierna. Längre ner har man ganska många 03:er i de mörkröda pojkserierna med ganska bladande resultat dock. Känslan är att Täby får det klart tuffare i år.

Rotebro, Järfälla och Danderyd återfanns under fjolåret, men stod då för ganska svaga resultat i sina respektive grupper. Rotebro har sitt förstalag i herrjunior division 1 där man slutade på en sjätteplats. Linus Rönnlund som tog klivet från Bele Barkarby är en av de mer ledande spelarna tillsammans med Anton Weiner och Lukas Granath i de offensiva spelet. Dom blygsamma åtta poängen förra säsongen borde i år kunna bli en klart bättre utdelning och med rätt träff, utmana om playoff. Plus att man fått in Schöning i laget med!

Hässelby kommer troligtvis mönstra en blandad 01-02 kull, men frågan är om det räcker. En sjätteplats i herrjunior division 2A där man rent placeringsmässigt inte kunde rå på AIK, Danderyd, Frej Täby eller Beles andralag.

Gruppvinnare: Bele Barkarby IF IBF

Utmanare: Rotebro IS IBK & Grimsta AIK

Poängligavinnare: Oscar Kristensen, Bele Barkarby IF IBF

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Emil Björkman, Grimsta AIK
  • Filip De Meglio, Rotebro IS IBK
  • Jesper Hillborg, Bele Barkarby IF IBF

HÄR finner ni de två första grupperna om ni missade dem!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar