Sammanfattning dag 1

På plats i Uppsala under torsdagskvällen för att kunna vara på plats 9.30 under fredagens matchstart.

Lottningen iår låg med halvtimmes mellanrum drygt för matchstart, vilket gjorde att man hade möjlighet att se en period av flertalet matcher. Fredagen börjades med Växjö-Bele Barkarby, två lag som jag på förhand tror skulle missa kvartsfinalen och därmed en match av ytterst viktig karaktär för att kunna slåss med Pixbo och Falun.

En ganska intensiv start där inget av lagen direkt sparade på energin från start. Mycket chanser, främst från Bele, men där målvakt Saga Prag agerade stabilt. I övrigt så imponerade backsidan mycket och framförallt backparet med Beata Forsberg och Julia Hultmark, men även Alva Claesson. Växjö visade upp en fin effektivitet och kunde gå till paus med 0-3 och till sist vinna med 0-8. En oerhört fin start.

Fokus bytes till Falun-Pixbo, där Falun hade en 1-0 ledning i paus. Falun gjorde både 2-0 och 3-0 relativt tidigt i period två och kunde även göra 4-0 i powerplay. Kiviranta agerade stabilt i målet och Pixbo kändes något uddlösa. En hel del avslut, men mycket skott utifrån, mycket skott i täck. Talande för matchbilden var t.ex. när man skapade sig både friläge och ett 2 mot 0 läge, men kunde inte utnyttja något av dem. Till sist kom en reducering, men Falun kunde göra 5-1 i tom bur och imponera rejält. Stina Jonsson var stark, duktig med boll, vann närkamper och visade ett lugn, tillsammans med målvakt Kiviranta som också agerade oerhört stabilt matchen igenom. Vinsten för Falun öppnade upp gruppen rejält och skulle tvinga Pixbo att slå Växjö.

Flyttade mig sedan fem meter för att se Lockerud-Onsala, en match där period två precis hade dragit igång och där Locokerud hade en 2-0 ledning. Inte helt oväntat hade Ellen Lundin gjorde 1+1 och samme Lundin skulle sedan spela fram Alva Svensson till 3-0. Onsala var absolut inte ofarliga och hade flertalet lägen där t.ex. Jennifer Andell kom runt på kanten fint en gång, men Lockerud hade bra kontroll och efter ett fint anfall som avslutades av Lundin, så blev ställningen 4-0 och blev även matchens slutresultat.

15 minuter han ses av Sköndal-Lund, där Stockholmarna tog ledningen efter ett långskott och hade bud på mer. Lund jobbade sig in i matchen och kunde till sist få en straff som Isabell Holm kunde förvalta mycket snyggt. Samme Holm skulle sedan göra 2-1 innan Sköndals notoriske poänggörare Thea Ernberg kunde kvittera till 2-2. Därefter intogs mat och paus innan killarnas matcher skulle dra igång.

Efter lunchen så blev det ett par korta minuter av Karlstad-RIG, där RIG relativt enkelt kunde vinna till sist med 1-7 utan att vara särskilt hotade. Period två väntade sedan av Storvreta-Täby, en på förhand ruggigt intressanta match där Täby enligt mig var favoriter på förhand. Täby kunde tidigt i period två kvittera via Isabella Holdt och även ta ledningen via Moa Dynefalk. Även om Täby ägde en del boll så kändes Storvreta farliga i varje situation man kom upp och Lina Andrén kunde mycket snyggt trycka in kvitteringen i bortre krysset där även 4-3 kom och till sist så kunde Storvreta mycket starkt ta tre poäng. Oerhört imponerad av Rebecka Ulriksson, en vinnarskalle som spelar fysiskt och rejält, ibland lite på gränsen, tar egna initiativ och styr sitt lag. I Täby fanns det flera friska fläktar, men absolut mer att hämta i spelet med.

Därefter drog killarnas matcher igång och jag bänkade mig framför Partille/Alingsås mot TTG, en förväntad toppmatch. TTG tog ledningen tidigt innan hemmalaget fick fäste, tog över matchbild och kvitterade och skapade mer, ofta genom Kalle Hugosson i flera lägen. I TTG så styrde Filip Norman mycket av spelet med boll även om man främst skapade en del ströchanser var känslan och inte utefter etablerat anfallsspel.

Period två fortsatte i ställningskrig där Partille/Alingsås inte kunde förvalta sitt powerplay. Ledningen kom tillslut efter slarv från TTG där Kalle Hugosson påpassligt höll sig framme. TTG skulle få chansen på straff, men där Daniel Saether klev in och räddade Filip Normans straff. Det dröjde inte länge innan Norman fick revansch då han mycket snyggt spelade fram till kvitteringen, där 2-3 ledningen kom efter ett snyggt anfall i bytet efter. När TTG med mindre än minuten kvar missade öppet mål så skulle istället Linus Järrebring kvittera med 20 sekunder kvar från snäv vinkel och man fick därmed dela på poängen.

Tog en paus därefter för att själv kliva ner i båset mot Storvreta. Ett lag som jag på förhand hade dömt ut till en viss del, vilket skulle visa sig relativt fel. Ett hårt jobbande och hungrig Storvreta gjorde tidigt två snabba mot Lerum för att sedan få hjälp av målvakt Furubrand att försvara ledningen. När sedan Vreta gjorde sitt tredje i powerplay i period två var uppförsbacken rejäl för Lerum. En anstormning gjordes, en reducering om i 6 mot 5 men Storvreta höll ut och tog tre blytunga poäng. Ett fint kollektiv, jobbandes för varandra med ett bra målvaktsspel. Starkt! Rasmus Sörensson visade upp bra löpstyrka och härlig intensitet flertalet gånger om.

Hann se cirka 12-13 minuter av RIG-Pixbo i en totalt fullsatt hall, cirka 750 personer. När Pixbo gick upp till en 4-2 ledning såg det bra ut för Göteborgarna trots avsaknaden av SSL-spelare. RIG ville dock annat och först kunde Kohonen reducera för att sedan få se Ulrikssson kvittera i powerplay med drygt två minuter kvar. Delad poäng blev det, men ett rejält styrkebesked av Pixbo i slutändan.

Ett par olika DJ-matcher följde, en period i Lockerud-Huddinge drygt, en del av Onsala-Örnsköldsvik innan mat intogs kort. Tillbaka in i hallen efter där Landvetter-Storvreta kändes absolut hetast. En ganska tight förstaperiod med en hel del känslor där domarna släppte på bra. Till sist blev det en delad poäng efter att Storvreta kvitterat i boxplay och därmed öppnade upp gruppen rejält inför morgondagens avslutning där Landvetter och Täby drabbar samman. Likadant i A-gruppen där Huddinge nöp en poäng mot Lockerud och där Onsala slog Örnsköldsvik efter en fint genomförd insats. Härliga avslutningar!

Partille/Alingsås skulle spela sin andra match, denna gången mot Västerås där man fick slita rejält tillslut och vann med 4-3 efter ett sent avgörande av Simon Johansson. Parallellt med den hann jag även se mer än en halv period av KFUM-Sundsvall, där Sundsvall tidigt tog ledningen med 0-2. KFUM reducerade snyggt, men Sundsvall gjorde 1-3 kort därefter. Imponerad av flera spelare i Sundsvall, namn som Simon Lindstedt och Nils Lindström var oerhört stabila, men unge Isak Magnusson visade också upp sig rejält.

Dags därefter att på nytt ställa sig i båset, där Hammarby denna gången väntade för Lerums del. En tight match där det vid ställningen 2-2 kunde gått åt båda hållen. Till sist kunde Lerum lägga i en extra växel och rycka rejält upp till en 7-2 seger där Lucas Svensson var en av planens största giganter tillsammans med målvakt Anton Sahlin. Segern i sig öppnade upp för en dramatisk avslutning under morgondagen.

Stängde dagen med den matchen, där jag dock han notera att Karlstad pressade RIG rejält, men inte orkade hela vägen in i kaklet. Imorgon laddar vi för en tidig och lång dag två med nya härliga matcher!

Har bevittnat flertalet fina domarinsatser där man släpper på och låter spelarna gå in i närkamper, men har tyvärr även sett rakt motsatsen med ett par fruktansvärt märkliga utvisningar emellanåt. Vi hoppas nivån jämnar ut sig under morgondagen så det blir spelarna som får göra upp om det!

Avslutar med ett par spelare som jag tycker imponerande under dag 1.