JAS-bloggen
Listor

10 förbjudna övergångar vi vill se: ”Hade gett ytterligare en dimension”

Vi har knappt hunnit avsluta årets säsong, men redan nu börjar spekulationerna inför nästa säsong. Här har ni 10 namn på

Herman Karlsson, från TTG till IBF Dalen – Dalen som förra året tog en fin fjärdeplats  och har en erkänt fint 05-kull med Blomberg, Mauree, Andersson bland annat, plus flertalet yngre spelare av fin kvalite. Visserligen gick Filip Emteryd motsatt väg under säsongen, men visst hade de lockat att få se Herman Karlsson göra den ”förbjudna” övergången till hösten. En spetsspelare som hade givit Dalen ytterligare en dimension när man ska fortsätt slåss uppe i norr. Även möjligheten att eventuellt få testa lite allsvenskt spel finns ju också.

Linnea Hjelm, från Åkersberga IBF till Täby FC – Hjelm som för ett par säsonger sedan tog klivet från Bele till Åkersberga och där varit en del av truppen i SSL. Hon har via en dubbellicens även spelat lite i allsvenskan med just Täby och visst vore det häftigt om den övergången blev permanent. Täby som har en bra uppställning med sin 06-grund (och flera 07:er) och som kommande säsong ser starka ut. Även om Anna Jonsson lämnar för Älvsjö, så är Hjelm en av landets mest spännande backar och hade varit ett oerhört stark tillskott. En övergång mellan två rivaler som flera spelare redan gjort under de senaste säsongerna.

Måns Andersson, från Jönköpings IK till KFUM Jönköping – KFUM som kommande säsong har en sista chans med sina 05:er att kunna ta hem ett guld och nu har man verkligen alla möjligheter. Laget som har flertalet duktiga offensiva spelare, hade dock inte mått dåligt av en defensiv pjäs för att komplettera Joakimson-Nilsson som får dra ett tungt lass på backplats. Andersson från konkurrenten JIK hade varit ett välkommet tillskott, en bollskicklig, stark och trygg back. Att Andersson bara gjort en säsong i JIK sedan han kom från Bankeryd kanske ”underlättar” lite.

Vera Törnqvist, från Hagunda IF till Storvreta IBK – Storvreta som har flera fina turneringar bakom sig (JAS, USM osv) och som även nästa år blir att räkna med, där man kan bygga på en fin 05-stomme. Saknas kommer Agnes Holgersson göra, vilket är ett tungt avbräck. Hagunda i sin tur har under flera år känts på uppgång och tog ett imponerande brons i USM förra året, men tappar nu ledare Good bland annat. Tänk att få se Törnqvist på centern i Storvreta nästa säsong och se vad hon kan åstadkomma i den omgivningen med sin fina blick och speluppfattning.

Jakob Jonsson, från AIK IBF till Hammarby IF IBF – Här hade vi snackat bomb. Visst, AIK har två bra år i USM där man imponerat starkt, men Hammarby ses som än snäppet starkare och har alla förutsättningar att utmana om guldet kommande två år i JAS. Skulle man få in Jonsson som en toppcenter, en spelare som skulle göra skillnad och bidra med spets med sitt spelsinne, sitt avslut och sina tekniska färdigheter, så skulle man segla upp än högre i hierarkin.

Maja Helman, från Malmö FBC till IBK Lund – Helman som redan under sin debutsäsong i SSL smällde in 15 poäng och är ett av de stora framtidsnamnen där hon även hunnit representera Polen i landslagssammanhang. Lund som senaste åren varit en klar dominant på DJ-sidan, både i Skåne, men även starka runtom i Sverige, hade tackat och tagit emot när flera duktiga 04:er lämnar. Lund som dock har ett intressant lag även nästa år och Helman hade med sitt offensiva, frejdiga spel varit en bomb i JAS.

Hugo Edström, från IBF Örebro till Lillån IBK – Lillån som senaste åren legat klart före på juniorsidan och nu även på A-lagsnivå där man förra året kvalade till SSL och Örebro numera finns i division 1. Lillån har dock inte lyckats gå till Festen och nästa säsong har man absolut inget att skylla på. Man har sin 05-kull som nu förväntas göra resultat för att få sitt erkännande och inte ses som överskattade. Vad vore då inte häftigt att kunna knyta till sig en av rivalens bästa juniorer för att skapa ännu bättre förutsättningar. Hugo Edström, som nyss flyttades upp, hade varit den spelaren som hade kittlat mest, även om det nog är långt ifrån verklighet just nu.

Alicia Svartling, från Pixbo Wallenstam IBF till Landvetter IBK – Rivalitet finns, men ser vi senaste åren så är det så att spelare gått från Pixbo till Landvetter (Wangerås och Nowa Veteläinen) och inte tvärtom. Till hösten så kommer båda lagen tappa en del duktiga 04:er, men faktum är att Landvetter tagit sig till Festen i USM senaste två säsongerna också, vilket Pixbo inte har och höstens serier är därmed oerhört ovissa. Visst hade det varit häftigt om rightfattade Svartling, med ett fint målsinne och en bra egenskap att komma in i rätt ytor, hade valt att kliva över till Landvetter sista JAS-året för att spetsa till det ännu mer. Om det händer, wow!

Oscar Snell från Trosa Edanö IBK till Nykvarns IF – Även om Trosa legat före på ungdomssidan senaste året via sin placering i USM förra året, samt att man tog sig till Festen detta året, så kan man inte mäta sig med Nykvarn i organisation. Även om denna kanske inte är ”förbjuden” på det sättet likt tex Nykvarn-Salem, så hade det såklart gett Nykvarn extrema förutsättningar. Snell med sin offensiva spets i sista tredjedelen hade tillfört oerhört mycket. Ryktena från flertalet olika håll säger att detta kan bli verklighet för flera spelare…

Ida Vinberg, från Träslövsläge IF till Warberg IBF – Det råder ju ingen tvekan om att Warberg är den stora klubben i distriktet. Både på senior och junior, där man dock haft ett jagade Träslövsläge bakom sig som gjort det bra. Nu åkte man ur allsvenskan med sitt ”andralag”, men mycket talar ju för att man fortsatt är starka med sin organisation. Man lär kommande säsong ha ett bra lag även i JAS och att knyta till sig Ida Vinberg som är en av distriktets absolut mest lovande spelare hade varit guld värt. Warberg är kanske starka i både 05 och 07-kullen, men här hade man kunnat jämna ut 06-sidan något och verkligen tillföra spets.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar