JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Felix Berggren ger er grupp A: ”Han vinner skytteligan”

För ett par veckor sedan presenterades höstens lottning av JAS, eller Junior-SM som det numera ska hitta. Vi kommer ta hjälp av spelarna för att gå igenom alla grupper innan bloggen själv djupdyker.

Först ut är killarnas A-grupp där vi hittar en kille från IBK Luleå, nämligen Felix Berggren. Han säger såhär om gruppen som väntar. – En riktigt bra grupp med flera bra lag, inte minst Allsvenska-laget och fjolårsvinnaren RIG Umeå. Att silvermedaljören FBC Sundsvall inte är med tror jag kommer att göra de två sista kvalplatserna mer svårtippade. Det är kul att det är en gemensam serie igen och inte A1 och A2, säger han till bloggen.

Han är ju inne på att RIG blir topplagen, men får frågan om utseende i övrigt, både i toppen, men även botten. – Jag tror att Dalen och RIG kommer vara i toppen. Thoréngruppen är ju också väldigt bra. Resten tror jag är ganska öppet. Jag skulle vilja lyfta fram oss (IBK Luleå), Moälven och Gamla Stan IBK/Skellefteå IBK som de största utmanarna till kvalplats. Gimonäs och Örnsköldsvik borde vara i botten men det är en jämn grupp.

Under de senaste månaderna har en hel del spelare bytt lag av olika anledningar. Just en av dessa spelare tror Berggren kan slå ut som en av gruppens positiva överraskningar. – Jag tror väldigt mycket på våra nyförvärv i IBK Luleå, och om jag ska lyfta fram två stycken så är det Simon Dahl och Lukas Viklund som kom 1:a respektive 3:a i Norrbottens H3-poängliga ifjol. Dahl är en skicklig högerforward med bra handleder och spelförståelse. Viklund är en lång rightare med bra målsinne. Jag tror att båda två kommer att kunna överraska i rätt miljö.

Gruppens MVP, alltså mest värdefulla spelare, den hittar vi i ett annat lag om Berggren själv får gissa. – Jag tror att Hampus Nydenfeldt kommer bli seriens MVP. Tror han kommer bli väldigt viktig för RIG i år och kliva fram ännu mer när 04: orna tagit studenten och gått klart på RIG.

Vem tror du kan vinna poängligan? – Jag tror att det är ganska öppet då jag tycker det finns många individuellt skickliga spelare som är bra på att göra poäng. Jag skulle tro att Ludwig Blomberg i IBF Dalen vinner poängligan och att Alex Holmberg i Skellefteå IBK/Gamla Stan IBK vinner skytteligan.

Förra året tog Luleå en tredjeplats i sin grupp, 12 poäng upp till playoff. Med de ungdomliga laget man har, där flera fått känna på spel i division 1, samt representerat Norrbotten med goda resultat, så siktar man på playoff detta året. – Jag tror att det som sagt kommer bli väldigt jämnt i årets serie. Vårat mål inför säsongen är att nå topp 4. Vi hade 8 stycken 06: or som var med och tog Norrbotten till final i vintras. Jag tror på oss och vår inställning till hårt jobb på planen kryddat med några fina nyförvärv kommer att ta oss till topp 4 och kval.

Vad har ni lagt fokus på sedan säsongsavslutningen och hur ser planeringen ut? – Vi har lagt mycket fokus på spelförståelse och olika rörelsemönster på innebandypassen. Spelsystemsmässigt så har vi inte bestämt oss ännu i hur vi ska spela, vi har provat olika varianter på träningarna som fungerat bra. Nu under sommaren kör vi ett innebandypass och två fyspass gemensamt följt av två till tre individuella pass varje vecka.

Om du skulle förändra något med JAS, vad och varför? – Jag tycker att allt är bra inför den kommande JAS-säsongen nu när man har ändrat speltiden. 3*20 effektiv speltid istället för rullande tid gör att det hinner bli fler mål vilket jag tycker är positivt.

//RAsmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar