Positiva besked under EFT: ”Kommit ihop som grupp”

I helgen så var båda landslagen på damsidan iväg och spelade EFT i grannlandet Finland. Våra U19-damer har ett VM under nästa vår och det är det stora målet just nu.

En av spelarna som fanns med i truppen under helgen var Linnea Hedman, en förväntansfull spelare. – Otroligt kul att få spela EFT, väldigt stolt över att få representera Sverige. Men sedan är det klart man alltid är lite nervös också, säger hon till bloggen.

Man inledde med att möta Schweiz där man tillslut vann med 7-2, men det var först i period tre det lossnade och man kunde säkra segern. – Som du säger en jämn match målmässigt under två perioder. Dock tycker jag ändå att vi är det bättre laget, så skönt att vi får in bollarna i tredje perioden, men en jämn och rolig match mot ett bra motstånd. Skönt att vara igång så att lite nervositet hos laget kunde släppa efter första matchen.

I den matchen så matchades Hedman i förstafemman, bland annat med Mira Markström och Ellen Lundin vilket vittnar om hög klass. – Såklart kul att spela med så många duktiga tjejer. Jag tycker att vi spelade bra och skapade många fina chanser, men för att vara helt nöjda kanske vi borde gjort några fler mål med alla lägen vi hade.

I den andra matchen skulle man möta Tjeckien, som i sin första match hade besegrat Finland. – Inför Tjeckien pratade vi om att våga spela vårt spel och stå högt i pressen. Vi lade även mycket fokus på lagkänslan och att få upp energin.

Även det en match som man tillslut vann, men där man behövde en stark tredjeperiod för att vända och vinna matchen. – En otroligt jobbig start, tre mål på fem minuter är ingen start man önskar. Dock tycker jag att det är starkt att vi lyckas vända, det visar på god lagmoral. Vi hade lite svårt med presspelet i början av matchen, men när vi ändrade om lite blev det mycket bättre och vi tog oss tillbaka in i matchen. Återigen en rolig och jämn match mot ett bra lag.

I den tredje och sista matchen så skulle man ställas emot största antagonisten och värdnationen – Finland. – Vi ju mött varandra några gånger och det är två lag som har koll på varandra. Därför testade vi ett lite annat spelsätt än tidigare. Sedan pratade vi om att verkligen vara med från start i denna match för att ge oss själva de bästa förutsättningarna, men även att alla ska våga göra det man är bra på.

Matchen blev en jämn historia där Sverige fick se Finland kvittera sist och det blev till sist på straffar som Sverige vann. – Jämn och rolig att spela, men jag ändå att vi är det bättre laget. Så det kändes rättvist att vi vann på straffar. Det är alltid kul och en lite speciell känsla att möta Finland och det slutar alltid med jämna matcher.

Via tre segrar (en på straffar) så stod man tillslut som segrare i totalen under EFT:n och man är ett steg närmare VM med förhoppningsvis en del bra svar. – Först och främst ska vi ta med oss lagkänslan. Vi kom ihop som grupp mer och mer samt att alla lär känna varandra bättre. Jag tycker även vi ska ta med oss den lagmentalitet vi visar när vi lyckas vända matchen mot Tjeckien. Så mycket positivt tar vi med oss, men sedan finns det såklart vissa saker vi måste fortsätta jobba på som inte riktigt sitter.

Tiden tickar ju fort mot kommande VM. Hur mycket har man det i åtanke?

– Såklart har man det i åtanke och vill prestera så bra som möjligt för att få chansen att spela ett VM, men det finns så många duktiga tjejer och konkurrensen är väldigt hård. Det enda jag kan göra är att fokusera på mitt och prestera så bra som möjligt så man se hur långt det räcker.

Någon du vill lyfta fram efter helgen?

– Det jag främst vill lyfta fram är hur vi kommit ihop och spelat som ett lag. För i grund och botten är det en lagsport där alla spelare behövs för att det ska fungera, men det är klart att några tjejer har stuckit ut lite extra. Och för att nämna några så tycker jag Ellen Lundin, Mira Markström och Livia Svartvadet varit väldigt bra under hela helgen. Sedan måste jag även hylla våra två målvakter som båda gjorde många fina räddningar och höll oss kvar i matcherna.