JAS-bloggen
Intervjuer

Guldet är hemma efter långa väntan: ”Pojkar blev till män”

Lite mer än ett dygn har gått sedan den svenska euforin flödade i Fredrikshamn där det svenska U19-landslaget kunde lägga beslag på ett efterlängtat guld. En av guldhjältarna på plats var Gävles Arvid Hansson.

Snacket inför turneringen har varit att guldet måste nu vinnas. Ett guld som senast inkasserades av generationen med spelare födda 94-95 där namn som Sebastian Palmqvist, Albin Sjögren och Valdemar Ahlroth fanns med. Därefter har man haft fyra mästerskap att försöka återupprepa bedriften, men har fått nöja sig med andra valörer. Nu var det dags. – Vi har pratat om guldet sen första träffen, inte om att vi bara ska ta det, utan vad som krävs för att vinna de och vad vi behöver jobba med för att komma dit, säger Hansson till bloggen.

För mindre ett år sedan begav man sig till Finland och förlorade dubbla matcher med insatser som ställde mycket frågetecken. Därefter har man gjort en imponerande resa. – Den stora grejen skulle jag säga är att vi har blivit tightare som grupp, vi har kommit så nära varann och man kan då coacha och ställa krav på varandra på ett helt annat sätt nu kontra Finland.

Efter att ha avverkat diverse läger och samlingar, vunnit Polish Cup, så var det äntligen dags för VM i Fredrikshamn där man skulle möta Schweiz, Tyskland och Slovakien. – Schweiz var väll de som såg ut att bli den tuffare av matcherna, annars hade jag personligen ingen koll på Tyskland eller Slovakien.

Man inledde med att möta Slovakien och kunde pulvrisera fullständigt och vinna med hela 19-2. – Vi fick komma in i turneringen med go känsla, handlade väl mest om det. Att inte gräva ner sig över små grejer som inte kommer sitta första matchen utan att ta med de goda känslorna fram i turneringen.

Man sattes däremot på prövning i den andra matchen mot Schweiz där man till sist kunde vinna med 9-6. – Vi spelar en bra första, lite sämre andra och de står lika inför tredje. Men i tredje perioden blir pojkarna män och vi visar styrka i den och vinner välförtjänt.

Man avslutade gruppspelet med att vinna mot Tyskland med 13-1 och kunde därmed spela in full poäng och ta med sig saker till slutspelet. – Fick en bra känsla och kom in i turneringen. skönt att vi hade Schweiz så att vi fick nått att tugga på i gruppen också.

I semifinalen så väntade Finland som hade slutat som tvåa bakom Tjeckien i sin grupp. – Vi hade väl planerat att vi skulle få dem i antingen finalen eller semifinalen redan innan och vi hade nycklar för att såra dem. Men den matchen vann vi med psyket, det blir så i slutspel.

Det skulle bli en match att minnas, åtminstone för publiken. När Sverige såg ut att gå mot segern relativt bekvämt så vaknade Finland och tillslut blev det en målrik historia som slutade 12-10 för Sverige. – Ska jag vara ärlig minns jag bara tredje perioden. Vi går upp i en ledning 9-4 och för en bra känsla sen börjar dem trycka på och vi släpper in fyra mål på två minuter nånting, men sen visar vi styrka och våra spetsspelare kliver fram. Återigen pojkar blev män.

I finalen så blev det inte Tjeckien som många på förhand hade trott, utan istället ett revanschssuget Schweiz på nytt. – Vi hade bra koll på Schweiz, jag kände att vi hade nycklar för att såra dem och hade hyfsat koll vart de ville såra oss. Men vi visste också att de skulle rida vidare på sin våg efter 7-2 vinst mot Tjeckien i semin så det skulle inte bli nån dans på rosor.

På nytt så blev det jämnt, men Sverige skulle visa sig starkast och än en gång avgöra i period tre och därmed säkra guldet. –  Åter återigen pojkar blev män, vi hade spetsen att avgöra och våra spetsspelare kliver fram avgör medans vi gnuggare gnuggar.

Sett till hela turneringen, vad ger er guldet?

– Gemenskapen och den familjära känslan vi byggt upp under alla tidigare läge.

Sen att vi har spelare som kan avgöra matcher i alla tre femmor. Var sitter det i om Sakarias Ulriksson spelar i 3:e, ganska bred trupp….

Någon du vill hylla?

– Måste nämna alla runt om i ledarstaben. Mårten Storm som sitter vaken hela nätter bara för klippa ihop scouting på alla andra länder. Brolle och Henkes engagemang och den tid de lagt ner för att bygga världens bästa lag. Klart.

Spelare, Filip Norman, Riktig pajas, men även en grym innebandyspelare och nära vän.

//Mr. 0+0

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar