JAS-bloggen
Intervjuer

Dramatik när Småland tog guldet: ”Hon räddar oss genom hela helgen”

Drygt en dag efter att slutsignalen gick i Thorén Arena, där nu samtliga spelare landat på hemmaplan så följer vi såklart upp turneringen. Guldet på tjejsidan landade till sist hos Småland som fick fira högst.

Efter en lång väntan med ett par månaders framflyttning, så var det dags för lagen att ta inta Umeå och göra upp om medaljerna. – Det är klart att det var segt när man fick beskedet om att det blir framflyttat, men nu i efterhand tror jag att det har varit bra för oss som grupp och lag, säger Tea Skogeryd till bloggen.

Hur hade ni nyttjat den extratiden som blev? – Vi har haft möjlighet till fler träffar och att bygga ihop laget på ett bättre sätt. Mer tid innebär mer tid tillsammans vilket jag tycker att vi har utnyttjat med flera övernattningsläger.

Småland lottades in en tuff grupp där man ställdes mot Uppland, Södermanland och Västmanland. En jämn grupp överlag utan något riktigt ”strykgäng”. – Vi har ett starkt lag på pappret. Känner flera av tjejerna sedan tidigare och har mött dem i flickserier under alla år så hade bra koll på många och vet hur duktiga de är. Under våra förberedelseläger har många imponerat på mig så jag har haft en väldigt bra bild av gruppen redan från start.

Man inledde med att slå Västmanland med 3-0 i en ganska avslagen inledningsmatch. – Matchen är en typisk förstamatch. Det märktes att det var mycket nerver vilket gjorde att spelet svängde en del men tycker att vi överlag gör en bra match och lyckas få med oss en relativt stabil seger.

Tuffare blev det mot Uppland, den förväntade gruppfinalen enligt många. En 1-4 ledning blev till sist 3-4. – Resultatet speglar min bild av matchen ganska bra. Tycker att vi har mycket boll och skapar mycket framåt. Vi har en 4-1 ledning vilket jag tycker är rättvist och ger en bra bild av hur matchen utspelar sig, i sista minutrarna plockar de målvakten och lyckas då reducera två gånger om. Starkt av laget att hålla emot sista och vinna matchen trots färre på plan.

Man avslutade gruppspelet med att slå Södermanland med 1-0 och slutade därmed på full pott i gruppen. – Vi hade väl ganska tur i lottningen. Vår grupp var kanske inte den svåraste på pappret men alla matcher har verkligen varit tuffa. Det var väldigt roliga matcher att spela och det är många duktiga spelare i varje lag. Man har verkligen varit tvungen att prestera sitt yttersta varje match.

Gruppvinsten slutade med att man lottades mot en grupptvåa i kvartsfinalen – Skåne. – Under hela turneringen har målet varit att ta varje match för sig och att se till att vinna varje match vi spelar för att sedan se hur långt det kan ta oss. Inför kvarten var snacket likadant, att gå ut på plan och göra det vi vet att vi är bra på och att se till att vinna matchen.

Småland gick upp till 2-0, innan Skåne reducerade. Till sist höll man ifrån och gjorde även 3-1. – Vi är det större laget på plan. Vi rullar bollen bra och får in många bollar på kasse men har lite problem med just målgörandet. Vi är väldigt stabila bakåt och har varit det under hela helgen. Vi leder med två noll och släpper in ett snörpligt mål bakåt innan vi kan sätta 3-1 i öppen kasse och stänga matchen.

I semin ställdes man mot Västergötland, ett lag som hade gått hårt på sina toppspelare. Något som skulle bli tydligt när Småland vann med hela 7-0. – Vi visste att de hade gått på två kedjor under hela helgen så vi räknade med att de skulle vara väldigt trötta och att de därmed inte skulle lägga så hög press. Därför hade vi pratat mycket om att låta bollen göra jobbet och att få snurr på dem så att vi skulle få mycket ytor. Det syns också tydligt att de va trötta redan från start och vi har egentligen hela matchen.

I finalen skulle man ställas mot Stockholm, en ganska väntad gruppfinal som många trodde på förhand. – Inför finalen var det bara att köra. Vi alla var överens om att avsluta på topp och att göra allt för varandra i sista matchen tillsammans. Att spela en SM-final är bland det största man kan göra så vi bestämde oss för att gå ut och njuta av varje sekund och att ta slut på all kraft vi har. Vi kände ingen press om att vinna överhuvudtaget, Stockholm hade en svit att försvara medans vi bara skulle gå köra.

Småland hade en fin 3-0 ledning, men ett resultat som många förknippar med det svåraste inom innebandyn att hantera. Stockholm kom tillslut upp till 3-3 under slutskedet av matchen. – Det blev såklart lite stressat där sista minutrarna och även i förlängningen men snacket var bara att fortsätta med våran grej och att göra det vi vet vi kan och är bra på.

Matchen gick till förlängning och väl där skulle Skogeryd själv bli matchvinnare med sitt 4-3 mål. – Vi får ner bollen djupt precis som vi pratat om och Mira lägger en perfekt boll över plan och på bortre stolpe så det va bara att försöka peta in den. Att göra just detta målet målet är helt klart det roligaste målet jag gjort. Har aldrig blivit såhär glad av ett mål någonsin.

Vad ligger bakom guldet i slutändan enligt dig?

– Helt klart gruppen vi har. Det är ett underbart gäng och vi har galet kul tillsammans och känner oss väldigt trygga med varandra. Vi litar på varandra i alla situationer, vi litar på Melanie i målet, vi litar på våra backar och vi vet att våra forwards och centrar skapar mycket framåt.

Någon du vill lyfta fram i truppen?

– Verkligen hela laget. Vi gör en sjukt bra laginsats. Men jag måste verkligen lyfta fram vår målvakt. Melanie gör en helt fantastisk turnering och släpper endast sju mål bakåt. Hon räddar oss genom hela helgen.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar