JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Inför USM – få koll på DJ-grupperna här!

I helgen så ska 16 stycken lag göra upp om titeln i F16-klassen i USM. Nedan kan ni läsa mer om de fyra grupperna och lagen som kommer till spel!

Grupp A:

Huddinge IBS

Trosa Edanö IBK

Umeå Västra IBF

Växjö IBK Utveckling

Kommentar:

Den geografiska utspridningen är återkommande i samtliga grupper (Av förklarliga skäl) och så även här.

Huddinge som fanns med redan förra året på Innebandyfesten och tog silver, hade därmed flertalet spelare som inför årets turnering redan hade fått känna på det. Spelare som Linnea och Isabelle Malmberg, Linn Stigell, Elise Ollert och Filippa Galon var några av dem där man inför årets säsong hade ett par yngre spelare utifrån. Man lottades i en trelagsgrupp i första steget, där man skulle möta Sköndal och Hässelby. 3-1 slog man Sköndal med och även om Hässelby stretade på bra i under en period och höll nollan, så kunde Huddinge sedan i period två trycka på rejält. Linnea Malmberg stod där för fyra poäng och vart klart tongivande. Jag tror att Huddinges chanser att återupprepa silvermedaljen är betydligt mindre denna upplagan och att man först och främst får fokusera på att ta sig vidare ur gruppen

Trosa skulle i sin grupp ställas mot Onyx, Tullinge och Nykvarn, där många säkerligen såg just Nykvarn som favoriterna med flertalet intressanta spelare och fina JAS-resultat.

Trosa inledde med att slå Onyx med 5-3 efter en 5-0 ledning, där sedan Tullinge slog Nykvarn och öppnade upp gruppen rejält. Gruppen blev ett getingbo där Trosa förlorade mot Nykvarn med uddamålet, men kunde till sist vinna den avgörande matchen mot Tullinge och därmed vinna gruppen på sex poäng och inbördes mot just Tullinge. Nathalie Eriksson visade sina offensiva kvalitéer och stod för åtta poäng under gruppspelet, Eriksson som även spelade SDF-SM med Södermanland som underårig. Just Eriksson kommer nog behöva leverera, där jag tror att man kommer få rikta in sig på att slåss om andraplatsen.

Umeå Västra tog sig vidare på ”bara” fem poäng där även Dalen och Örnsköldsvik slutade på samma poäng. Just i detta Umeå Västra finner vi spelarna som tidigare under vintern här var med och slog RIG i en bragdartad JAS-match – det om något vittnar om att det finns en kvalité och efter det tighta förstasteget så lär man vilja visa mer. Det ska tilläggas att man i matchen mot Örnsköldsvik, kvitterade med en (!) sekund kvar och kunde lika gärna missat Innebandyfesten där, men samtidigt så släppte man in en sen kvittering mot Dalen. I Mimmi Eklund finner vi en härförare i de bakre leden, men även en offensiv spets i flera spelare. Känslan är på förhand att man står sig starkt i den här gruppen, då flera av spelarna även var med förra året när man tog sig till kvartsfinal.

Växjö skulle stöta på Jönköping, CL98 och Månsarp i sitt första steg. Man inledde med att slå CL med 1-3, ett CL som visserligen tappat en hel del spets från fjolårets starka uppsättning, men som inte ska underskattas. Efter en 1-2 förlust mot Jönköping och en seger mot Månsarp, så tvingades man dock vänta in sista matchen mellan Jönköping och CL. Där behövde Växjö hoppas att CL skulle ta minst en poäng och med bara drygt 20 sekunder kvar av matchen, så kvitterade CL och såg till att bjuda Växjö på en plats på Innebandyfesten. Dramatiskt deluxe! Jag tror att Växjö får slåss om andraplatsen som känns väldigt öppen, men tror man kan få det tufft i slutändan i den här gruppen.

Tre spelare att hålla ögonen på:

 • Nathalie Eriksson, Trosa Edanö IBK
 • Linnea Malmberg, Huddinge IBS
 • Mimmi Eklund, Umeå Västra IBF

Grupp B:

Hudik/Björkberg IBK

Täby FC

IBK Alingsås

Warberg IBF

Kommentar: En ny högintressant grupp där vi finner ett par nyblivna RIG:are bland annat.

Hudik Björkberg skulle i sitt första steg göra upp med Gullänget Kroksta, Falun och KAIS Mora. Med ett väldigt ungt lag på pappret så kunde man i första matchen vända underläge mot Falun till en 4-3 seger för att sedan slå Gullänget med klara 1-5 vilket var ett klart avtryck. Då man spelade sista matchen i gruppen mot KAIS Mora så visste man redan innan att man var klara för avancemang och avslutade därmed med ett kryss som gjord att man stannade på sju poäng. Som sagt, majoriteten av spelarna är födda 2007 och yngre och även om man nog får tufft att stå sig denna gången, så lär man så stark rustande inför kommande säsonger med viktig rutin.

Täby klev in i sitt gruppspel som klar favorit och levde upp till de förväntningarna. Åkersberga, Värmdö och Tyresö besegrades med 18-1 i målskillnad och man var aldrig direkt hotade. Längst bak i målet har man den oerhört stabila Sonya Fredriksson som är en av turneringens bästa målvakter, kanske till och med den bästa. Hanna Lööw och Engla Helmersson var tillsammans med nyss nämnda Fredriksson, med och vann SDF-SM med Stockholm och utöver det så finns det ett par spännande 07:er. Utan tvekan så blir Täby en favorit till gruppsegern här.

Alingsås, som nyss fick två spelare intagna på RIG inför kommande säsong, stod också för ett stark gruppspel där man knep förstaplatsen före Lerum, Pixbo och Vänersborg. Man inledde dock med att spela 4-4 mot Lerum där man tappade en 4-2 ledning under slutskedet. När Pixbo dock slog Lerum så var det just mot Pixbo det skulle avgöras och där tog man en betryggande seger med 3-7. Än mer imponerande är det sett till att laget är ett 07/08-lag främst och det är just bland 07:erna vi finner spetsen i flertalet spelare som även på Innebandyfesten kan göra märkbar skillnad. Tova Nydenfeldt är en av dem, lillebror till Hampus, som även hon fått en plats på RIG till hösten. Jag tror absolut man kan störa Täby i det här sammanhanget.

Sist ut är Warberg som tog tre raka segrar i sitt första steg. Träslövsläge, Varla och Halmstad besegrades ganska planenligt och tuffast motståndet bjöd Träslöv på i den första matchen, men där Warberg under den andra perioden kunde reda ut sitsen och vinna med 4-2. Därefter blev det 8-4 och 8-1 segrar och även om motståndets kvalité kan diskuteras så är det ett imponerande offensivt facit sett till antal gjorda mål. Dessie Johansson-Karlsson, född 2007, är kanske lagets bästa offensiva spelare och levererade totalt åtta mål under matcherna vilket får ses som mer än godkänt. Just henne är värd att hålla ett extra öga på under helgen i Falun! I övrigt tror jag att man får sikta in sig på att slåss med Alingsås om en andraplats.

Tre spelare att hålla ögonen på:

 • Engla Johansson, Alingsås IBK
 • Dessie Johansson-Karlsson, Warberg IBF
 • Hanna Lööw, Täby FC

Grupp C:

Landvetter IBK

Salems IF

Solfjäderstaden IBK

Strömsbro IF

Kommentar: Här finner vi ett par lag som inte fanns med under fjolåret utan är nya bekantskaper.

Om vi börjar med Landvetter, så var det enda laget som fanns med under fjolåret på Festen. Landvetter som senaste åren etablerat sig stark på damsidan bland juniorerna och gjort bra resultat i JAS, USM och även skickat ett par spelare upp till RIG. Man hamnade förra året i en tuff grupp, fick ”nöja” sig med en tredjeplats där man hade flertalet spelare som även finns med denna upplagan.

Man vann sin gruppsteg relativt bekvämt med tre raka segrar och 20-4 i målskillnad. Tuffast motstånd bjöd Älvstanden på, men med både 1-4 och 2-5 ledning så var man aldrig hotade fullt ut. Det finns många intressanta offensiva spelare, men Alice Wahlströms betydelse, som även spelar allsvenskan med Lindome, går inte att bortse ifrån. Jag tror man kan vinna gruppen här med väl på Festen.

Kollar vi till Salem så kunde man i sin grupp stå som etta, där man mötte Bele, Älvsjö och Väsby. Att det var just Bele som skulle bjuda på tuffast motstånd var nog känslan på förhand och så blev det, där man till sist vann med 6-2. Elin Wadell som är en av de antagna spelarena till RIG till hösten, bar lagkaptensbindeln och stod för mycket av det offensiva spelare. En spelare som även på Innebandyfesten är en av de klart mest spännande att följa. Kommer man kunna störa Landvetter t.ex? Det tror jag nog.

Solfjäderstaden förlorade faktiskt sin första gruppspelsmatch mot Linköping, men därefter fick gruppen en ordentlig vändning. Linköping gick och förlorade, Solfjäderstaden slog Hovslätt och till sist landade det i en avgörande match mot Tranås där man behövde tre poäng om jag inte är snett på det. Det avgörande 1-2 målet gjordes av Nathalie Hamilton med drygt fyra minuter kvar att spela, Hamilton som är en av spelarna som spelade SDF-SM med Östergötland, men som är född 2007 och därmed har en chans kvar. Överlag är det ett ungt lag och många av dem lär få med sig värdefull rutin inför nästa upplaga – kommer man räcka till? Tveksamt säger jag.

Sista laget ut är Strömsbro som efter flera års frånvaro i dessa sammanhang, på nytt är med igen. I sin grupp kostade man på sig att kryssa mot Sandviken i den första matchen, innan man sedan slog tillbaka Dannemora och Östhammar, vilket kanske var desto mer väntat. Det krävdes dock till sista matchminuten mot Östhammar innan Emilia Lindberg kunde avgöra och se till att laget avancerade till Festen. Laget har ju i JAS haft svårare att prestera, där just många av tjejerna spelar och sett till kvalitén på lagen som kvalificerat sig så tror jag att man precis som Solfjäderstaden, får svårt att räcka till här.

Tre spelare att hålla ögonen på:

 • Elin Wadell, Salems IF
 • Alice Wahlström, Landvetter IBK
 • Isa Molin, Strömsbro IF

Grupp D:

IBK Lockerud Mariestad

IBK Lund

Rönnby Västerås IBK Ungdom

Vaksala SK

Tittar vi till Lockerud så är det en oerhört intressant kull man har på gång. Redan förra året tog man en fjärdeplats och även om den stora stjärnan hette Ellen Lundin då, så var det många 06:er som fick känna på det. Både där, men även i JAS-klassen där man också tog sig till Innebandyfesten.

Man vann sin grupp på tre segrar, men det var överlag tighta matcher. 9-5 blev målskillnaden på tre matcher där man även kostade på sig att avgöra sent mot Lillån. Jag ser dock att man står sig starkt med de spelarna man har och namn som Olivia Pehrsson och Thyra Harald står sig starka i dessa sammanhang. Dock är det en tuff grupp och man lär behöva prestera på sitt yttersta för att slå både Lund och Rönnby.

Just Lund har ju under flera år varit ett återkommande inslag, främst i JAS då där man skaffat sig en fin stämpel och status som lag och förening. Just här kanske det inte är lika namnstarkt som man är van vid, men Maria Ålund, född 2007, gör t.ex. sin tredje JAS-säsong redan nu. Starkt!

Man vann sin grupp på full poäng där Bjärred, Helsingborg och Häljarps städades av. Matcherna mot både Helsingborg och Häljarps slutade dock med uddamålsvinster och just den riktiga tyngden är frågan om den finns nu när motståndet blir ett par nivåer tuffare.

Tittar vi till Rönnby så finns det ett par namn som sedan ett par år tillbaka spåtts en lysande framtid och levererat därefter. Spelarna jag pratar om är Nora Kökeritz och Emellie Gharaei, men där det finns fler duktiga spelare som är värda att kika in extra på. Att man stod som favoriter var det ingen tvekan om och med tre raka segrar och 29-5 i målskillnad så säger det väl det mesta. Hagunda lyckades hålla siffrorna till 6-1, men där det i övrigt var storsegrar och jag tror att den offensiva spetsen här kommer göra att man aspirerar på en förstaplats tillsammans med Lockerud.

Vaksala går lite under radarn kanske, men har ett par intressanta JAS-år och har smugit med i sammanhangen något. Man stannade på sex poäng i gruppen då man förlorade den sista mot Sirius, där det dock redan var klart med avancemanget sedan innan. Med målskillnaden 8-7 på tre matcher dock så vittnar det om ett jämnt gruppspel och jag tror att stämpeln som underdog kommer man få fortsätta ha och jag tror även man får svårt att störa de andra lagen.

Tre spelare att hålla ögonen på:

 • Emellie Gharaei, Rönnby Västerås IBK Ungdom
 • Thyra Harald, IBK Lockerud Mariestad
 • Maria Ålund, IBK Lund

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar