JAS-bloggen
Intervjuer

Bragdartad turnering räckte till silver: ”Motbevisar alla vad vi går för”

Vi är drygt tre dagar bort från att de sista medaljerna i SDF-SM delades ut och All-star lagen togs ut, men trots det så finns det fortsatt mycket att titta lite extra på. Ett av lagen som överraskade rejält var Västergötland.

Inför turneringen så kunde Västergötland vinna sina sista träningsmatcher, men trots det så var det inget favoritskap på laget utan ett lag som kunde smyga med. – Vi såg tippningen som bränsle och kände att vi ville motbevisa alla. Det var även skönt att kunna gå in i turneringen helt utan press och bara spela vårt spel. Vi satte även upp olika delmål som vi skulle klara av. Vi visste att vi var bättre än vad folk trodde att vi var så vi kände bara att vi skulle gå in i turneringen och visa vad vi gick för, säger lagkapten Jakob Holmgren till bloggen.

Första utmaningen var att ta sig vidare från gruppen. Där skulle man möta Västsvenska, Västernorrland, Gävleborg och Västmanland, en ganska oförutsägbar grupp på förhand. – Vi tänkte inte så speciellt mycket på vilka som stod på andra sidan utan spela vårt spel. Vi hade såklart koll på motståndarnas toppspelare och vad som de var bra på. Men annars så tog vi bara match för match och gjorde vårt.

5-1 seger mot Västmanland i den första matchen satte genast ett avtryck, både sett till prestation, men även resultatet då. – Jag tycker vi tar tag i matchen direkt och är det bättre laget i hela matchen. Vi gör en bra match både offensivt och defensivt och tar en välförtjänt seger.

Än mer ögonbryn höjdes när man i match två, lika kontrollerat och stabilt, slå Västernorrland med 6-2. – Samma som i matchen Västmanland. Vi går in och gör det vi ska och visar att vi är det bättre laget.

När man sedan i det som blev en gruppfinal mot Västsvenska, vann med 5-2, då visade man upp ytterligare kvalitéer och såg därmed även till att vinna gruppen. – Vi jobbar stenhårt hela matchen och stänger ner de på ett bra sätt samtidigt som vi är vassa framåt.

Man avslutade med att slå Gävleborg, något som man på pappret förväntades göra, även om man tog chansen att snurra på lite folk. Därmed slutade man som gruppsegrare med full pott. – Tuff grupp som vi krigar oss igenom på ett väldigt bra sätt som gjorde oss gruppsegrare.

En lätt lottning blev det dock inte i kvartsfinalen. Något oväntat kanske, så hade hemmadistriktet Västerbotten blivit två i sin grupp och skulle därmed stå för motståndet. Därmed blev publiken ytterligare en aspekt att ta in när man pratade inför. – Gå ut och njuta och bara spela vårt spel. Vi prata även om att inte bry oss om publiken med tanke på deras stora hemmapublik.

Inför storpublik så kunde Västergötland ta ledningen och behålla den från start till slut. Västerbotten hade svårt att komma till när det väl skulle jagas i slutskedet av matchen. – En väldigt rolig match att få spela med ett sånt tryck på läktaren och mycket publik. Tycker även att vi har ganska bra koll på matchen även om det blev lite darrigt ett tag. Sedan så är vi starka i 6 mot 5 som gör att vi kan lägga in två i öppen kasse.

I semifinalen väntade nästa storfavorit, ett sjukdomsdrabbat Uppland. Där lyckades man ha ledningen, tappa momentum och matchbild totalt, för att sedan komma tillbaka och kvittera. Med sekunder kvar av matchen så prickade Uppland ribban där matchen till sist gick till straffar istället. – En rolig match mot ett bra uppland. Tycker vi är vassa framåt vilket gör att vi först leder matchen, men sedan dippar vi en stund i tredje perioden och släpper fyra snabba, men vi hittar tillbaka och kvitterar matchen. En väldigt jämn match där både lagen har farliga lägen att avgöra tidigare.

Väl vid straffarna så hade Uppland läge att ta en 3-1 ledning, men istället kunde Eckert spika igen och Västergötland kunde tillslut vinna efter att lagen hade lagt varsin suddenstraff. En speciell situation att hantera, både för de som lägger, men även de som står vid sidan. – Man får bara ta det lugnt och lita på sina lagkamrater och vad de kan. Inte bli för nervös utan hålla sig lugn. 

I finalen så skulle man än en gång ställas emot Västsvenska som hade imponerat under sitt slutspel. – Det var samma som det hade varit under hela turneringen. Bara gå in och göra vårat samtidigt som vi behövde stänga ner deras styrkor.

Västsvenska tog ledningen och även om en kvittering föll så var känslan att orken saknades när Västsvenska på nytt tog ledningen och drog iväg. – Tycker att det är en jämn match till en början. Men sedan när de tar ledningen med några bollar så blir det svårt för oss att skapa farliga lägen och vi kommer aldrig riktigt till något bra läge. Då blir det för tufft för att ta ikapp.

Trots förlusten i finalen så stod laget för en bragdartad turnering där man motbevisade alla förhandstips och stod för det ena styrkebeskedet efter det andra. – En väl genomförd turnering där vi motbevisar alla vad vi går för egentligen. Ingen som trodde att vi skulle komma dit vi kom. Vi kämpar för varandra och spelar som ett lag genom hela turneringen som gav resultat.

Någon du vill lyfta fram efter turneringen?

– Alla i hela laget förtjänar att lyftas fram efter en riktig laginsats, men några som måste lyftas fram är Mille Maltell som kämpar och sliter och ger allt hela tiden. Även Sveriges bäst tvillingar i form av Viktor och Simon Lergesjö förtjänar verkligen att lyftas fram efter en väldigt fin turnering.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar