Guldfavoriten höll för trycket – avslöjar segerreceptet: ”Lagkänslan vi skapade under 14 timmars bussresa”

Drygt en dag efter att slutsignalen gick i Thorén Arena, där nu samtliga spelare landat på hemmaplan så följer vi såklart upp turneringen.

Vi börjar med en guldintervju från Västsvenskas killar. Turneringen som många väntat på och där spelarna fått flera månader extra att förbereda sig på. – För mig var sista veckan innan otroligt lång. Tankarna gick bara på turneringen och inget annat. Trots uppskjutet av turneringen tränade vi endast fyra gånger ungefär och sista samlingen fick vi en riktigt go känsla, säger Oscar Hammarqvist till bloggen.

Med tanke på Pixbos framgångar med 05-kullen och att man hade fin kvalite i spelare från Lerum, Partille, Mölndal och även Falun, så var det ingen skräll att laget var klart favorittippade inför turneringen. – Självklart var de kul, press är något som jag iallafall gillar. Vi Pixbo killar hade en del press under usm och det löste vi bra så vårt mål var att smitta av de lugnet vi hade då till dem i laget.

Västsvenska spelade i grupp fyra, en femlagsgrupp där man skulle möta Västerbotten, Östergötland, Norrbotten och Blekinge. – Hade väl ingen superkoll direkt på lagen, visste på förhand att matchen mot Västerbotten skulle bli som en gruppfinal. Resten av matcherna tänkte jag vi skulle kunna städa av.

Man inledde mot Östergötland, en match som stundtals såg lite krampaktig ut, men där man vann med 4-0. – Riktigt skön första match i en turnering. Första perioden var rätt kass men det är så de brukar vara, period två och tre är mycket bättre. Bollarna glider in och Östergötland vill inte sätta en press så vi spelar runt bollen och väntar ut dem.

I match två mötte man på pappret, ett enklare lag nämligen Norrbotten. Trots en trygg ledning så kunde Norrbotten komma upp och störa med ett 3-4 underläge, innan Västsvenska till sist höll ifrån. – En match som vi startar bättre i men vi får bara inte in bollen, i tredje gör de två snabba mål och chockar oss lite. Men vi stressar inte upp oss i onödan för vi vet att tillslut kommer målen komma och de gjorde de också. Sköna tre poäng efter två långa dygn.

Man avslutade med att visa styrkebesked mot Västerbotten för att sedan slå Blekinge enkelt. Man slutade därmed på full pott i gruppspelet. – Matchen mot Västerbotten var bästa matchen i gruppspelet. Uppvärmingen och uppladdningen var så mycket bättre jämfört med de andra matcherna. Kul att spela inför mycket folk och i en bra arena. Som de andra matcherna kontrollerar vi hela matchen och vinner komfortabelt med 6-2. Blekinge är en match vi bara vill spela av och all eloge till dom som fortsätter att försöka matchen igenom.

Stockholm i kvarten. Tankar inför? – Tankarna inför var bara positiva, att möta Stockholm med sitt västsvenska/Göteborg skulle vara väldigt kul. Även kul att äntligen få gå in i slutspelet.

Västsvenska hade en 2-0 ledning, som till sist blev ett 2-1 resultatet. Ett tight resultat, som kanske speglar matchen relativt bra. – En match som vi drog lärdomar av, att vilket lag som helst i slutspelet blir bättre. Vi spelar helt okej men har det svårt att få in bollarna mellan deras keeper. Vi fick även se hur vårt försvarsspel fungerade för första gången påriktigt.

I semifinalen ställdes man mot Uppland, en av turneringens positiva överraskningar som hade slagit Skåne i sin kvartsfinal. – Mycket snack om att i våra ögon skrällde mot Skåne. Men när vi låg på hotellrummet och säg matchen såg de riktigt starka ut. Vi pratar mycket om hur vi skulle stänga av deras backar så dem inte kan skjuta så mycket som de gjorde mot Skåne.

Västsvenska hade en 0-3 ledning efter två perioder och kunde till sist vinna med klara 1-4 och hade egentligen matchen från start till slut. – Drömstart i en semifinal, som i alla matcher kontrollerar vi matchbilden och får belöning direkt. Det kändes som uppland var helt slut efter kvartsfinalen. Hör från deras bänk redan i mitten av andra att dem skulle upp och sätta en hård press vilket spelarna i Uppland inte orkade göra.

Till sist seger med 1-4 och final mot Småland. Vad har ni för gameplan att luta er emot inför finalen? – Vår gameplan var att sjävklart inte låta dem ha så mycket boll. Vi ska styra och ställa. Vi vet även att dem har några som skjuter riktigt bra så vi skulle göra allt för att stänga av det.

Inte helt oväntat skulle finalen bli en tight historia. 1-1 efter period ett, blev en 1-2 ledning efter andra. – Vi snackar om att ta en period i taget. Första perran är vi inte supernöjda med. De lyckades helt okej att pressa oss genom en styrning åt höger som vi inte var vana vid. Period två är vi nöjda med, en period kvar i en final och vi är en upp. Vi snackade hela tiden om att tredje perioden var våran och det skulle vi visa.

I period tre kunde man till sist rycka efter viss situation, där man nyttjade överläget och vann med 2-6. – Det som avgör matchen är när dem tar en 2+2. Riktigt onödig tackling efter fem minuter om jag minns rätt som låter oss att spela av lite tid innan han måste sätta sig. De gör dock 2-2 i boxplay vilket gör att vi ändrar om i PP och vi vaknar. Sen gör vi 3-2 och 4-2 och det känns som det ska gå vår väg. Efter 5-2 känns matchen avgjord men superkul när vi gör 6-2 då Dömstedt avgör sitt tredje SM.

Sett till hela turneringen så håller ni för trycket. Vad är det som gör er såpass starka? – Lagkänslan vi skapade under den 14 timmars långa bussresa, vår kvalité med boll och rutinen skulle jag säga.

Någon du vill hylla lite extra? – En jag vill hylla är Lukas Rosenklint. Gör i princip inga misstag på hela turneringen. Han gör det enkelt hela tiden och skjuter i rätt tillfällen, någon jag gärna haft i Pixbo.