JAS-bloggen
Intervjuer

Aktiv silly inför hösten: ”Många lag kommer slita sig i håret hur de ska stoppa henne”

Många lag börjar allt mer spika sina trupper inför hösten och nu har även gruppindelningen för JAS släppts där lagen har möjlighet att sia om sina framtidsutsikter. Ett av lagen som varit aktiva hittills är Lindås DJ-lag.

Laget som tidigare under våren var sånär att ta sig till Innebandyfesten, men som till sist förlorade mot Pixbo (som sedan tog SM-silver) i sudden i sin playoffmatch. – En säsong som var väldigt mycket upp och ner, men som formade oss som grupp. Vi hade en tuff höstsäsong som präglades av skador på viktiga spelare och där jag kom in med ett nytt sätt att spela och träna på som tog längre tid att sätta än förväntat. En höst som präglades av mycket aktiviteter för att bygga upp gruppen och skapa en glädje för att vilja göra det tillsammans. Vi minns tillbaka från hösten med ett guld i Novab Jascup som en höjdpunkt, säger lagets tränare Simon Elgan till bloggen.

Han fortsätter:

– Det var däremot under Storvretacupen och därefter vi hittade rätt. Vi hittade en förståelse mellan varandra i gruppen och formationer som vi trodde på började utkristallisera sig. Vårsäsongen som följde är vi fantastiskt nöjda med, vi hade en tro på oss själva som var väldigt hög. Tjejerna ska ha en enorm eloge för sina prioriteringar och slit under säsongen, det gav verkligen utdelning under våren. Vi fick in i det sista kriga för att nå kvalplatsen till festen då vi satte oss i en rejäl uppförsbacke med vår svaga höstsäsong. I sista omgången var det vinna eller försvinna mot ett taggat Stenungsund som slog i underläge och verkligen skakade oss. Vi vände där ett 3-0 underläge till 7-3 och visade verkligen lagmoral och att vi var att räkna med inför matchen mot Pixbo.

Hela säsongen hade för oss handlat om att vi skulle möta Pixbo i playoff, det har tjatats om på träningar, vi såg till att vi fick möta dem under en cup och otaliga timmar video. Vi hade god koll på varandra och en enorm respekt för att det skulle krävas en insats av oss för att slå dem. Men vi visste att alla matcher hade varit jämna sinsemellan där bägge lagen hade gått segrande ut. Tyvärr höll det bara till sudden men efter matchen kände man en enorm stolthet för det tjejerna hade gjort. Vi hade bara önskat ett annat slut på sagan.

Trots uttåget, ingen tid att sörja då man redan direkt satte igång med att sätta förutsättningarna inför den stundande säsongen för att vara optimalt redo. – Långt innan uttåget så var planen för kommande säsong rätt klar. Målsättningen är tydlig, vi vill utveckla så många spelare som möjligt individuellt och på en så hög nivå som möjligt. Dessutom vill vi som lag ta oss till festen. Träningsplanering var också satt, på måndagen efter uttåget samlades vi igen. Hade den tyngsta träningen man bara kunde ha men därefter blickade vi bara framåt och vi har ett otroligt revanschsuget lag. Vi fick ta några lugnare veckor där vi drog ned på belastningen, sen började våra nya fokusområden där vi fortsatt gnugga bort svagheter hos oss. Vi har även implementerat ett nytt försvarsspel för att utveckla oss. Vi har försökt köra på som under säsongen med 3x i veckan och har haft mängder med träningsmatcher där vi i stort sett spelat en i veckan sen uttåget och hunnit vara iväg på cup osv.

Nu under klassiska ”silly season” har Lindås presenterat flertalet nya spelare. Ett par från Pixbo, men även spelare från andra klubbar och inte minst Alice Wahlström. Ett starkt kvitto och även om klubbarna aktivt kan jobba med förstärkningar så måste det självklart finnas delar i verksamheten som övertygar spelarna i slutändan alternativt att de själva väljer att söka sig till laget. – Grej nummer ett på alla sätt är den fantastiska grupp med tjejer jag har förmånen att träna. En välkomnande och omhändertagande grupp som verkligen sett ett egenintresse i att få in nya och duktiga spelare. De har förstått hur de kan gynna dem själva med att vi blir fler duktiga spelare på träningarna och att vi får fler möjligheter och hot på matcher. Jag tror att acceptansen i gruppen att vara precis som du är och tjejerna är duktiga på att framhäva det bästa hos varandra. En grupp med mycket skratt och jag tror att de nya tjejerna har sett att man mår bra i Lindås.

– Sen tror jag att det är många faktorer som spelar in, vi har något bra att erbjuda. En miljö folk kommer att trivas i och där alla verkligen kommer ha bra möjligheter till att spela i väldigt stora roller. Med möjligheter till spel i olika jaslag, div 1 och div 3. Där även möjligheter till att träna och slå sig in vårat damlag lockar. Att vi erbjuder en bra helhetslösning med mycket spel på bra nivå, fokus på det mentala, kost, återhämtning, fys osv. Att vi sätter individen i första rum tror jag är en nyckel till att de kommit över.

Är det någon du vill varna för redan nu som du tror kommer slå igenom av nyförvärven?

– Jag tror att många av dessa tjejer kommer att slå igenom fast på lite olika sätt. De har väldigt olika utmaningar och kommer från väldigt olika roller. Nu kommer de få växa i en helt annan miljö, många på nya positioner och de kommer slå igenom och bli bättre än de någonsin varit.

– Men ska jag säga en så kommer många lag att slita sig i håret över hur de ska lyckas stoppa Alice Wahlström.

När grupperna presenterades så kunde man även notera att Lindås hade två lag i samma grupp. Ett under namnet Lindås IBK och ett under Lindås IBF. Ett speciellt upplägg som kräver mycket av de inblandande. – Vi är en akademi snarare än ett lag, vi har sedan som uppgift att placera ut dessa på träningar för var det är lämpligast för dessa att träna för att få ut så mycket som möjligt av sin innebandy. Vi ser längre på det än den kommande matchen så vi har som uppgift att göra träningarna så bra som möjligt, varenda gång. Vi ser oss som ett lag och en grupp som utvecklas av att spela matcher på olika håll. Vi har flera olika träningar och många som tränar frekvent med damlaget så vi har individuella lösningar på träningar för alla tjejer.

Hur lagen kommer att se ut är något vi testar oss fram till hela tiden. Vårt fokus är den individuella utvecklingen och det är därför vi gör detta. Vi vill att så många som möjligt får ha så pass stora roller de bara kan och borde ha. Vi kommer att spela på två femmor i bägge lagen och därför ge stora möjligheter till utveckling och att utsättas för massvis av situationer.

Om vi kollar till er grupp i helhet, vad säger du om den där ni har speciella upplägget med enkelmöten mot en annan grupp med? – Jag tycker att förbundet ska sluta kladda och köra en grupp, det är enda sättet alla lagen faktiskt tävlar på samma villkor. Men vi är förväntansfulla på att möta många nya lag och det kommer att bli en rolig och utmanande säsong. Många lag kommer ställa nya krav på oss och att vi hittar olika lösningar. Så på många sätt positivt för lagets utveckling. Sen är jag mest glad över att vi får chansen att tävla mot Pixbo 4 matcher redan i gruppen.

Under ett par år var Lindome och Pixbo starka på DJ-sidan i Göteborg där lag som Landvetter och Lerum bland annat kommit starkt senaste åren. Frågan är dock hur det kommer se ut om vi tittar ytterligare ett par år framåt i spåkulan. – Jag hoppas och tror att det vi håller på med och bygger upp är något som är långsiktigt. Och att detta leder till att det är här man vill ta nästa steg i sin innebandy. Jag ser att tillväxten hos oss nu är betydligt bättre än tidigare vilket jag tror kommer gynna Lindås till att vara ett lag att räkna med över tid.

Till sist. Vad ser du mest fram emot kommande säsong?

– Festen!

Läs hela silly-listan här!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar