JAS-bloggen
Intervjuer

Skrällaget som tog silver mot alla odds: ”Hade räknat ut oss innan turneringen”

Det har gått drygt två dagar sedan slutsignalen gick i Nyköping, där vinnarna i SDF-SM skulle koras.

Ett av distrikten som kom till spel var Norrbotten, som hade flera spelare som redan under hösten var med tillsammans med 05:erna. – Inför SDF-SM så var jag väldigt taggad och revansch sugen efter att vi missat slutspel i Umeå. Det var inte bara jag som var taggad, hela laget var taggad och hade fullt fokus och det skulle bli spännande kände nog alla, säger Wille Svanström till bloggen.

På förhand var Norrbotten absolut inte räknat som ett slutspelslag och än mindre ett finallag. – Vi visste att dom flesta lagen redan hade räknat ut oss innan turneringen ens börjat och vi visste att folk kommer underskatta oss. Vi såg det som en positiv faktor, att vara underskattade, behöver inte känna någon press. Vi visste att vi hade ett bra lag inför turneringen och att vi skulle kunna gå långt.

Norrbotten lottades in i en grupp med Örebro, Västmanland och Västergötland. Kanske den svagaste gruppen på förhand enligt många. – Gruppen som vi hamnar i var inte direkt dödensgrupp men de var ingen lätt grupp, inför sista gruppspelsmatchen kunde alla lag gå vidare till slutspel. Men självklart var vi nöjda med gruppen vi hamnade i det gav oss bara mer självförtroende för att gå långt i turneringen.

Man inledde med att möta Västergötland och efter att ha varit i underläge större delen av matchen, så kunde man tillslut rädda en poäng efter resultatet 4-4. – Om jag får säga det själv så såg de väldigt oroväckande ut i stort sett den första halvan av matchen, men sen är de som att vi tänder till och höjer oss några nivåer, vi höjer skärpan, vi får in några viktiga kassar innan vi kvitterar till 4-4 med bara några sekunder kvar av matchen. Skulle se på matchen på ett positivt sätt då vi får en riktig försmak på hur turneringen kommer gå om vi inte höjer oss.

Mot både Västmanland och Örebro så blev det tight. Tillslut lyckades man vinna båda med uddamålet, 2-1 och därmed ta sig vidare till slutspelet. – Tycker vi gör två riktigt bra matcher även sjukt lättad över att vi vinner dom båda. Det var två tuffa jämna matcher, men hela laget offrar sig för varandra och vi plockar kvartsfinalplatsen. Till sist en andraplats i gruppspelet och avancemang.

Vad tycker du om ert gruppspel? – Tycker vi gör ett riktigt bra gruppspel, skulle säga att varje match var vi på en väldigt hög nivå förutom den första gruppspelsmatchen, men annars tycker jag vi gör de väldigt väldigt bra.

Andraplatsen gjordes att man lottades mot en etta – nämligen Stockholm vilket på förhand kändes som en mardrömslottning. – Det vi pratar om innan matchen är att om vi ska vidare i den här turneringen måste vi spela dubbelt så bra som vi gjorde i gruppen. Vi pratar också om att vi ska vinna den här matchen till 100% och oavsett vad det står på tavlan så ger vi aldrig upp. Vi visste även att Stockholm var förhands favoriter, men de skrämde inte oss.

Trots ett 2-0 underläge, så kunde man komma upp till 2-2 och med bara sju sekunder kvar av matchen kom även ett förlösande 2-3 mål. – En helt otrolig match där vi aldrig tappar hoppet och fortsätter krigar som till slut lönar sig. Vi gör tre bra period och vi håller oss till gameplan.

I semifinalen så väntade nästa gigant – Västsvenska. På nytt så hämtade man upp ett underläge till 4-4 innan matchen tillslut gick till straffar där man drog det längsta strået. – Lagmoralen som finns i laget är helt underbart, vi alla bestämmer oss för att vi ska till final och att vi inte har slitit för att åka ut nu. Vi fortsätter kriga och har bara positiv energi på bänken och när vi gör första målet blir dom lite skakiga, vi får med oss publiken och vi har momentum resten av matchen. Utan moralen och disciplinen i detta lag hade vi aldrig vänt matchen.

Finalen blev ett derby mot Västerbotten. Vad sa ni inför? – Vi säger innan matchen att vi måste vara med från start, vi kan inte släppa in två tre kassar i början av matchen. Vi pratar också om att höja skärpan ännu mer och vara vaksam på deras till exempel frislag. Men vi fortsätter spela som vi gjort hela turneringen, vi gör några småändringar i press spelet, och vi vet redan innan matchen vart ytorna kommer finnas på plan för att öka våra chanser att göra mål.

I finalen så lyckades man inte återupprepa bragden om en ny upphämtning. Underläge blev det på nytt, men närmare än 2-3 kom man aldrig och fick till sist nöja sig med en imponerade silvermedalj. – Det var en riktig sur förlust, men det som vi saknar kan jag inte svara på. Vi har lite otur i slutet av matchen med en stolpträff men samtidigt räddar vi en straff. Jag tycker vi gör en bra match, men när vi gör 1-0 faller vi in lite i västerbottens spel och dom gör 2 mål, men sen i slutet spelar vi vårat spel men de räcker inte hela vägen och västerbotten drar de längsta strået.

Sett till hela turneringen – ett galet imponerande silver. Vad skulle du säga ligger bakom? – Nej, men som jag sagt tidigare att detta hade aldrig gått utan disciplinen, lagmoralen och stödet från publiken speciellt Norrbotten klacken. Utan dessa underbara ledare hade det inte heller gått dom har lagt ned otroligt mycket tid på det här. Till sist så är vi en härlig grupp killar som är nära varandra och stötar varandra.

Någon enskild spelare du vill lyfta? – Tycker att varenda spelar i laget förtjänar att bli lyft, som alla har krigat, slitit och kämpat för det här. Men om jag bara får välja en måste den gå till Emil nyman (målvakt Norrbotten) han gör en otrolig insats under hels turneringen och han spikar igen kassen flera gånger, vi har alla att tacka han.

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar