JAS-bloggen
Intervjuer

JAS-spelarna i finrummet: ”Känns superintressant”

SSL har precis startat, men vi har en hel del ynglingar i spel redan nu. Nedan har jag listat ett par av dem, samt ett par namn som kan ligga nära till hands under säsongen som löper. Texten är skriven innan helgens omgång startade och de händelserna är därmed inte inräknade.

Eddie Swärdh, Jönköpings IK – Fanns med förra året och registrerades för fem matcher. Är med på dubbellicens även detta året, men lär få slåss om speltid i en tredje skulle jag tro. Ett framtidsnamn som nog Jönköping hoppas kunna locka över efter denna säsong.

Tim Lindberg, Mullsjö AIS – Precis som lagkamrat Swärdh, får han chansen i SSL via en dubbellicens. I Mullsjös något tunnare trupp så har Lindberg snott åt sig en plats med en gång och kunde i premiären näta direkt. Kommer nog ha en hel del speltid under året när det inte krockar med KFUM.

Måns Andersson, Jönköpings IK – Kom ifrån Bankeryd inför förra säsongen och gjorde avtryck i SDF-SM bland annat och fått mycket beröm internt. Kommer inte ha majoriteten av sin speltid här, men en debut är nog inte helt omöjligt under säsongen och ett namn för framtiden. Såg premiären mot Pixbo från sidan.

Emil Mattsson, Storvreta IBK – Fanns med i ett par matcher redan under fjolåret och länge setts som ett stort löfte. I den tuffa konkurrensen är det svårt att sno speltid för den kvickfotade backen. Lär säkerligen testas i någon match när Storvreta tvingas ställa över någon av de större namnen.

Lukas Rosenklint, IBF Falun – Uppflyttad denna säsongen och det med rätta. Lär kombinera med speltid i AS/JAS, men den storväxte backen med bra räckvidd och fint avslut, gjorde debut redan förra året och mål direkt. Oerhört spännande och borde kunna få sina chanser när Falun kommer ha råd att testa nytt och rotera.

Emil Hellgren, FBC Kalmarsund – Värvades från CL98 och för att tidigare spelat center, så är han numera back. Bra fysik, bra intensitet i närkamper och bra bollvinnare är några av hans egenskaper som ska lyftas fram. Fick chansen från start direkt och lär genomgående få sina starter i sin första SSL-säsong.

Axel Sandberg, Karlstad IBF – Killen från Skattskärr som smugit in i verksamheten, där han först testade division 1-spel, för att sedan hamna i allsvenskan och numera SSL. Återstår att se hur mycket tid det blir, men fick chansen redan i premiären från start och lär kunna få en del minuter.

Gustav Lindberg, Pixbo IBK – Behöver knappt en presentation efter fjolårets succésäsong. Bollskicklig, bra blick och spelar moget för sin ålder. En framtida storback som redan nu figurerat i landslagsverksamheten och lär göra det vid fler tillfällen.

Daniel Kalentun, Pixbo IBK – Slog igenom precis som lagkamrat Lindberg, även om han innan kanske var ett större ”namn”. Oerhört fysisk, bra löpsteg och stark i genombrott när han driver på. Har nyttjats på flera positioner och hanterar egentligen det mesta.

Benjamin Schill, Pixbo IBK – Kanske den mest anonyma, men en oerhört användbar spelare. Med sin längs och räckvidd, en stark defensiv spelare när det kommer till bollvinster och närkamper och används ofta i just de sekvenserna av matcher. Underskattad offensivt enligt undertecknad, bra blick och gör en del poäng emellanåt.

Benjamin Lindskog, Nykvarns IBF – Kom in på dubbel förra året och tog snabbt en plats och bad absolut inte om ursäkt och gjorde nu en permanent övergång. Bollskicklig, tempostark och stark i kroppen. Även om det är ett steg upp till och Nykvarn har värvat, så kommer han säkerligen kunna varva speltid i division 1/JAS med ett par chanser i SSL.

Alex Andersson, AIK IBF – Värvades från Järfälla som ett framtidsnamn, men hamnade lite i skymundan bakom alla andra stjärnförvärv som AIK gjort. Har redan nu på kort tid spelat in sig på en ordinarie plats i princip i lagets något glesare led på backsidan. Kraftfull rightback med ett fint avslut och en bra fysik.

Wille Jäderlund, AIK IBF – Som namnet skvallrar om, son till coach ”Binge”. En bollskicklig back som gärna har en del boll och fördelar. Testats under försäsongen och även om det troligtvis kan bli tufft att ta en ordinarie tröja, så lär han nog nog få ett par byten så småningom. Registrerades för åtta matcher redan förra året.

Jakob Jonsson, AIK IBF – Fick spela redan förra året, men frågan är hur det blir i ett offensivt stjärnspäckat AIK denna säsongen? Har en oerhört skön bollkontroll när han lägger rätt bollen i hooken och det ser oerhört lätt ut i sina aktioner, ävne om det är skillnad på juniormatcher och SSL.

Jens Rasmusson, FC Helsingborg – Värvades från Höllviken när Helsingborg satsat på att signa många och en del oprövade namn för att försöka få träff på några. Rasmusson med sköna handleder och bra spelsinne, fick starta på bänken i premiären. Kommer behöva få chanser här framöver, annars tror jag att en dubbellicens till Höllviken kan bli aktuellt. Speltid behövs i den åldern!

Albin Svedberg, Hagunda IF – Fått speltid under försäsong och i Svenska cupen, men fanns inte med i premiären. Ett vilt kämpade Hagunda kommer inte ha råd att bjuda på speltid – ska du ha den behöver du tillföra något fullt ut med tanke på lagets tuffa situation. Kommer få rikta in sig på H3 och JAS troligtvis.

Lukas Högberg, Hagunda IF – I samma sits som lagkamrat Svedberg. Fått chansen under försäsongen, men lär få svårt att ta tid under året. Hagunda kommer behöva förlita sig på sin absoluta spets och ge dem all tid de kan få. Juniorerna kommer få försöka återupprepa bedriften i JAS, där Högberg är en viktig del.

Rasmus Sörensson, Storvreta IBK – Ej registrerad i SSL-truppen just nu, men fanns med förra året och även i Svenska Cupen. En hårt jobbande forward som imponerade på undertecknad själv under Festen. Kändes oerhört lojal, tog ansvar och gick i täten i en miljö där han ska vara ledande. Om skadorna kommer i A-laget så kommer Sörensson vara en av de som är först på tur underifrån.

Moa Dybner, IBK Lund Elit – Lund har senare år både släppt fram, men också utvecklat många unga spelare och denna säsongen är nog inget undantag. Dybner som kom förra året, registrerades för 25 matcher med en ganska skral poängskörd. Detta året lär det bli desto mer för den avige forwarden, som med sin längd ”flyter” fram på något härligt sätt med en fin teknik.

Isabell Holm, IBK Lund Elit – Lyftes upp förra året (registrerades för en match 21/22) och gjorde sex poäng på tio matcher. En teknisk back som kan vända och vrida och spela sig ur svåra lägen. Fick chansen i förstafemman i premiären och lär bli hyperintressant under året.

Emelie Gharaei, Västerås Rönnby IBK – Är född 2007(!), men känns som hon varit på tapeten sedan 2-3 säsonger när hon redan då mosade in poäng. Just en poängstark forward med fina egenskaper på sista tredjedelen. Harnesk är inte rädd för att slänga in yngre spelare och att hon fick chansen i en andrafemma i premiären säger en del. Kommer säkerligen gå upp och ner, men första målet lär nog inte dröja alltför länge.

Ida Engbom, Västerås Rönnby IBK – Ett namn som kom redan förra året. Teknisk och fysiskt vass, men som inte spelat något detta året än enligt IBIS. Får villigt erkänna att jag är dåligt insatt kring eventuella skador eller dylikt, men oavsett vad ett namn för framtiden i ett ungt Rönnby.

Tuva Tykesson, Malmö FBC – Ytterligare en spelare född 2007, som förra året blandade spel i division 3 med spel i pojkserier. Tanken var nog detta året att få känna på miljön i SSL, men har även en dubbel till Skurup i division 1. Gjorde dock fem poäng i Svenska Cupen och startade i premiären mot Lockerud. Kanske blir det så att hon tar en plats fullt ut redan nu? Återstår att se. En orädd forward med bra fart och en fin teknik.

Maja Helman, Malmö FBC – Svårt att inte används ordet supertalang för denna spelaren som hyllats av lagkamrater. 15 poäng förra året och har redan under försäsongen visat upp sitt offensiva register. Just där finns styrkorna. Bra avslut, kommer till bra ytor och får hon fortsätta spela med Ellen Rasmussen så blir det fler än 15 poäng detta året.

Sol Johansen, Malmö FBC – Kom förra året, men tog ingen ordinarie tröjan utan spelade en del divison 1/JAS. Nu är hon ju inte ensam om att vara lovande och vilja ha speltid, men lär få ett par chanser att visa vad hon går för.

Ellen Lundin, Pixbo IBK – Omtalad övergång under sommaren som en av Sveriges största talanger. Har gått rakt in i ett av Sveriges bästa lag och för de fåtal som inte vet vem hon är, så vet dem det inom kort. Spelsinne, teknik och en förmåga att få allt att se så naturligt och enkelt ut när hon spelar.

Nathalie Olsson, Warberg IC – Var nyss med i U19-landslaget och nu även i SSL-truppen. Forwarden som snittade drygt ett poäng per match under förra säsongen, fick chansen i tredjefemman i segerpremiären mot Kalmarsund. I ett relativt ungt och inte överdrivet brett Warberg kommer nog speltiden vara återkommande.

My Hedberg, Warberg IC – Gör nu sitt sista år på gymnasiet efter flytten till Warberg. En rightad spelare som funkar på olika positioner. En stark offensiv med bra fart och fin teknik.

Minna Olsson, Warberg IC – Flyttades upp samtidigt som tvillingsyster Nathalie, men fanns inte med i premiären. Inte helt olik systern i spelstilen där man berömts för sin speed och bollskicklighet i allmänhet.

Melanie Holtorf, FBC Kalmarsund – Värvades från CL98 inför denna säsongen och är nog tänkt agera backup till Thea Ekolt. Har ofta detta som oerhört lovande, men det återstår att se hur mycket speltid det blir i finrummet. Speltid kommer behövas och debuten kommer nog så småningom!

Ebba Johansson, Åkersberga IBF – Tagit klivet över från Sirius, där det kanske aldrig lyfte helt. Går in på sin tredje säsong i SSL och frågan är om poängskörden kan lyfta nu? Har offensiva egenskaper i både teknik och avslut som är värda att lyfta fram.

Frida Meijer, Åkersberga IBF – En egen produkt som tagit klivet upp. Spelade i division 1 med Vallentuna på dubbellicens förra året och vann bland annat guld med Stockholm i SDF-SM. Fick se första matchen från sidan, men i ett ”Ackers” som värvat mycket och haft stor rotation, kanske det inte är omöjligt att tombolan rullas lite innan man hittar rätt och att Meijer kan få chansen.

Wilma Likamaa, Täby FC – Ny från Bele Barkarby, men fick se match första matchen från bänken mot Pixbo. En duktig tvåvägsspelare, som troligtvis lär ha mer speltid i Allsvenskan hos Täby samt JAS.

Hanna Lööw, Täby FC – En spelare som tog rejäla kliv förra året och känns superintressant. Kommer nog ha mycket tid i både AS och JAS, men satt på bänken i premiären och kommer nog få chansen att debutera i ett stjärnspäckat Täby. En spelare med bra bollkontroll, bra känsla och fint spelsinne.

Olivia Pehrson, IBK Lockerud Mariestad – Något av en personlig favorit efter att ha sett henne på Festen. Oerhört bollsäker och söker oftast smarta lösningar med boll. Stark fysiskt, vinner närkamper och fyller på. Började på sidan i premiären, men kommer med all säkerhet ha en del speltid.

Stina Kampe, IBK Lockerud Mariestad – Ytterligare en ung och duktig back som Lockerud fått fram. Besitter också fina egenskaper med boll och har en naturlig aura av ledarskap enligt undertecknad. Kommer också få sina chanser om inget oväntat händer skulle jag säga.

Maja Smidner, IBK Lockerud Mariestad – Lockerud har inte bara talangfulla backar, utan även offensiva krafter. Maja Smidner är en sådan, som även testats i U19-landslaget. Hade faktiskt inte särskilt mycket speltid i allsvenskan förra året, men har nu tagit klivet upp. Spelskicklig och bra teknik är några av hennes egenskaper. Startade premiären i tredjekedjan.

Thyra Harald, IBK Lockerud Mariestad – Ytterligare en spelare vi kan få se, som varit med i cupen. Rightad spelare med fint avslut, bra på söka ytor och bra spelsinne. Kanske behöver bli lite tempostarkare för att ta sista klivet, men kan säkerligen få chansen i någon match under säsongen.

Nowa Veteläinen Lindgren, IBF Falun – En spelare som nyss representerade det finska U19-landslaget och som startade premiären mot Thorengruppen. En snabbfotad forward som har skills för att både utföra aviga dragningar, men även för att placera ett distinkt skott. Behöver sjävklart bli mer ”senior” och värdera sitt spel, men har egenskaper som gör henne intressant att följa från start.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar