JAS-bloggen
Intervjuer

Förbundskaptenen synar SDF-SM: ”Våga gå för kontringar istället för att lugna ner det”

Det har varit fullt upp för staberna i U19-landslagen senaste veckorna. Året inleddes med ett par fullspäckade dagar i Umeå under SDF-SM och man har nu släppt kommande trupper inför det som stundar.

Jonathan Brolin som är förbundskapten för U19-killarna, var såklart på plats och njöt av dagarna och upplevelsen på plats. – Distrikts-SM är verkligen en speciell helg i mina ögon. Mycket förväntningar och förhoppningar som byggts upp över lång tid hos spelare. Det skapar en anspänning och det är tydligt att det är viktigt för samtliga som är på plats. Tävlingsmomentet ställs till sin spets här och det tycker jag är viktiga erfarenheter för spelare att ta med sig. Oavsett speltid eller resultat tror jag man som individ lär sig mycket en sån här helg. Till exempel hur viktigt det är att jobba för att bli en tight grupp och ställa upp för varandra! Även om jag själv inte har lika mycket speltid som jag önskat så driver jag på mitt lag och ger energi för att jag vill att vi ska lyckas. Sedan är det ju också fantastiskt i mina ögon att se det stöd som killarna och tjejerna får från läktaren. Hela Umeå fylls verkligen av anhöriga och vilket häftigt stöd de levererar från sidan, de insatserna vill jag också verkligen hylla, säger han till bloggen.

Brolin har alltså sedan ett par år tillbaka rollen som förbundskapten. På plats är det självklart ett stort fokus på att scouta spelare, men det finns desto mer att både göra och utföra under helgen.  Vi representerar Svensk Innebandy och vill såklart vara goda föredömen på plats i den rollen. Vi har ett viktigt arbete under denna helg att vara tillgängliga för spelare, ledare och anhöriga. Att berätta om vår verksamhet och dela med oss av våra erfarenheter därifrån. Vi vill vara öppna med hur vi arbetar och hoppas under denna helg skapa mer förståelse för hur U19 verksamheten fungerar. Förutom det så har vi ju en roll i att dela ut pris till matchens lirare.  Vi uppmärksammar olika typer av rollspelare här som vi tycker gör viktiga insatser för sitt lag. Alltifrån målvakter som gör starka insatser, till defensiv specialister som vinner dueller och startar spelvändningar till spelare som drar sin motståndare och gör mål. Fint här att priset var från Suicide Zero också, en viktig partner för oss och ett extra fint pris i mina ögon. Sedan har vi också ett viktigt syfte i att scouta och kartlägga spelarna i samtliga 18 lag. Under denna turnering var vi fem personer på plats från respektive landslag och tillsammans vill vi få ett så bra intryck som möjligt av spelare på plats. Vi tittar efter egenskaper hos spelare och vad de faktiskt gör på planen. Vi har ett antal spelbeteenden som vi utgår ifrån när vi scoutar, beteenden som vi tror är vinnande på internationell nivå. Det är ett gediget arbete i mina ögon som läggs ner under denna helg,  ett otroligt viktigt och roligt jobb i våra ögon och något som vi värderar högt!

Man brukar ofta prata om ”trender” eller olika mönster i spelet som distrikten nyttjar. Under vissa mästerskap kan t.ex. specifika försvarsspel nyttjas allt mer frekvent och det kan finnas andra grejer att urskilja i spelet hos de olika distrikten. – Vi är som sagt flera personer på plats, så även om jag personligen inte hinner se alla matcher så har vi täckning på de absolut flesta. Tycker det är roligt att några lag övergår till ett något aktivare spel. Flertalet lag som spelar med lite högre press än vanligt och som verkligen vill anfalla när möjlighet ges. Tycker också att flera lag blivit bättre i sitt duellspel, alltså att hantera sin motståndare genom att gå in i kroppen istället för att sträcka sig in med klubban. Annars tycker jag det är svårt att generalisera, lagen vill skapa en egen identitet utifrån det de själva tycker är viktigt. Så det kommer alltid att finnas skillnader i strategi och spelsätt, men om vi ska tänka ur vårt perspektiv och vad som är internationellt gångbart tror jag det viktigaste medskicket är att träna på att starta ännu fler kontringar och lyckas med fler snabba förstapassningar. Så våga gå för kontringar istället för att lugna ner och spela mot etablerat försvar.

En hel drös matcher spelades och självklart fanns det ett par av dem som blev extra intressanta och innehöll något särskilt som Brolin fastnade för. – Absolut, vi fick se flera intensiva och häftiga matcher. På killsidan var exempelvis Värmland-Norrbotten en tuff fysisk match med hög intensitet! Småland-Uppland i gruppspelet var en häftig match. Finns såklart fler exempel också. Sedan tycker jag återigen att den viktigaste lärdomen för spelarna att ta med är att spela med den anspänning som finns under en sån här turnering. Att slå avgörande passningar i viktiga ögonblick, eller att göra allt man kan för att slänga sig framför en motståndare och täcka skott i avgörande lägen. Att ta beslut i matcher när allt ställs till sin spets är värdefulla erfarenheter.

På den klassiska frågan om det fanns enskilda spelare som stack ut och gjorde starka prestationer väljer Brolin ganska väntat att hålla sig något mer neutral. – Kommer inte att prata om specifika spelare här, men jag pratar återigen gärna om hur viktigt det är med olika typer av spelare för att lyckas i ett lag. Jag vill inte att alla spelare ska se exakt likadana ut! Kan ge några exempel på beteenden i spelet som vi sett under helgen och uppskattar. Vi gillar spelare som löper utan bollen för att skapa spelvägar bakom sig, spelare som direkt när de vunnit en boll av sin motståndare sätter en snabb passning framåt för att starta en kontring och vi har sett spelare som vågar sänka tempot som bollförare för att lättare kunna söka fler spelalternativ.

Nu under torsdagen så släppte man sin nästa trupp till Bosön. En trupp som innehöll både mer ”givna” spelare, men även en del nya namn och en del av dem födda 2007. – Det är en bra spridning av rollspelare i denna grupp i våra ögon. Generellt har vi spelare som jobbar hårt i båda riktningarna och som vill ta kontringar och spela snabba förstapassningar.

Hur kommer fokus se ut under dagarna på Bosön?

– Det är en del nya och nygamla spelare på plats detta läger jämfört med den senaste truppen. Så vi kommer att fortsätta gå igenom grunderna i såväl spelet som hur vi bygger laget tillsammans. Huvudfokus utanför planen kommer att handla om att fortsätta jobbet med att skapa Världens Bästa Lag. I detta ingår diskussioner kring vår identitet som grupp och såklart också teambuilding! Förutom detta så kommer spelarna också träna på att coacha varandra. Vi sätter stor vikt vid att spelarna ska hjälpa varandra och sin uppställning att bli bättre. Detta kräver träning och är något vi prioriterar dagligen på läger.

Spelmässigt kommer vi fortsatt att jobba med ett aggressivt försvarsspel och snabbt kontringsspel. Utöver detta kommer vi att introducera tankar kring vår speluppbyggnad samt jobba vidare på några rutiner i etablerat anfallsspel som är viktiga för oss. Fasta situationer som powerplay, boxplay, frislag m.m. lägger vi inget direkt fokus på i detta skede.

Något du vill skicka med spelarna ut i Sverige när det kommer till träning och utveckling?

– Jobba med att verkligen göra maxaktioner på planen, träna på att ge full insats i de tre första stegen. Kan du snabbt kapa avståndet till din motståndare innan denna hunnit få kontroll på bollen och göra sig rättvänd så är mycket vunnet. Då har du bra förutsättningar för att gå in i kroppen och försöka vinna bollen. Om du istället kommer in i hög fart till din motståndare är du sårbar och öppen för att bli dribblad. Så träna på explosivitet, men träna också på riktningsförändringar och snabba inbromsningar. Just tempoväxlingar upp och ner är några av nycklarna för att kunna spela ett aggressivt försvarsspel.  Med boll skulle jag säga vikten av att jobba med passningsspelet! Scanna spelet innan du tagit emot bollen så du kan välja att spela på ett tillslag. Jobba med att slå passningar på rätt sida av din medspelare, gärna dit de är på väg och inte alltid där de står. Sedan slutligen jobba med att också våga slå långa hårda passningar, gärna också på insidan av din motståndares försvar. Kan du i speluppbyggnad spela innanför direkt istället för att spela ner bollen efter sargen kan vi snabbt skapa målchanser.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar