JAS-bloggen
Intervjuer

Inför Festen – få koll på DJ-grupperna här

På fredag smäller det - under tre dagar så ska 16 lag i respektive klass göra upp om medaljerna. Först ur har vi DJ-grupperna där ni kan läsa på inför helgens matcher!

DJ18 Grupp A:

Bloggen tippar:

  1. IBK Lockerud Mariestad
  2. Örnsköldsvik IBK
  3. Onsala IBK
  4. Huddinge IBS

Kommentar: Känslan är överlag att vi har fyra ganska jämna grupper på damsidan. Vi har två gruppvinnaren i den här A-gruppen, där jag dock inte tror att vi har något finallag är känslan på förhand.

Börjar vi med Lockerud, så har man en oerhört starkt trend på damsidan. Förra året tog man sig till Innebandyfesten i både JAS och USM och även denna säsongen återupprepade man det. Även om man åkte ur i kvartsfinal i USM, så tror jag att man har potential att nå minst samma resultat här. Lockerud som spelade i grupp E där man slutade på 14 segrar och två förluster, två poäng före Rönnby. De två förlusterna kom efter varandra mot Rönnby och Surahammar, där man sedan rykte upp sig och gick rent under slutskedet. Just Surahammar var laget som besegrades i playoff med stabila 5-2, vilket kändes full kontrollerat. Ganska självklart så är Ellen Lundin den lysande stjärnan här (kanske den bästa av alla på Innebandyfesten), men Stina Kampe är en personlig favorit på backplatsen, där även 06:erna som Harald, Pehrson och Wallskog tagit kliv. Jag tror som sagt att vi kommer få se Lockerud göra upp här i toppen på nytt.

Vänder vi blickarna mot Stockholm och Huddinge så har man precis som Lockerud, återupprepat bedriften med att två säsonger i rad, ha dubbla lag som kvalificerat sig för både JAS och USM på Innebandyfesten. I JAS förra året hade man inte mycket att säga till om i gruppen, men i USM tog man ett silver och det är spelare som i årets trupp har klart tongivande roller. Huddinge som spelade i grupp E, slutade på förstaplats med 31 poäng vilket var precis samma som Värmdö/Nacka, men som klarade sig på bättre målskillnad. Dock har man på sina 14 spelade matcher, fyra kryss också vilket kan vara värt att höja ett varningens finger för. Den offensiva produktionen har inte sprutat och Emelie Stigell vann lagets interna poängliga på 19 poäng säger lite om det, där Olivia Tellström Jovicic annars är ett av de stora offensiva hoten. Under säsongen tappade man dock Nike Bruna till Sköndal vilket är ett klart avbräck. Jag tror inte att Huddinge denna gången heller kommer prestera tillräckligt för att ta sig vidare från gruppen.

Onsala har hört hemma i H-gruppen, vilket är den som innefattat lag från Halland och Skåne. Förra året spelade man istället i ”göteborgsgruppen” och hade det tuffare, där jag tror att årets byte av grupp bara gjorde gott. Man tog till sist en andraplats bakom Lund, med 35 inspelade poäng och där man faktiskt gjorde tio mål mer än just Lund. Att två av lagets tre förluster i gruppspelet har kommit emot Lund var nog inte helt oväntat, men att den tredje skulle komma borta mot Malmö var kanske desto mer av en ”skräll”, där man även spelat lika mot tex Warberg. I sitt playoff så mötte man just Warberg som på förhand kändes som en extrem oviss match och vilket utfallet även blev tillslut. Trots att Onsala hade 4-1, så kom Warberg upp till 4-3 och hade chansen att kvittera i powerplay, en chans man inte tog och istället kunde Onsala avancera. Elin Egners offensiva spel är värt att lyfta fram, men även Oliva Wickman kan vara värd att titta lite extra på. Jag tror att om något lag ska störa de två topptippade lagen, så tror jag just att det är Onsala isåfall.

Örnsköldsvik underskattade jag förra året och det är nog tveksamt om jag vågar göra igen, även om jag tycker årets upplaga kanske känns något svagare där namn som Nova Ekedal och Tindra Byström inte finns kvar längre. Hade det inte varit för alltid lika starka RIG, så hade man vunnit grupp A där man nu fick nöja sig med en andraplats med dock en ganska tveksam målskillnad sett till att det fanns ett par stryklag. Många av matcherna har varit relativt jämna och frågan är då om den offensiva spetsen finns fullt ut nu när man enbart möter bra lag? Jag tror att det finns en del att kräma ur och att försvarsspelet absolut inte ska underskattas. I sitt playoff så mötte man Dalen, en tight historia där man under matchens sista minuter avgjorde och tog sig vidare. Wilma Selins närvaro har ju dock varit ganska gles under säsongen, där hon nu i fullt slag är en spelare som kan vara den absoluta skillnaden i sådana här matcher.

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Stina Kampe, IBK Lockerud Mariestad
  • Vega Ekedal, Örnsköldsvik IBK
  • Oliva Wredendal, Huddinge IBS

DJ18 Grupp B:

Bloggen tippar:

  1. Täby FC
  2. Storvreta IBK
  3. Landvetter IBK
  4. Nykvarns IBF Ungdom

Kommentar: Också en oerhört jämn grupp, men kanske den tuffaste också sett till kvalitén över fyra lag (Grupp D utmanar med).

Om vi börjar med Täby så hade man det tufft förra året på Innebandyfesten med tre raka förluster. Även om man hade flera tuffa avbräck iår på spelare som Hasanagic x2, Berggren och Boman för att nämna några, så tror jag att kullen som kommit in och tagit plats har en oerhört fin framtid. Inte minst märktes det här när laget i USM-klassen gick och vann där även flera av tjejerna även tog guld i SDF-SM med Stockholm vid årskiftet där även lagets 07:er kommit in och presterat. Inte minst ska tilläggas då att Moa Dynefalk som flyttade hem från RIG, har spelat sparsamt och är ett ENORMT tillskott nu här när det vankas slutspel. Man vann grupp C i ganska överlägsen stil med en fin målskillnad där man har två riktigt bra målvakter längst bak med. Playoff blev en enkel historia med 12-2 seger trots att Dynefalk inte spelade och när man nu väl matchar fullt lag för första gången på hela säsongen så tror jag absolut Täby är ett lag som gruppvinnare. Man har laget, spetskvalitén och även en viss vinnarmentalitet från årets säsong som blir oerhört viktigt.

Tittar vi till Storvreta så väntar på nytt ett rejält hemmastöd, något som förra året hjälpte laget till en hedersam tredjeplats i gruppspelet bakom Lerum och Rönnby. Då stor del av stommen var spelare födda 2005 så tror jag att man absolut har växlat upp en nivå i år. Samma stomme tog ju sig till kvartsfinal i USM förra året och flertalet spelare i truppen har under säsongen genomgående varit en del av klubbens A-lag i Allsvenskan. I B-gruppen fanns det tre topplag, där Falun och KAIS Mora utmanade, men där Storvreta till sist kunde vinna gruppen med en poängs marginal. Det gjorde i sin tur att man fick en tacksam lottning i playoff mot KFUM Falun och kunde där bekvämt vinna och ta sig vidare. Även om Storvreta även nästa säsong lär har ett bra lag på pappret, så vill säkerligen en spelare som Agnes Holgersson ta chansen att på hemmaplan ta sig långt fram i turneringen i sitt sista juniorår. Gör man det? Jag tror man har chansen på andraplatsen till att börja med, även om Landvetter i mina ögon lär utmana hårt.

Landvetter har trots ett par exporter senaste åren till RIG och Falun, hållt sig i det övre skiktet, både i Göteborg, men även i Sverige. Förra året gick man t.ex. till Innebandyfesten i USM, där man slutade på 10:e plats och samma bedrift upprepade man denna säsongen där man dock åkte ut i kvartsfinal tillslut. I just JAS-klassen tillkommer sedan spelare som Matilda Carlsson, Eline Van Uum, Ebba Wangerås och Minni Björsander. En stark trupp på pappret, som slutade på en andraplats i grupp G bakom Pixbo. Av lagets tre förluster så kom två mot Pixbo, där man dock under slutskedet av gruppspelet kanske visade upp en något svagare trend och förlorade t.e.x mot Älvstanden/Ale i sista matchen. Att däremot slå Lerum i playoff sen med 5-1 är ett desto starkare besked och jag tror som jag nämnde här ovanför, att Landvetter komma utmana Storvreta rejält om andraplatsen där det känns oerhört öppet.

Sista laget ut i gruppen är Nykvarn som precis som Landvetter gick till Innebandyfesten i USM förra året, men missade i JAS. Denna säsongen missade man dock Innebandyfesten i USM vilket var något oväntat, men revanschen kom just via att ta sig vidare här istället. Nykvarn som spelade i F1-gruppen där man alltså mötte lagen i sin grupp två gånger, sedan lagen i F2-gruppen vid ett tillfälle. Av lagets fyra förluster som man hade i gruppen, så kom tre av dem mot lag från F2-gruppen vilket gör att ett stort frågetecken sätts för kvalitén som funnits i F1-gruppen. I sitt playoff tog man revansch på Jönköping som man förlorade mot i gruppen, där man vann en tight match på straffar till sist. Kollar vi till truppen överlag så har större delen av truppen även spelat i klubbens division 1-lag där man var med i toppskiktet, men förlorade playoff mot Linköping IBK Ungdom. Jag tror att man får finna sig i här att vara gruppens underdog och allt annat än en sistaplacering tycker jag är mer än godkänt.

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Tuva Aebischer Skogbäck, Landvetter IBK
  • Agnes Holgersson, Storvreta IBK
  • Engla Helmersson, Täby FC

DJ18 Grupp C:

Bloggen tippar: 

  1. Pixbo Wallenstam IBF
  2. IBF Falun Utveckling
  3. Växjö IBK Utveckling
  4. Bele Barkarby IBF

Kommentar: Gruppen där jag tror att vi tydligast kommer få se två mer uttalade favoriter och två outsiders som ändå kan störa om det träffar rätt.

Pixbo har ju inte lyckats fullt ut i USM-klassen senaste två åren, men desto bättre i JAS. Förra året åkte man i kvartsfinal efter att ha fått oturen att stöta på RIG med en gång. Alla lag utöver just RIG tror jag absolut man hade kunnat störa och slagit. Dock är känslan att man nu gärna vill ha en medalj på tjejsidan med tanke på hur starkt killarna gått senaste två åren (även tidigare med 00:erna också). Dock tycker jag nog att årets upplaga av laget är något svagare, trots nyförvärven som kommit. Det baserar jag på tunga tapp i Hellström, Pettersson, men inte att förglömma nyttiga spelare som Maja Fogelhamre och Alice Dahlberg som fyllde viktiga funktioner.

Denna säsongen så hamnade man i G-gruppen som man till sist vann med klara åtta poäng ner till närmast jagande Landvetter. Enda förlusten kom mot Lindås, samma Lindås som man med nöd och näppe slog i playoff när man till sist vann i sudden. Det ställer ju vissa frågetecken, men jag tror ändå att man kan hitta en nivå extra nu när det brinner rejält och att man gör upp i toppen med Falun.

Ett Falun som förra året tog ett silver, men där tappet av 03:erna är otroligt tunga. Spelare som Källström Andersson, tvillingarna Hansson och inte minst den personliga favoriten Madeleine Larsson finns inte med, spelare som hade ett fint offensivt register som jag tycker kanske inte finns på samma nivå iår. Bella Forsling har ju bara spelat ett fåtal matcher och är utan tvekan en av de mest intressanta spelarna på plats, men återigen så saknar jag lite annan spets. Framåt är det nyförvärvet Hilma Forsberg och erkänt duktiga Nowa Veteläinen Lindgren som står för mycket av poängen. Hur står man sig nu mot tuffare motstånd då jag tycker B-gruppen som man spelat i haft få lag som kan utmana utöver Storvreta främst. Att ett lag som KFUM Falun tog sig till playoff på 17 poäng tycker jag säger mycket om det hela. Jag tror Falun tar andraplatsen, så länge man presterar på den nivån man har i sig.

Ser vi till lagen som kommer jaga (om jag får gissa) så tror jag Växjö kan göra det bäst, ett lag som jag underskattat förut och som jag väljer att göra igen. Denna gången tycker jag dock att det finns en viss befogenhet i det hela – även om man förra året stod på sig bra i gruppspelet, så har man till denna säsongen tappat både nyckelspelare och en kompetent ledarstab som jag inte riktigt ser att man har kunnat ersätta fullt ut. En andraplats blev det i gruppen, grupp F2 där man förlorade tre matcher med ett fint defensivt spel sett till antal insläppta mål, men vilket även har gått hand i hand med en mer lidande offensiv. Att laget bästa poängplockare skrapade ihop 13 poäng i gruppen gör att jag får det svårt att se vem som ska kliva fram nu när det gäller på riktigt. Lite synonymt då att man just vinner ett playoff med resultatet 1-2, där Hannah Möller kom till spel, som noterats för mindre matcher iår (Skadad? Sjuk? Frånvaro?). Hennes närvaro är av yttersta vikt här om laget ska ha chans.

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Sandra Cerwall, IBF Falun Ungdom
  • Selma Albertsson, Pixbo Wallenstam IBF
  • Johanna Ljung, Växjö IBK Utveckling

DJ18 Grupp D:

Bloggen tippar: 

  1. RIG Umeå IBF
  2. IBK Lund Elit
  3. Karlstad IBF Ungdom
  4. Sköndals IK

Kommentar: Två, i mina ögon, ganska givna topplag där RIG självklart är den absolut största. Trots att man för första gången på länge förlorade en match i gruppspelet så råder det ingen tvekan om att man förväntas vinna hela turneringen. Speciellt då jag tycker att flera av de andra lagen inte har förmågan att kunna störa fullt ut, likt t.ex. Falun hade förra året och även Lund som jag tycker hade ett starkare lag förra säsongen.

Kollar vi till RIG så har man självklart drabbats också då 03-kullen överlag var bland den bättre på flera år och just uppsättningen med spelare födda 2003-2005 man hade förra året är svårslaget. RIG har aldrig ett dåligt lag och även detta gäng håller självklart kvalitén för att vinna turneringen. Inte minst så tycker jag 05:erna med Svartvadet, Hedman, tvillingarna Roos och Kareståhl bland annat är oerhört spetsiga och intressanta att följa.

Man vann som sagt sitt gruppspel, men hade en ”plump” mot Umeå Västra där man i övrigt tog 15 segrar. Kollar vi till fördelningen så har man t.ex. spelat 04:erna betydligt mindre, något som är vanligt på RIG, men när nu dessa är tillgängliga fullt ut så blir det skillnad. Playoff vann man relativt bekvämt mot just Umeå Västra med 11-1 och laget kliver in med en god form här i Uppsala och vinner gruppen.

Utmanas gör man nog av Lund, ett av lagen som senaste åren varit långt framme och stört i flertalet olika sammanhang. Det har även visat sig i klubbens A-lag där många av spelarna antingen haft speltid redan under juniortiden alternativt att de tagit plats efter och visat upp sina kvalitéer. Spelare som Emma Heander, Amanda Berg, Filippa Eriksson och Minna Karlsson är bara några av dessa. Jag tycker som sagt att truppen är något tunnare iår just på grund av tappen med 03:erna, men absolut inte dålig. Man vann H-gruppen med fem poängs marginal, men hade även här ett par spelare som inte matchades fullt utan som prioriterat SSL misstänker jag. Spelare som Isa Matsson, Alexandra Ålund, Moa Dybner och Isabell Holm är alla spelare som matchats sporadiskt, men är även spelare som kan vara skillnad mellan t.ex. ett missat slutspel eller inte. Såpass stor inverkan har dem och nu när Lund har fullt lag blir det spännande att se hur man kan prestera. Att man tog sig till Innebandyfesten i USM är självklart oerhört positiv, vilket visar att det finns återväxt även efter de här starkaste kullarna som man verkar ha just nu.

Playoff mot Varla/Lindome blev dock en oväntad tight historia och jag tror att man efter det, är betydligt mer sugna på att visa vad man egentligen kan prestera. Räkna med att Lund går stenhårt för andraplatsen då jag tror att man också inser att det blir svårt att på RIG till sist.

Bakom sig lär man ha ett jagande Karlstad, ett Karlstad som förra året vann USM-klassen med sina 05:er vilket självklart är imponerande och som har lagt en stark grund inför det laget man har nu. I JAS-klassen tog man sig även där till Innebandyfesten, men fick där nöja sig med en 12:e plats då man hade en tuff grupp med både Falun och Pixbo.

Iår spelade man i E-gruppen och kunde där ”bara” ta en tredjeplats bakom Lockerud och Rönnby/Skälby. Fyra förluster blev det, bland annat två mot Lockerud, men däremot en imponerande seger hemma mot Rönnby/Skälby under slutskedet. Just 05:erna är mycket av stommen i truppen, både sett till bredd och spets, men där det även finns kompetens i Cornelia Arnesson, Saga Thorén och Ellen Johansson födda 2004. Thorén var ju under fjolåret en succérookie i SSL, men där hon under den gångna säsongen inte haft samma träff i målskyttet vilket rent statiskt även visat sig lite i JAS där snittet också är sämre.

I playoff så mötte man Rönnby/Skälby som man under de sista omgångarna i gruppspelet slog på hemmaplan. Nu väntade en bortamatch istället, men där man på nytt visade styrka och hade både 0-4 ledning och 2-6 ledning där man till sist kunde vinna med 4-6. Även om gruppspelet varit mer varierande så är man väl värda platsen på Festen, men jag tror inte man kommer orka störa Lund fullt i kampen om andraplatsen.

Sista laget ut kommer från Stockholm, nämligen Sköndals IK som redan förra året fanns med i playoff, men som då föll på målsnöret mot Huddinge. I år tog man därmed revansch och kunde ta sig hela vägen fram. Jag tycker dock att det är värt att sätta ett frågetecken för gruppens kvalité då fjärdeplacerade Telge hade 1,5 poäng i snitt t.ex.

Sköndal slutade på en tredjeplats med 29 poäng och hade Värmdö/Nacka och Huddinge framför sig. Tre förluster och två kryss hade man på kontot, där några av poängntappen var mer oväntade som t.ex förlust mot Tyresö och kryss mot Salem.

Under säsongen så anslöt Nike Bruna från Huddinge, ett starkt nyförvärv för Sköndal som representerade Stockholm under hösten i SDF-SM och som var med och tog silver med Huddinge i USM förra året. Hon tillsammans med offensivt farliga Thea Ernberg som fått testa allsvenskt spel på dubbellicens, är två av lagets viktigaste spelare. Även om 4-8 segern i playoff mot Värmdö/Nacka imponerade så tror jag inte att Sköndal kommer ha särskilt mycket att hämta på plats i Uppsala. Störa Karlstad kanske man kan göra, men jag tror man får finna sig i att bli jumbo tillslut.

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Molly Wickström, RIG Umeå IBF
  • Moa Dybner, IBK Lund
  • Elin Wiktorsson, Karlstad IBF Ungdom

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar