JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – Grupp A samt B!

Den mest intensiva perioden kring silly season har varit och allt fler trupper har satt sig. Bloggen har därmed gett sig på att gå igenom grupperna och inleder med de två nordligaste grupperna där vi finner ett par guldkandidater direkt.

Grupp A:

Gamla Stan IBK

RIG Umeå IBF IBF

Gimonäs Umeå IF

IBF Dalen

Skellefteå IBK

Team Thorengruppen Ungdom SK

Wibax IBF Piteå/Bergnäset AIK

Öjebyns IBF

Förra säsongen så var gruppen relativt liten, men i år har Sundsvalls flyttats ner till B-gruppen, men in kommer Öjebyn och Thorengruppen som ser till att det blir åtta lag i denna gruppen.

Regerande guldlaget RIG kommer självklart få bära favoritskapet (som alltid), men är på pappret ett par snäpp sämre i år, just med tanke på att 00-kullen var såpass dominant. Det krävs att 01-02 kullen fortsätter ta kliv och kan axla de rollerna. Kan Peil ta Wettergrens skor? Nyman kliva in i Lindbäcks roll? Martinsson bli den försvarsgeneralen som Wadell var? Återstår att se. Målvaktsposten är otrolig stark dock, även om Crona lär fokusera på Allsvenskan. Av 03:erna finns det mycket offensiv kraft att hämta i t.ex. Erol, Entall och Åsenstam som har fina poängsnitt i sina respektive lag de kommer ifrån. Återstår att se hur mycket de kan producera i JAS.

Dalen hade väl ett ”se och lära år” förra säsongen, men kommer nu tappa i princip hela sitt JAS-lag till Thorengruppen istället. Därmed kommer man få fylla upp med yngre och mer orutinerade spelare som under säsongen spelat mer i de olika Pantamera serierna. Svårt att se att Albin Carlsten kommer deltaga särskilt mycket här heller utan enbart fokusera på SSL då.

Wibax var nära att knipa en playoffplats förra året, men får nog klara sig utan Ahqlvist, Zerpe, Öhlund osv. Man tappar en bra 00-kull och ser på pappret inte lika starka ut. Från Öjebyn tar man in Romell och Berntzen, där Berntzen kanske är det som imponerar lite mer rent namn samt statistikmässigt, samt ett par andra namn också som kan tillföra bredd. Öjebyn har en del 03-04:er som spelat i lite lägre juniorserier, där omställningen kan nog bli tuff rent fysiskt för många när man t.ex ställs mot RIG:s man-man försvar.

Gamla Stan har inte riktigt återhämtat sig sedan 97-kullen och har inte alls lika många spelare som har fått känna på seniorinnebandyn. Fem ynka poäng skrapade man ihop förra året, men då gruppen ser något lättare ut i år så borde de poängen kunna bli ett par fler. Emil Wiklund är den klart lysande stjärnan med meriter från division 1 samt distriktslag, men kommer behöva uppbackning om man ska ha chans att nå fler poäng. Kanske Anton Carli kan ta nästa kliv?

Gruppvinnare: RIG Umeå IBF

Utmanare: IBF Dalen & Wibax Piteå

Poängligavinnare: Marcus Peil, RIG Umeå IBF

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Anton Carli, Gamla Stan IBK
  • Gabriel Erol, RIG Umeå IBF
  • William Boden, Team Thorengruppen SK UNgdom

Grupp B:

Gävle GIK

Håsta IBK

IBF Borlänge

IBF Falun Ungdom

IBK Runsten

Insjöns BK

KAIS Mora UIF

Sandvikens AIK

Sundsvall FBC Ungdom

Förra året gick ju Falun från att vara halvt uträknade (kanske helt till och med från bloggens sida), till att istället överraska och stå för en grymt bedrift. Att kunna nyttja Lundmark och Kalentun såpass mycket gjorde ju sitt. Denna säsongen får man en helt annan stämpel, nämligen stämpeln som en solklar guldfavorit, kanske till och med den hetaste. Man har som nyförvärv Emil Ruud, Melker Hemmingberg, Lukas Bemström och Samuel Dahlberg Demir att presentera plus en uppsjö till. Man återförenar alltså Sveriges vassaste 01-duo, samtidigt som man värvar några av Sveriges bästa 03:er. Till det har man spelare som gjorde klara framsteg under året som Charlie Engström, Kim Varga, William Ekbladh och Isac Sellberg. Plus Malte Danielsson i målet. Livsfarliga blir man!

Gävle har flera fina säsonger bakom sig och har i år sin sista chans för 01:erna. Leo Brodin och Philip Bolin är två av de som tackar för sig, men det finns helt klart spelare som är redo att kliva in. Man har förmodligen jagat William Johansson från Sandviken i flera år, men det ser ut som att han fortsatt stannar, annars hade de varit ett högintressant nyförvärv!

Att Sundsvall däremot ”kliver ner” i B-gruppen gör den mycket intressantare. Förmodligen det laget som på sikt kan utmana Falun ordentligt. Det blev en tredjeplats i USM under våren och även om det fanns ett par 00:er med i JAS-laget som Dieckelman, Wahlström och Grönholm för att nämna tre av de mer tongivande, så ska man helt klart kunna axla rollerna på ett bra sätt. Främst i firma Hammarstedt/Carlson, men även i ett par till.

KAIS har sedan 99:erna uttåg varit ett svagare lag och nu försvinner även Matteus Gavatin. Firma Junell-Simonsson/Tara-Eriksson är den offensiva duon som ska leverera, men frågan är vad man får för uppbackning i slutändan? Känslan är att man inte räcker till när det väl ska vinnas viktiga matcher. Man kommer få nyttja spelare som spelat divison 3 och 5, samt juniorserier och när man möter främst Falun och Sundsvall så blir det nog tufft.

Insjön stod för en fin säsong förra året och hade t.ex. bara tre poäng upp till KAIS Mora. På minuskontot finns framförallt Calle Inglander som väljer spel i Falun, men man har flera spelare som fortsatt har rätt ålder för att få spela i år igen. Johan Solarfs, Jesper Rosendahl och Hannes Lundberg är tre av dem. När gruppen dock ser tuffare ut i år så får man nog svårare att räcka till, även om man säkerligen lär vara intresserade av den där tredjeplatsen bakom den förväntade toppduon.

Gruppvinnare: IBF Falun Ungdom

Utmanare: Gävle GIK & Sundsvall FBC Ungdom

Poängligavinnare: Viktor Hammarstedt, Sundsvall FBC Ungdom

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Lukas Bemström, IBF Falun Ungdom
  • Linus Täck, Sandvikens AIK
  • Jesper Persson, Sundsvall FBC Ungdom
  • //Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar