JAS-bloggen
Listor

Här spelar RIG:arna till hösten: ”Flertalet unga spelare har fått sitt genombrott där”

Vi är inne i mars månad och silly season är ett klassiskt inslag som alltid lockar intresse och väcker frågor. Allt eftersom under våren så kommer spelarna som går ut RIG, göra klart med sina nya klubbar. Bloggen har tagit tillfallet i akt, tittat i spåkulan, svingat hejvilt och gjort ett par chansningar hur det kan se ut till hösten.

Livia Svartvadet

Position: Center

Moderklubb: Jäbo IK

Kommentar: Ett av Sveriges största löften, centergeniet med en magisk speluppfattning som ofta har en central roll i sin formation. Jagas, inte helt oväntat, av flertalet toppklubbar runtom i Sverige som Pixbo, Thorengruppen, Rönnby och även Endre har det rapporterats febrilt om, men där hon nu sagt att hon väljer mellan Pixbo och Thorengruppen. I toppklubbarna råder det ju konkurrens, men öppningar finns. Pixbos Cajsa Elm hade nyligen ett ganska luddigt uttalande och kanske kan Svartvadet, tillsammans med Ellen Lundin bland annat, bilda Sveriges mest lovande centeruppsättning.

Spelar säsongen 24/25: Pixbo IBK

Moa Kareståhl

Position: Forward

Moderklubb: Örnsköldsviks IBF

Kommentar: En rightad forward med näsa för målet och fina offensiva skills brukar sällan sakna erbjudanden. Inte U19-aktuella Kareståhl heller. Ska vara klar för Thorengruppen, vilket känns ganska logiskt sett till Joelssons avsked samt Delgado Johansson skada. Får där konkurrera med Wilma Selin framförallt, men lär kunna få en del tid innan Delgado Johansson är tillbaka.

Spelar säsongen 24/25: Thorengruppen IBK

Klara Roos

Position: Center

Moderklubb: Sköndals IK

Kommentar: Har fått ett rejält lyft under den här säsongen, vilket är ganska väntat sett till att flera tongivande 04:er lämnat plats. Alltid haft offensiva kvaliteer i sitt spel och har nu fått spela ut större delen av registrerat sett till spelsinne, teknik och avslut. Att hon vill spela ihop med tvillingsyrran råder det nog ingen tvekan om och har besökt både Endre och Warberg. Warberg har ju flera tidigare RIG-spelare i truppen, kan det locka? Endre har ju nu förstärkt truppen med två offensiva spetsspelare och kan det bero på att Roos tackat nej? Återstår att se.

Spelar säsongen 24/25: Warberg IC

Vera Roos

Position: Forward

Moderklubb: Sköndals IK

Kommentar: Den som kanske legat lite i framkant av syskonen, som även tidigare säsonger haft en del förtroende. Har nu lyft sig flertalet nivåer vilket över 50 poäng i allsvenskan skvallrar om. Precis som syster Klara, fin teknik, härligt spelsinne och avig i offensiva spelet. Är som sagt jagad av flera klubbar, men att se henne i Endre, med syster Klara och kanske en tredjelänk i Moa Dynefalk hade ju varit oerhört intressant! Dock har Endre presenterat andra nyförvärv och frågan är nog om den eventuella rollen som kan finnas kvar passar spelartypen som syskonen Roos är? Warberg har det ryktats starkt om, kanske är det så att valet landar där ändå?

Spelar säsongen 24/25: Warberg IC

Linnea Hedman

Position: Back

Moderklubb: Töjnan IBK

Kommentar: Den defensivt starke backen med härliga ledaregenskaper (kapten detta året tex), har varit en av RIG:s bästa spelare senaste åren och en av de som gång på gång, imponerat på undertecknad på Festen. Bra bollvinnare, säker i passningsspelet och oerhört rejäl och fysisk i sitt spel. Varit relativt tyst kring rykten, men mycket pekar på att pojkvännen (Hampus Nydenfeldt) gör ett val och att Hedman hakar på därefter, oavsett om det blir Göteborg, Uppsala eller Falun tex. Lag som är intresserade kommer det finnas gott av.

Spelar säsongen 24/25: Pixbo IBK

Elin Dominicus

Position: Back

Moderklubb: IBF Falun Utveckling

Kommentar: Ytterligare en stark defensiv back som sällan syns i målprotokollet, men som bidrar med otroligt mycket annat. Som sagt, solid defensivt, gör sällan misstag och är otroligt använder i många spelformer. Har dock hört noll kring framtida klubbval, trots en del undersökningar i diverse miljöer. Falun borde ju vara intresserade av att plocka hem henne, men det finns ju mycket annat som väger in. Falun som i övrigt försökt närma sig topp 4 allt tydligare, men där lag som Rönnby och Täby gjort stora satsningar samtidigt.

Spelar säsongen 24/25: IBF Falun

Nelly Cerina

Position: Center(Back)

Moderklubb: Kärra IBK

Kommentar: En spelare som kom in under andra året på RIG när det fanns en plats öppen. Kan användas på olika positioner, men besitter en fin teknik och en härlig spelförståelse vilket gör henne lämpad för flera roller. Ganska tyst kring henne, men på hemmaplan borde det finnas flertalet klubbar i främst allsvenskan som borde vara intresserade av henne.

Spelar säsongen 24/25: FBC Partille

Louranna Jakobsson

Position: Målvakt

Moderklubb: Lindås IBK

Kommentar: En oerhört duktig målvakt, men som även gjort sig känd som en glädjespridare, en lagspelare och en härlig karaktär. Om du ser RIG spela och Jakobsson står på sidan, så är hon nästintill lika aktiv då, som hon är om hon spelar. Bra grundposition, stabil och säkert i sina förflyttningar och förmågan att agera matchvinnare. Frågan är dock – ska hon gå till ett topplag, agera backup till en målvakt som är med i landslagsdiskussioner, men där laget i sig kanske har råd att rotera mer? Eller till ett lag längre ner som kanske har mer jämnstarka målvaktspar. Eller – varför inte gå till Allsvenskan för en given förstespade?Om Landvetter går upp (där hon spelade innan), kan det rentav bli spel där?

Spelar säsongen 24/25: Täby FC

Meja Josbrant

Position: Forward

Moderklubb: Öjebyns IF

Kommentar: En forward som kanske inte fått de största rubrikerna då det funnits många andra i 05-kullen som rankats högt. Har ett klart godkänt poängsnitt senaste åren, men har förmågan att både kunna ta avsluten själv, men även sätta andra i spel. Tempostark och välskolad som så många andra på RIG:et. Ska ha tränat med Dalen vid ett par tillfällen och då hon är från Norrland, kan det bli så att hon stannar där? Dalen? Sundsvall? Örnsköldsvik? Alla de kan nog vara klart rimliga steg!

Spelar säsongen 24/25: IBK Dalen

Otto Rylander

Position: Back

Moderklubb: FBC Kalmarsund Ungdom

Kommentar: Den rightfattade backen har setts högt inom sin ålderskull och det med all rätt, även om det såklart finns ännu mer att hämta på sikt. En rörlig spelartyp med bra fotarbete, passningsspel och teknik. Inte den som står längst bak och lossar bössan, utan fyller gärna på, är delaktig och duktig på små ytor. Har varit på besök hos flertalet SSL-klubbar, däribland Mullsjö, Växjö och inte minst då hemmaklubben Kalmarsund. Borde eftersöka en roll med speltid direkt för att kunna fortsätta sin utveckling. Mullsjö har det här året nyttjar lokale Pontus Nilsson och om han blir permanent, finns det plats för Rylander då med? Jag tror inte Kalmarsund är dumt, speciellt då flertalet backar kan vara på väg bort och bakom Björkström/Nilsson tex så finns det nog mycket tid att slåss om. Annars vore det intressant att se honom i ett Thorengruppen, där flertalet unga spelare fått genombrott senaste åren.

Spelar säsongen 24/25: FBC Kalmarsund

Hampus Nydenfeldt

Position: Center

Moderklubb: Wårgårda IBK

Kommentar: Den mest jagade spelaren av 05:erna och det med all rätt. Centergeni med ett fantastiskt spelsinne, bra handleder och en fin räckvidd. Duktig på att använda backhand och påminner mer om någon blandning av Filip Kjellsson och Karl-Johan Iraeus, vilket inte säger lite om hans potential. Är jagad av nästintill alla klubbar, men Mullsjö och Pixbo sägs lika bra till om Nydenfeldt vill komma närmare hemmaplan (Alingsås) igen. Hade varit oerhört intressant att se i Storvreta mellan Kohonen-Ulriksson, där det även råder en viss tveksamhet på centerpositionen kring Winroth och Björk är känslan. Känslan är att Pixbo med sina 05:er, samt att flickvännen kan välja samma klubb, ligger bäst till.

Spelar säsongen 24/25: Pixbo IBK

Oskar Petersson

Position: Center

Moderklubb: Träslövsläge IF

Kommentar: Den allsidige och hårt jobbande centern har under sina år på RIG matchats i massvis med olika konstellationer. Ett lag mellan mer framstående forwards för att agera ett välfungerande komplement med sin relativt enkla och effektiva spelstil. Du kommer inte få 50 poäng och spektakulära mål, men en spelare som är gedigen åt båda håll, sätter fart på bollen och har ett bra rörelsemönster. Har under åren varit hemma och tränat med Warberg vilket är naturligt sett till vart han är ifrån och det känns ganska rimligt att Warberg vill plocka hem en välskolad kille som har en lokal anknytning med ambitioner kring innebandyn.

Spelar säsongen 24/25: Warberg IC

Samuel Jönsson Dolke

Position: Målvakt

Moderklubb: Farsta IBK

Kommentar: Den storväxte, men ändå rörlige målvakten har länge rankats högt och saknar inte erbjudanden framöver. Speciell situation dock, där man som målvakt behöver vara noggrann i sitt val av klubb för att få en bra utveckling och plan och inte enbart hamna på sidan. Ska ha besökt Falun, där sportchef Hedlund själv sagt att man förmodligen kommer satsa på en mer tydlig första (Strandberg?) och en yngre backup. Kan det bli Dolke? Falun som lag borde kunna ha ”råd” att spela han ett par matcher under grundserien och kanske även erbjuda ett par matcher i division 1/Allsvenskan. Ett annat alternativt sägs vara Mullsjö som Dolke själv ska vara intresserad av. Där handlar det nog om Simon Lööf tröttnat på vara backup och söker större roll, där då Dolke skulle kunna komplettera Jonathan Larsson.

Spelar säsongen 24/25: IBF Falun

Pontus Andersson

Position: Forward/Back

Moderklubb: FBC Engelholm Ungdom

Kommentar: I grunden en rörlig och hal forward, men som även nyttjats som ”back” på RIG där det i stort brukas mycket man-man spel. Just mångsidigheten att bemästra flera positioner, den ganska rappa spelstilen med fart och finess gör att han säkerligen är användbar för många föreningar och lag. Dock, sett till förväntad roll så kan det bli svårt, där det gäller att hitta en fortsatt utvecklande miljö och inte bara titta på hur bra laget är. Det har varit extremt få rykten, men jag skulle inte förvånad om vi hittar han i ett lag högre upp i allsvenskan, tex Dalen (om de blir kvar) eller Hagunda (när de åkt ur). Tränade för ett par år sedan med FCH lite, men inte gjort under slutskedet. FCH som inför denna säsongen valde att värva mycket och ganska orutinerat. Kan Andersson vara ett alternativ då? Kanske.

Spelar säsongen 24/25: FC Helsingborg

Gustav Ydreborg

Position: Back

Moderklubb: Linköping IBK Ungdom

Kommentar: Storväxt back med ett tungt avslut och en bra räckvidd. Fysiskt starkt och svår att möta i sarghörnen. Tagit kliv i teknik och bollbehandling är känslan, men borde gå för alternativ där han fortsatt kan ha en större roll för att få nyttja sitt spel med boll. Även här borde ett lag i övre allsvenskan kunna vara aktuellt, men saker som plugg, jobb och andra aspekter är ju också av stort värde. Om inte Hagunda lyckas behålla Nilbrink så kanske Ydreborg är en potentiell ersättare på sikt? Eller lokalkonkurrenten Sirius?

Spelar säsongen 24/25: Hagunda IF

William Nordin

Position: Back

Moderklubb: Röbäcks IF

Kommentar: Den av 05-erna som, tillsammans med Nydenfeldt, haft mest förtroende under sina år och som även spelades en hel del med Kohonens femma. Kan även figurera som vänsterforward om det behövs. Påminner lite om Rylander, just det ganska lätta och rörliga steget, viljan att fylla på och bidra, men har just ett fint offensivt spel med ett bra avslut framförallt. Har agerat kapten sista året och borde kunna ha erbjudande både i SSL, men även i allsvenskan såklart. Ska enligt rapporter träna med Warberg bland annat, vilket hade varit spännande i deras mer 1-2-2 variant där han hade kunnat spela på flera positioner.

Spelar säsongen 24/25: Warberg IC

Gustav Klinth

Position: Forward

Moderklubb: Gullänget-Kroksta IBS

Kommentar: En ganska ”klassisk” vänsterforward med styrkor offensivt i målskyttet och farten på sin kant. Spelar gärna ganska rakt och enkelt vilket på något sätt skönt att se, att det upplevs ganska bekymmerslöst. En spelare som har potential att göra lika mycket mål i både allsvenskan och SSL i princip, men är nog beroende av en del förtroende och att få lite islossning i ett tidigt fas. Hårt jobb kan man få ändå, men just målskyttet. Ska ha besökt Sundsvall bland annat som känns på frammarsch, men där det just nu finns ett par starka kort på vänstersidan redan.

Spelar säsongen 24/25: Sundsvall FBC

Vad tror vi? Hur många rätt kan det bli? Återstår att se.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar