JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – Grupp A

Efter att spelarna har sagt sitt så kommer nu bloggens något mer detaljerade genomgång av grupperna. Vi börjar på killsidan och vi börjar uppifrån med A-gruppen. 

HJ-grupp A:

Gamla Stan IBK / Ungdom

Gimonäs Umeå IF / IBF

IBF Dalen /IBS Dalen

RIG Umeå IBF

Skellefteå IBK / Rönnskär RIF

Team Thorengruppen Ungdom SK

Umeå City IBK

Wibax IBF Piteå / Wibax Piteå IBK

Öjebyns IBF

Örnsköldsvik IBK

Om jag inte tippar RIG som gruppvinnare så skjuter jag mig i foten och det är nog ingen som säger emot. RIG ska alltid vinna gruppen och gå långt och så även denna gången. Ut går en 01-kull och inkommer gör en 04-kull med flera spännande namn. Känslan är att man sett till tre årskullar borde vara snäppet bättre denna säsongen! Oscar Magnusson från Salem kommer förmodligen gå in och vara tongivande direkt, där nog de flesta andra är spända på se Gabbe Kohonen, en tekniker och spelgeni. Dessa killar kommer troligtvis direkt få mycket förtroende i JAS där man förlitar sig mer på 02-03 i division 1.

Dalen nosade på en tredjeplats förra året och lär göra det igen. Man har flertalet intressanta 03:er i truppen och bortfallet av Albin Carlsten ska inte överskattas då han ”bara” gjorde fem matcher förra året. Hugo Bertilsson har dock valt att spela i Thorén, vilket är ett tufft avbräck då han snittade ett poäng per match i division 1.Man vann sin utvecklingsserie och ska ha två klart godkända år framför sig här. Topp fyra känns givet.

Thorengruppen var starka förra året, oväntat starka enligt mig. Spelarna som skulle leverera, gjorde det, men nu får man klara sig utan Axel Hjälm, Eliasson, storebror Bodén för att nämna ett par starka kort. Dock har man flera 02:er med SDF-SM meriter samt William Bodén som blir en klar stjärna tillsammans med nyförvärvet Bertilsson. Från Umeå City ansluter även en del spelare födda 2004-2005, men det är spelare med orutin som man inte ska kräva alltför mycket av. Arvid Granvik ska vara en av dem som är väldigt spännande! Jag tror man tar en playoffplats, även om man kanske inte kan störa RIG lika mycket detta året.

Jag tror istället att Gamla Stan kan på nytt utmana om en plats till playoff. Det finns något som ligger kvar sedan 97-kullen och detta kanske är året de väntat på. Emil Wiklund bombar in poäng och ska tydligen träna med Dalen med jämna mellanrum (En övergång jag lobbat för tidigare) och Anton Carlii är en duktig spelskicklig spelare. Truppen ser utöver det relativt tunn, men just spetsen talar till deras fördel.

Wibax hade mycket nya spelare förra året, men hade svårt att räcka till där man även kombinerade med Bergsnäset. Det är inte samma spets som 00:erna hade i Zerpe och övriga och jag tror inte man kommer ta många fler poäng i år. Tittar man i IBIS så har flera spelat i ett framgångsrikt divison 2-lag, men där har det även funnits överåriga spelare som varit med och burit laget. En mittenplats tror jag som mest på.

Umeå City har varit utanför dessa sammanhang i ett par år, där man främst kanske minns 97-kullen och sedan även 99:erna med Hugo Lindberg, Filip Bernhardtson och Hampus Öhgren som nådde playoff. Om jag inte har fel nu så är det ett 03-lag man kastar in här där man även har ett gäng intressanta 04-05 er underifrån. Steget att testa JAS igen känns helt rätt, men man har dock tappt ett gäng spelare till lokalkonkurrenten Thorengruppen, bland annat ryktas den spännande duon Arvid Granvik och Herman Karlsson vara klara som annars hade varit intressanta att se.

Öjebyn och Skellefteå/Rönnskär hade ingen vidare framgång förra året, där Öjebyn inför säsongen tappade ett par spelare till Wibax. Skellefteå fick tillbaka Carl From från Gamla Stan som blev poängbäst, men som hade varit kul att se i ett starkare Gamla Stan. Skellefteå har ett gäng 04:er underifrån som känns mer intressanta om man vågar släppa fram dem, bland annat Viktor From som redan förra året fick känna på spel i flera matcher.

I gruppen finns även Gimonäs och Örnsköldsvik, där Ö-vik är nykomlingar och har ett P03-lag lag som troligtvis är det som är grunden. Ett gäng som spelat i distriktets lokala serier utan någon större framgång, men även mött lag som Dalen och Thorengruppen i en utvecklingsserie där man inte räckt till. I samma serie finner vi även Gimonäs som jag tror kommer finnas i det nedre skiktet tillsammans med lag som Öjebyn och Skellefteå.

Gruppvinnare: RIG Umeå IBF

Utmanare: IBF Dalen & Gamla Stan IBK Ungdom

Poängligavinnare: Emil Wiklund, Gamla Stan IBK Ungdom

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Arvid Äse, RIG Umeå IBF
  • Arvid Granvik, Team Thorengruppen IBK Ungdom
  • Viktor From, Skelleftå IBK

Läs vad RIG:s Jacob Almström säger om gruppen här!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar