JAS-bloggen
Intervjuer

Succémannen får chansen att vinna VM-guld: ”Alla landslag i Sverige förväntas att ta guld”

Förra veckan så kunde Jonatan Brolin och hans U19-stab presentera den trupp som om drygt tre veckor ska bege sig till Danmark för att försöka spela hem ett guld för Sverige.

En av de uttagna var Pixbos succéman Benjamin Schill, som under säsongen som varit haft en spännande utveckling. – Det var en fantastik känsla att få beskedet, det är en ära att få dra på sig den blågula tröjan och representera Sverige. Att nu få göra det i ett världsmästerskap kommer att vara stort, säger Schill till bloggen.

För drygt ett år sedan, några veckor efter Innebandyfesten så hölls ett U19-läger med fler deltagare än vanligt där Schill för första gången kom i kontakt med landslagsverksamheten. – Det var en spännande upplevelse. Hela upplägget och arrangemanget utav landslagsledningen var otroligt proffsig, både träningsmässigt och utanför planen. Under lägret så lärde man också känna spelare som i vanliga fall är ens motståndare, men som nu blev ens vänner, många utav killarna behöll jag kontakten med även efter det lägret.

Därefter så följde en ny samling under slutet av sommaren där man begav sig till Finland för dubbla träningsmatcher och träningar. Den gången blev Schill dock inte uttagen. – Under sommaren opererades jag för brusten blindtarm vilket gjorde att jag inte var aktuell för innebandy under en längre tid och fick helt enkelt släppa det. Samtidigt blev skadan och uppehållet en stor motivator för mig, att vilja komma tillbaka och slåss om en plats i landslaget. Under uppbyggnaden hade jag ett stort stöd utav Pixbo och fysioteamet vilket underlättade en snabbare återuppbyggnad.

När landslaget sedan samlades i Uppsala under hösten för dubbla träningsmatcher så var det på nytt dags för Schill att få chansen att dra på sig tröjan. – Resultatmässigt gör vi inte vår bästa helg men möjligheten av att möta två bra lag gjorde att vi som grupp kunde sätta fokus på att förbättra vissa delar av vårt spel. För egen del så var det roligt att vara tillbaka i gruppen igen och för mig handlade helgen mycket om att jobba och förbättra de egenskaper som krävs för den rollen och positionen som jag spelar.

Det var även under hösten som han gjorde sin debut i Svenska Superligan för Pixbo borta mot Växjö. Ett rejält kliv upp jämfört med tidigare spel i divison 1. – Vi är flera spelare från Pixbos akademi som under en längre tid tränat med vårt SSL lag vilket innebär att vi fått möjligheten att träna med många duktiga och rutinerade spelare i ett högt tempo. När jag sedan fick chansen att göra min debut så var det en blandning av nervositet och glädje. Men killarna i laget är väldigt välkomnande och har hjälpt mig med mycket så jag kände mig trygg väldigt fort. Att sedan få möta spelare som man tidigare haft som förebilder var också en mäktig känsla.

Sedan debuten har Schill mer eller mindre varit given i Pixbos uppställning där han på senare tid bildat backpar med jämnåriga Gustav Lindberg oftast. Han uppger själv att det finns områden han utvecklat som gett han bättre förutsättningar, även om han är ödmjuk. – Det finns ju givetvis många punkter som man förbättrat, allt ifrån tempot till att läsa spelet. Att värdera sina lägen blir också viktigare och viktigare när man spelar på SSL nivå. Men även i denna frågan måste jag berömma mina medspelare, det är lätt att spela bra när man har en bra omgivning.

När landslaget här tidigare under året begav sig iväg för att spela Polish Cup, där man skulle ställas mot sju andra nationer, så var Schill återigen ett av namnet som fanns med i truppen när laget vann guld till sist. – Vi jobbade även vidare med vår gruppdynamik och de värderingar som vi vill stå för, både på och utanför planen. Vi fick även ett svar på vad som krävs för att slå toppnationerna. Jonathan och Henrik är väldigt inkluderande vilket gör att vi som grupp jobbar otroligt tight ihop och alla spelare respektera varandra.

Nu med bara veckor kvar till turneringen så ökar pressen allt mer. Ett landslag som ses som en av de starkaste kullarna på länge och kan jämföras med 00/01 kullen i mångas ögon sett till spets och kvalité. Då det är många mästerskap sedan Sverige tog guld så är det dags nu känner nog hela Innebandysverige. – Jag skulle tro att alla innebandylandslag i Sverige förväntas ta guld, vilket inte alltid är så lätt. Vi har fokuserat på de bitar som kan hjälpa oss att ta oss mot ett guld. En image vi vill ha är ”Världens bästa lag”, och för att skapa världens bästa lag så har sammanhållning och enighet i samband med glädje och respekt varit riktigt viktiga faktorer. Pressen kommer såklart finnas där men jag tror att med den gruppen vi har så kommer det vara enklare att kunna hantera den känslan och fokusera på varje match.

Om vi ser till er grupp i VM, vad säger du om den?

– Det är en spännande grupp med tre väldigt olika lag. Schweiz är på pappret vår största utmanare men det gäller som alltid att vara förberedd för en tuff fight. Sedan så måste jag säga Tyskland då min lagkamrat i Pixbo, Jakob Heins, är med och spelar för dem. Men gör vi det vi skall så kommer de andra lagen ha svårt att slå oss.

Till sist, vilka bitar ser du i ert spel som ger er förutsättningarna för att ta guld?

– Vi är en trupp med många olika spelstilar vilket gör att vi kan möta upp olika lag och anpassa oss utefter motståndet, men som alltid så kommer det vara viktigt att sätta defensiven. Det här laget består av otroligt duktiga spelare och några sjuka målmaskiner. Jag tror att det hårda slitet från hela laget kommer att vara avgörande och ge oss ett guld.

”Alla Alltid”

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar