JAS-bloggen
Intervjuer

VM-genrep slutade med finalförlust: ”Oerhört lärorik match inför VM”

Det har gått ett par dagar sedan U19-damerna återvände tillbaka till Sverige efter att ha spelat Polish Cup som en del av uppladdningen inför VM.

En av de uttagna i truppen var Moa Kareståhl, som självklart var laddad inför. – Det är såklart jätteroligt att spela innebandy och representera Sverige. Det var också spännande att åka till ett nytt land med en annan kultur. Polish cup är det sista vi gör innan VM och tanken är att den ska fungera lite som ett genrep inför det, säger hon till bloggen.

Som sagt så spelas VM här om ett par månader och Polish Cup var det sista på agendan innan truppen ska tas ut. – Det är klart att man har det i bakhuvudet eftersom där här är sista samlingen innan VM. Jag tror att alla vill att bitarna ska börja falla på plats både för en själv och laget. Det viktigaste är dock att fokusera på det vi gör här och nu och slappna av och ha roligt!

Två grupper med fyra lag i respektive grupp. Sverige inledde med att möta Slovakien. – Vi vill spela en offensiv innebandy med ett aggressivt försvar så vi pratade mycket om att sätta presspelet och ta in bollen i de farliga ytorna framför mål. Sedan pratade vi också mycket om vår inställning och att vara redo att jobba hårt för varandra.

Kareståhl inledde matchen på bänken, men kom in efter halva. Tillslut kunde Sverige vinna med 5-2 där siffrorna nog borde varit större. – Det var skönt att börja helgen med en vinst men det märktes att det var första matchen och lite nervöst. En ganska strulig match med låg effektivitet och vi gjorde bara 5 mål på över 50 skott på mål. Vi tog ändå med oss hur vi skapade oroligt mycket chanser och roligt att vara igång!

Tuffare blev det i andra matchen när man mötte Schweiz. Där hamnade man i underläge, men kunde till sist vända och vinna. – Schweiz börjar bättre än oss och vi får många kontringar mot oss. Sedan känns det som att vi steppar vi upp i närkampsspelet och går rakare på mål och det gav resultat. Att vi lyckades vända tror jag också beror på att vi hela matchen hade en jättebra energi i laget. Alla bidrog verkligen och gjorde sitt bästa

Kareståhl, som förväntas vara en tung offensiv pjäs, gick i förstafemman med Ellen Lundin bland annat, en oerhört stark femma. – Vi är en offensivt lagd femma med många duktiga spelare med lite olika spelstilar som kompletterar varandra. I början av matchen hade vi lite problem att hitta lugn och vårda bollen i anfallsspelet. Den balansen tycker jag att vi hittar framför allt i slutet av matchen och då skapar vi fler lägen och släpper till mindre bakåt.

Man avslutade med att städa av Danmark med klara siffror i form av hela 14-0. – Vi tar med oss ett lugn och självförtroende i att vi är ett väldigt bra lag och det var skönt att spela en match där man bara kunde spela ut. Sedan blev matchen också ett bra tillfälle att träna ännu mer på taktiska detaljer som att till exempel sätta våra uppspel.

Då man vann gruppen, så ställdes man mot ettan i den andra gruppen i en ”final”. Motståndet skulle bli Tjeckien. – Vi pratade både om den mentalt biten, att orka ladda om efter flera tuffa matcher och att Tjeckien är ett tufft lag som är fysiskt starka och pressar hårt. Våra nycklar inför matchen var att framför allt att jobba hårt men också att backar skulle våga utmana deras press och att forwards vinner dueller i anfall. 

Efter att ha hamnat i underläge en bit in i matchen så orkade man inte vända, trots ett försök och flera reduceringar. Tjeckien blev för starka och kunde till sist hålla ut och vinna. – En tuff match och Tjeckien spelar bra. De löser vår press och vi får springa mycket och vi har svårt att ta oss in på mål och skapa farliga chanser.  Även fast det är väldigt starkt av oss att vända och att komma tillbaka i slutet är alltid surt med en förlust. Oavsett var det en väldigt lärorik match inför VM och då ska vi ta revansch.

Fyra matcher spelade. Vad tycker du ni fick för svar och vad behöver förbättras inför VM?

– Det vi tar med oss är vetskapen om att vi kommer möta bra lag i vm, att varje match är tuff och att vi behöver vara med från start. Vi har en bra känsla i gruppen och många bra spelare och vi kommer kunna prestera bra tillsammans.

För egen del – vad känner du att du fick ut av helgen i spelet?

– Spelet gick lite upp och ner och det finns alltid saker att slipa på. Vi spelar flera tuffa och roliga matcher som alla var lärorika och som jag tar med mig bra saker från och framför allt känner jag mig mer säker i min roll och vårt spelsystem.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar